„Autentická vína potřebují cit vinaře. Zatímco u běžné produkce říkáte vínu, co má dělat, u autentických vín vinař zasahuje minimálně a dává tak vínu volnost. To má možnost se přirozeně rozvinout ve své rozmanitosti.“ hodnotí základní specifika autentických vín Milan Nestarec z Velkých Bílovic, který je jedním z členů zájmového sdružení Autentista monarchia sdružující vinaře preferující přírodní způsoby zpracování vín.
„Může to znít paradoxně, ale vyrábět víno bez chemie je mnohem náročnější na dovednosti vinaře. Zatímco v běžné produkci si vinaři běžné pomáhají různými prostředky, například víno dle potřeby dokyselí nebo dosladí, v případě autentických vín něco takového nepřipadá v úvahu. Autentický vinař si musí vystačit s jinými přirozenějšími prostředky. Velkou roli hraje porozumění procesům, které se ve víně a vinici odehrávají. Ale stojí to za to. Za tento přístup se Vám víno odmění.“ dodává Petr Marada z Mikulčic, také člen Autentista monarchia.
Oba vinaře spojuje nejen přístup k výrobě vína, který preferuje přírodní procesy, ale také společná alma mater, kterou je Mendelova univerzita v Brně. Oba jsou absolventi magisterského studijného oboru zpracování zahradnických produktů, který je vyučován na Zahradické fakultě v Lednici na Moravě. Získané znalosti při studiu tak mohou zůročit v rámci svých vinařství, která oba mladí vinaři založili.
V čem jsou autentisté jiní?
Základní pravidla závazná pro vinaře autentisty jsou rozdlena na pravidla pro práci ve vinici a sklepě. Autentisté ve vinici upřednostňují postupy pěstování révy zohledňující principy ekologického zemědělství. Vylučují veškeré herbicidy nebo syntetické insekticidy. Vylučují systémové fungicidy a ošetřovat je možno pouze ochrannými prostředky a pomocnými látkami schválenými pro biologické vinohradnictví. Upřednostňuje se výsadba a pěstování tradičních středoevropských odrůd. Vylučuje se jiný než ruční sběr. Cílem je zvyšovat dlouhodobou úrodnost a biologickou aktivitu půdy.
„Produkce autentických, je více než nějaký způsob výroby vín. Je to proces, který mění celý náhlad na víno na vinaře. Autentičtí vinaři věří, že za vínem je příběh lidí a krajiny. Není možné mít dobrý pocit z produkce vína, která je spojedná s negativními vlivy na půdu a krajinu. Autentisté se snaží navázat na znalosti předků, které jsme pod vlivem modních trendů ztratili.“ charakterizuje autentické vinaře Milan Damborský, proděkan Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií a sám také autentický vinař. Milan Damborský je jedním z vinařů, kteří budou 28. a 29. července prezentovat svá vína v rámci Letní slavnosti autentikých vín ve Velkých Bílovicích.
Autentisté ve sklepě vylučují veškeré geneticky modifikované organizmy a aditiva s jejich použitím vyrobená. Při výrobě upřednostňují biologické, fyzikální a mechanické postupy před chemickým. Cílem je chránit životní prostředí, minimalizovat spotřebu energie a tvorbu odpadů. Mošty kvasí spontánně pomocí autochtonních mikroorganismů přítomných na hroznech a ve sklepě. Vylučují se všechny cizorodé produkty jako umělá výživa pro kvasinky, přidané enzymy či bakterie apod. Zakazuje se zahušťování moštů. Zakazuje se přidávání taninů do červených i bílých vín. Upřednostňuje se fermentace a zrání v dřevěných, keramických či skleněných nádobách. Vylučuje se ostrá filtrace vín. Veškerý obsah oxidu siřičitého v suchých bílých vínech nemá překročit 100 mg/l, u červených 80 mg/l. Platí zákaz odkyselování (přikyselování) a zvyšování alkoholu pomocí sacharózy.
Autentická vína dávají také zajímavý prostor pro výzkumné aktivity. „Orientace na přírodní procesy vytváří určitá specifika, které jsou dnes velmi atraktivní z hlediska spotřebitelských prefencí a navíc s pozivním vlivem na lidský organismus, proto jsme společně s kolegy Univerzity Tomáše Bati připravili projekt, který si mimo jiné klade za cíl tento potenciál využít“, uvádí k tomuto Milan Damborský, kterému se společně s kolegyní Evou Sapakávou podařilo iniciovat a připravit projekt zaměřující se na problematiku přítomnosti antioxidativních látek ve víně.
Kontaktní osoby:
Ing. Milan Damborský, Ph.D., milan.damborsky@mendelu.cz, 777 565 599
Ing. Milan Nestarec, milan@nestarec.cz, 728 375 201
Ing. Petr Marada, vinomarada@email.cz, 777 713 460
Více aktualit
-
Odborníci z České republiky učí svoje mongolské protějšky, jak se starat o les. Lesnictví je v Mongolsku na nízké úrovni. V oboru chybí znalosti i zkušenosti a situace s úbytkem a degradací lesních porostů je kritická. Čeští experti, kteří vedou…11. 8. 2022
-
Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou
Voda se stává nedostatkovou surovinou a lidstvo se s ní bude muset naučit hospodařit. V době klimatické změny bude tento problém čím dál akutnější. Voda je už nyní v určitých obdobích nedostatkovou komoditou. Vědci z 11 zemí se nyní spojí a budou…9. 8. 2022 -
MENDELU získala doktorský diplom svého prvního rektora
Mendelově univerzitě v Brně (MENDELU) se podařilo získat doktorský diplom jejího prvního rektora Františka Bubáka. Více než sto let starou archiválii našla rodina Krausova z Prahy v pozůstalosti. Po zjištění, koho se vzácné dokumenty týkaly, je…5. 8. 2022 -
Stromy ve městech trpí, řešením je injektáž
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se snaží pomoci dřevinám rostoucím v městské zástavbě. Pro stromy je nejen v důsledku klimatické změny toto prostředí poměrně nehostinné. Čelí řadě stresových faktorů, což je problém zejména u…3. 8. 2022 -
Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala
Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. Vzhledem ke klimatické změně a s ní…27. 7. 2022 -
Fermentace dělá z hrachu superpotravinu
V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí. Ve srovnání se živočišnými…26. 7. 2022 -
Doležel: Bez geneticky upravených plodin se neobejdeme
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. Řada zemí už tímto směrem vykročila, Evropská unie chystá změnu legislativního rámce. Jiná cesta…23. 7. 2022 -
Mendelova réva i po sto letech roste v Brně
Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další…22. 7. 2022 -
Brno je díky Mendelovi mekkou genetiků
Navštívit Augustiniánské opatství na Starém Brně, kde žil a pracoval zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, je pro světově uznávané vědecké kapacity v oboru genetika a příbuzných oblastech totéž jako zavítat do Mekky. Shodli se na tom nobelisté a…21. 7. 2022 -
Do Brna se sjely vědecké špičky z celého světa oslavit Mendela
Dnes přesně na den uplynulo 200 let od narození jednoho z největších vědeckých géniů historie. K poctě slavného genetika Gregora Johanna Mendela se do Brna sjely vědecké kapacity z celého světa včetně tří nobelistů, kteří budou ve čtvrtek přednášet…20. 7. 2022