Noc vědců na MENDELU nabízí desítky expozic, tématem je příroda

23. 9. 2019
Program na většině budov univerzitního kampusu v Brně Černých Polích nabídne páteční Noc vědců na MENDELU. Hlavním tématem letošního ročníku, na který chodí po celé republice desetitisíce lidí, je šetrný přístup k přírodě, tedy poslání velice blízké i většině oborů Mendelovy univerzity v Brně.

„Téma Šetrně k planetě nás potěšilo a souvisí s akademickou prací každé z našich fakult. Pro návštěvníky naší univerzity bude velkou výhodou, že stačí přijet na jedno místo, kde si mohou projít všechno, co Noc vědců na MENDELU nabízí,“ uvedla event manažerka Mendelovy univerzity v Brně Tereza Novotná.

Vědci příchozí seznámí například s rozdíly mezi zdravou a degradovanou půdou. Představí také dřevo jako atraktivní materiál 21. století. „Připojíme i ukázky dalších ekologicky udržitelných materiálů jako jsou slaměné desky nebo jedlé talíře z otrub. Na dalších stanovištích si návštěvníci mohou vyzkoušet, jestli správně třídí odpad, nebo si vyrobit povoskovaný omyvatelný ubrousek na svačinu, který slouží jako náhrada jednorázových potravinových fólií,“ uvedla Novotná.

Letošnímu tématu jsou přizpůsobené i dárky. „Připravili jsme plátěné sáčky na potraviny, semínka pažitky a řeřichy s návodem k pěstování v domácích podmínkách a propisky z recyklovaného papíru,“ dodala Novotná. Lidé se na MENDELU dostanou i do laboratoří, učeben a místností, do kterých se veřejnost v běžném provozu jen tak nedostane.

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, která zapojuje zájemce do inspirujícího prostředí vědy. Návštěvníci si hrají, poznávají, zkoušejí a snaží se pochopit a objevovat tento fascinující svět. Vysoké školy na přelomu září a října vždy na jeden večer otevírají své brány a lidem představují vědce a důležitost jejich práce pro naši společnost. V České republice se Noc vědců koná od roku 2005. Loňský ročník proběhl na více než 30 místech České republiky a zaznamenal rekordní návštěvnost 60.000 návštěvníků.

Bližší informace najdete zde.

 

Více aktualit

Všechny aktuality