Všechna fenologická stádia letos nastupovala v termínech, které odpovídají obvyklým dlouhodobým průměrům. V některých stádiích vegetace docházelo také k mírnému opoždění, což se nakonec ukázalo jako velmi výhodné. Je dobré si stále uvědomovat, že hrozny mají zaměkat v červenci a srpnu a mají dozrávat v září a říjnu. Jak ukázal i rok letošní, právě září a říjen nabízí nejlepší počasí pro zajištění kvalitní vyzrálosti hroznů.
Rok 2018 byl velmi kritický z pohledu vývoje kyselin, které se snižovaly k minimálním hodnotám. Letošní rok je v tomto směru daleko příznivější a dalo by se v nadsázce říct, že „počasí pomohlo, když bylo třeba“. Vývoj kyselin nejvýrazněji ovlivňují vysoké teploty během zrání hroznů. Dlouhé období vysokých teplot v roce 2018 způsobilo velmi výrazný pokles kyseliny jablečné. Letos naopak nebyly během zrání hroznů teploty výrazně vysoké a v hroznech je i nyní vyšší až optimální obsah kyseliny jablečné.
Dalším velmi důležitým faktorem, který ovlivňuje obsah kyselin, je průběh denních a nočních teplot a také případné dešťové srážky. Během zrání hroznů mají noční teploty obvykle malý vliv na cukernatost, ale výrazný vliv na kyseliny, aroma a antokyanová barviva. Nižší noční teploty se letos projevily v pravý čas a kyseliny proto zůstaly v hroznech na dostatečné úrovni. To vedlo k optimálním podmínkám pro svěží chuť bílých vín a mikrobiální stabilitu růžových a červených vín. Letošní počasí bylo také velmi příznivé pro vývoj aromatických látek. Ty jsou základem kvality bílých vín. Teplé počasí a zejména teplé noci nevytváří pro vývoj aromatických látek optimální podmínky. Potvrzení této skutečností si všichni jistě pamatují z roku 2018, kdy u bílých hroznů sklizených během srpna a počátku září, byla aromatická kvalita velmi nízká.
Většina odrůd typických pro vinohradnictví chladného podnebí dosahuje větší typičnosti při zrání v podmínkách s vyšším rozdílem denních teplot, kdy denní teploty mohou podporovat zrání hroznů, zatímco nižší noční teploty zpomalují respiraci a metabolismus. Při pohledu do vinice je možné pozorovat vynikající potenciál aromatické zralosti u většiny bílých odrůd. Ukazatelem aromatické kvality je barva slupky a také chuťové vlastnosti bobule. Například Ryzlink vlašský vykazuje pozitivní aromatický vývoj i na různých lokalitách. Na našich vinicích můžeme očekávat velmi dobrou kvalitu hroznů bílých odrůd napříč vinařskými terroir. Pro zrání modrých odrůd jsou příznivější stabilní teplotní podmínky. Denní teploty se i v posledních dnech září stále pohybovaly blízko 20°C a průběh počasí i pro zrání modrých odrůd byl tak velmi příznivý. Průběh teplot také pozitivně působí na vývoj cukernatosti u modrých odrůd. Je proto možné očekávat velmi dobrou úroveň přirozeného obsahu alkoholu u červených vín. „Počasí pomáhá“ také ve vývoji tříslovin a antokyanových barviv.
Určujícím faktorem vývoje révy vinné je především teplota. Díky průběhu teplot došlo k optimálnímu fenologickému vývoji révy. Hrozny zrají v září a říjnu, čímž se vytvořil předpoklad vysoké kvality. Vývoj cukrů, kyselin, aromatických a fenolových látek je velmi příznivý a proto můžeme očekávat vynikající ročník.
Autorem komentáře je Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
-
Rozsáhlý chov sladkovodních ryb mají přímo v areálu MENDELU odborníci z Agronomické fakulty. Využívají takzvané recirkulační akvakulturní systémy, které umožňují udržitelný chov při opakovaném použití vody v nádržích. Až do současnosti se vzniklý…31. 5. 2023
-
NAÚ zrušil rozhodnutí: doktorandi mohou v ekonomických programech na PEF dál…
Přezkumná komise Národního akreditačního úřadu 19. května zrušila rozhodnutí Rady NAÚ o zániku oprávnění uskutečňovat tři doktorské studijní programy na Provozně ekonomické fakultě a správní řízení zastavila. Komise vyhověla odvolání univerzity…30. 5. 2023 -
Národní kolo soutěže Stockholm Junior Water Prize 2023 vyhráli studentka a…
Druhý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhráli Lenka Lemberková z Gymnázia Jihlava a Adam Kejda z OZS Jihlava. Odborná porota ocenila jejich práci, ve které se zaměřili na vzdělávací program pro žáky v podobě…25. 5. 2023 -
Rozhodnutí Přezkumné komise NAÚ
Univerzita má informace o tom, že se minulý týden konalo jednání Přezkumné komise NAÚ, která řešila odvolání univerzity proti předchozímu rozhodnutí Rady NAÚ o odnětí oprávnění uskutečňovat tři ekonomické doktorské studijní programy na Provozně…23. 5. 2023 -
Kvetoucí rododendrony, komentované prohlídky i ukázky dravců nabídnou dny…
Arboretum Křtiny připravilo na víkend 27. a 28. května dny otevřených dveří. Brány arboreta budou pro návštěvníky otevřeny od 9 do 17 hodin. Po oba dny budou probíhat komentované prohlídky v doprovodu dendrologů, sobotní program je navíc rozšířen o…22. 5. 2023 -
Dvě budovy brněnského kampusu slaví deset let, pivovar v jedné z nich ponese…
Mendelova univerzita slaví letos v květnu deset let od otevření Mendelova biotechnologického pavilonu a pavilonu X. V souvislosti s tím nabídne odpoledne 17. května studentům i zaměstnancům komentované prohlídky pavilonu M s Janem Chlupem, autorem…15. 5. 2023 -
MENDELU vnímá nástroje umělé inteligence jako příležitost pro rozvoj
Mendelova univerzita v Brně vyjadřuje podporu racionálnímu, uvědomělému a etickému využívání umělé inteligence studenty a vnímá roli vyučujících jako mentorů korektního využívání informačních nástrojů. Zároveň si vedení univerzity uvědomuje, že…11. 5. 2023 -
LDF MENDELU se stává centrem výzkumu lesních ekosystémů díky projektu…
Pod Lesnickou a dřevařskou fakultou vznikne špičková interdisciplinární výzkumná skupina, která se bude zabývat výzkumem lesních ekosystémů pod vedením předního vědce, profesora Douglase L. Godbolda. Tým bude studovat dopady předpokládaných…9. 5. 2023 -
Webové stránky Bezpečná MENDELU pomůžou řešit nevhodné chování, zaměří se i na…
Mendelova univerzitě v Brně spustila nové webové stránky Bezpečná MENDELU, které na jednom místě přehledně shrnují opatření pro prevenci i řešení nevhodného chování na univerzitě. Studentům i zaměstnancům pomůže web identifikovat šikanu nebo…4. 5. 2023 -
Vědci prozkoumají, jak se v jídle při rozvozu množí bakterie
Obliba donáškových služeb mezi lidmi v posledních letech roste. Rozvoz nabízí stále více restaurací, které začaly s přepravou jídla například už v době pandemických omezení. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s…2. 5. 2023