Centrálním místem bude přízemí budovy Q v kampusu v Brně. U infostánků všech fakult a celouniverzitních pracovišť se uchazeči dozví základní praktické informace o přijímacích zkouškách, zaměření jednotlivých programů i budoucím uplatnění. Odpovídat na dotazy budou studijní referentky, ale i studentští ambasadoři jednotlivých fakult. „Současní studenti mohou uchazečům lépe odpovědět na časté dotazy týkající se náročnosti studia či studentského života obecně. Studenti mají zkušenosti čerstvě v paměti a pozitivní roli hraje i menší věkový odstup, díky kterému se uchazeči nebojí své vrstevníky oslovit,“ uvedl Jiří Skládanka, prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy.
Agronomická fakulta představí své studijní programy, včetně nového Pivovarství a sladařství, které je prvním profesně zaměřeným studijním programem v rámci oboru. „Studenti budou mít 12 týdnů praxe. Pivovarství a sladařství obsahuje menší množství předmětů teoretického základu, jako je angličtina nebo matematika, díky tomu se studenti mohou naplno věnovat výrobní oblasti. Cílem studijního programu je udržovat vysokou profesní čest tradiční cechovní výroby v Česku,“ přiblížil garant programu Tomáš Gregor.
Jednotlivé fakulty připravily pro zájemce zážitkový program na mnoha místech v kampusu. Vyzkoušet si budou moci třeba virtuální brýle, simulátor harvestoru (stroj na těžbu dřeva), chytrý hrudní pás měřící parametry fyzické aktivity, 3D tiskárny a lasery. Nebo si budou moci udělat test, který jim pomůže zjistit, jaký jsou studijní typ, tedy jaká metoda učení je pro ně nejvhodnější.
Kromě přednáškových místností, laboratoří a školních potravinářských provozů uvidí návštěvníci třeba eye-trackingovou laboratoř nebo laboratoř inteligentních systémů, kde probíhá výuka v oblasti robotiky či umělé inteligence. Zavítají do dílen, které využívají studenti dřevostavitelství či designéři nábytku. Jejich návrhy či prototypy si můžou prohlédnout v univerzitním showroomu. K vidění bude i experimentální měřicí modul, s jehož pomocí výzkumníci zkoumají konstrukční vlastnosti dřevostaveb. V Lednici bude možné vstoupit do skleníků, tematických zahrad a ateliérů floristiky či krajinářských architektů.
Zcela mimořádně se účastníkům dne otevřených dveří nabízí vstup do Botanické zahrady a arboreta MENDELU, oázy zeleně a klidu v centru města. Kdo si včas rezervoval místo, může se zúčastnit i exkurze na Školní lesní podnik Křtiny. Autobus zájemce vyzvedne přímo v kampusu.
„Na každé fakultě fungují studentské spolky, které pořádají různé akce a jsou klíčové pro studentský život na univerzitě. I s nimi se v rámci dne otevřených dveří můžou uchazeči seznámit,“ doplnil prorektor Jiří Skládanka.
Více aktualit
-
Široké spektrum odborníků a odbornic MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025
-
Krátké potravinové řetězce propojí zemědělce přímo se spotřebiteli
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…28. 7. 2025 -
Druhé kolo pro podání přihlášek do studia
Momentálně probíhá druhé kolo pro podávání přihlášek do bakalářského i navazujícího magisterského studia na Agronomické fakultě a Zahradnické fakultě MENDELU. Agronomická fakulta Bc. Až do 18. 8. 2025 si můžete podat přihlášku do…25. 7. 2025 -
Zástupci MENDELU se účastní světové výstavy EXPO 2025 v Ósace, na Tchaj-wanu…
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…23. 7. 2025 -
Mendel na trafostanici na ulici Drobného zápasí s hrachovým monstrem
U univerzitního kampusu MENDELU nově zdobí trafostanici na ulici Drobného jedinečný mural věnovaný otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Cílem je připomínat jeho osobnost a přínos vědě kolemjdoucím i projíždějícím. Netradičně ztvárněnou podobu…21. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU podpořený…17. 7. 2025