Oproti původnímu systému výdeje si zákazníci libovolně volí množství i kombinaci pokrmů. Nabídka se rozšířila o zeleninový a sladký bar. „Strávníci si nabírají více jídla i složení porce se změnilo – přílohy se konzumují v malé míře, výjimkou je teplá zelenina, které se spotřebuje opravdu hodně. Stoupla ale také spotřeba zeleniny syrové, a dokonce i masa,“ popsala ředitelka Správy kolejí a menz Jana Hradská.
Množství vyprodukovaných zbytků z talířů se díky samoobslužnému provozu podařilo snížit na minimum. „Původní provoz produkoval v průměru 60 až 70 litrů odpadu denně, dnes jsme na průměru přibližně 17 litrů za den. Ano, gastroodpad stále existuje, neboť zbývají omáčky, vyškrabují se zbytky z gastronádob a podobně,“ přiblížila ředitelka. Do budoucna menza proto plánuje pořídit nové zařízení na zpracování gastroodpadu.
Mnozí strávníci využívají bezmasé pokrmy jako přílohu, kterou doplňují masem. „Trochu jsme museli upravit jídelníček, například guláš s knedlíkem, svíčková, vepřo knedlo zelo nebo třeba i rizoto nemají na menze šanci. To samé se týkalo lasagní a sladkých jídel, které jsme dokonce asi dva měsíce nenabízeli. Nyní u těchto druhů pokrmů došlo ke změně a jejich obliba začíná stoupat. Mile nás překvapil zájem o sladký bar, především o kelímky s ovocem, jogurtem a dalšími sladkostmi,“ přiblížila Hradská.
Z informací od strávníků z řad studentů i zaměstnanců zaznamenala menza X s novým provozem celkovou spokojenost, především s tím, že si strávníci skladbu porce určují sami. Aktuálně menza řeší, jak udělat provoz plynulejší a předcházet tak frontám. „Bohužel zjišťujeme, že všichni vybírají očima a potřebují si projít celý výdejní pult. Málokterý strávník míří přímo k dané části pultu a nestojí ve frontě. Proto chystáme další úpravy v jídelníčku, vylepení QR kódů s jídelníčkem po fakultách a podobně, což by mohlo s tímto problémem možná pomoci,“ nastínila Hradská.
Více aktualit
-
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025
-
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Prohlídky, soutěže a nové cedule čekají na návštěvníky dne otevřených dveří v…
V sobotu 22. února se pro veřejnost po roce otevře Arboretum Řícmanice. Komentované prohlídky vzácných dřevin chystá Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny ve spolupráci s Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy univerzity (LDF MENDELU). Při…18. 2. 2025 -
Udržitelnost je pro MENDELU priorita, vydala k ní strategii do roku 2030
Mendelova univerzita v Brně vydala Strategii udržitelnosti platnou pro období od roku 2025 do roku 2030, na univerzitě je prvním dokumentem svého druhu. Vizí MENDELU je směřovat k environmentální, sociální a správní udržitelnosti celé instituce,…13. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025 -
Vědci vytvořili unikátní genovou databázi, která může pomoci se šlechtěním včel
Výsledky výzkumu zaměřeného na genetickou diverzitu v populaci včely medonosné představili po mnohaleté práci genetici z Agronomické fakulty. Při bádání se zaměřili především na hledání polymorfismů v DNA vhodných k selekci včel podle jejich…6. 2. 2025 -
ŠLP Křtiny zahájí v údolí Zaječího potoka převod na rekreační les, předcházet…
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) zahájí v únoru těžební práce v údolí Zaječího potoka na polesí Vranov. Těžba se dotkne více než jednoho tisíce přestárlých a prosychajících stromů. Odstranění nebezpečných stromů je prvním krokem…5. 2. 2025 -
Počet minipivovarů na jihu Moravy zůstává stabilní
Na jižní Moravě loni vznikly dva nové minipivovary a stejný počet podle dostupných informací z pivovarských webů zanikl. Region však stále patří ke krajům s největším počtem provozů. Dva pivovary atakují hranici 10 000 hektolitrů roční produkce,…29. 1. 2025 -
MENDELU otevírá ve VIDĚ výstavu Ostrovy objevů
Mendelova univerzita otevírá ve VIDA! Science centru expozici Ostrovy objevů, která se zaměřuje na zajímavosti z oblasti přírodních i sociálních věd. Umožňuje dětem i dospělým klást si otázky z různých oblastí a interaktivní formou na ně hledat…23. 1. 2025