Výrobou naturálních vín se podle vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství ZF Mendelovy univerzity v Brně Mojmíra Baroně zabývají zhruba dvě desítky vinařů a jejich počet roste. V tuzemsku je nyní kolem stovky gruzínských kvevri nádob a další jsou na cestě. „Během měsíce přijede ještě jedna zásilka. Původně jsme nechtěli, aby se devalvovala unikátnost nádob, ale na druhou stranu poptávka je pořád velká, lidé volají, že by si to chtěli vyzkoušet,“ uvedl Baroň.
Podle něj se zájem o naturální vína, která neobsahují žádné konzervanty, oxid siřičitý ani aditiva, protíná se změnami spotřebitelských návyků. „Lidé konečně začínají přemýšlet o tom, co jí a pijí a nejen co nosí na sobě. Konzervantů a všeho dalšího si do sebe nasypeme za život hodně, ale kvevri je čistě přírodní technologie, nepřijde tam nic jiného než hrozny,“ uvedl Baroň.
Chuť naturálního vína od toho běžného je rozdílná, takže každému nemusí vyhovovat. „Jsou to černobílá vína, buď je lidé milují, nebo jim to nic neříká,“ říká Baroň k chuti vína z kvevri.
Jedna lahev je pak také dražší než u obyčejného vína. Na Mendelově univerzitě stojí 350 korun. Kupují je vínomilci. „Fenomén naturálních vín je strašně silný. Hýbe gastronomií spojenou s vínem, jde i o návrat ke kořenům, výrobním i historickým. Za hranicemi se to skloňuje ve všech pádech,“ uvedl Baroň, který patří k zakladatelů Kvevri klubu, který nyní sdružuje přes 10 vinařů. Odborníci se pravidelně schází na jaře při otevírání nádob. Svůj Kvevri day mají většinou v dubnu, kdy je už víno uložené v hliněných nádobách od podzimu hotové. S naturálním vínem, které Gruzínci pijí z rohů, se snoubí například skopové maso. Za rok tedy vinaři z Lednice otevřou nádoby o 300 a 500 litrech odrůdy Tramín červený. „U kvevri vína je třeba očekávat atributy červeného vína, které je sedm měsíců v kontaktu se slupkami, semínky, střapinami. Díky odrůdě Tramín červený můžeme očekávat silnou tříslovitou a velmi aromatickou chuť,“ dodal Baroň.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., mojmir.baron@mendelu.cz, tel.: +420 777 635 257, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství (ZF)
Více aktualit
-
Vědecký tým z Provozně ekonomické fakulty bude ve spolupráci s půdoznalci posuzovat možnosti dočasného využití brownfieldů, nevyužívaných nemovitostí a areálů, zejména ve městě Brně před tím, než dané lokality budou finálně revitalizovány. Ve…3. 10. 2023
-
Vědci odebírali vzorky naplaveného dřeva na severu Norska, teď budou zjišťovat…
Vědci z LDF MENDELU absolvovali v pořadí již druhou cestu za naplaveným dřevem na severní pobřeží Norska. Podobně jako v roce 2022 odebírali z naplaveného dřeva vzorky, které podrobí analýze v dendrochronologické a anatomické laboratoři MENDELU.…26. 9. 2023 -
MENDELU navštívil ministr zemědělství Marek Výborný
Mendelovu univerzitu dnes navštívil ministr zemědělství Marek Výborný. S vedením univerzity jednal o podpoře školního lesního i zemědělského podniku v rámci dotačních titulů, podpoře koncepce vzdělávání v agrárním sektoru i podpisu memoranda o…25. 9. 2023 -
Ceny rektora MENDELU dostalo sedm laureátek a laureátů
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Ocenění od rektora převzal například Radek Pokorný, který se významně podílí na popularizaci vědy a lesnictví, nebo Petr Rádl…21. 9. 2023 -
V Adamově mají nový lesopark, vznikl ve spolupráci se Školním lesním podnikem
Město Adamov veřejnosti představilo po třech letech prací nové relaxační místo s hracími i vzdělávacími prvky – Pohádkový lesopark. Vznikl na území bývalé skládky, v sousedství adamovského sídliště Ptačina. Pozemky Mendelovy univerzity, na nichž se…20. 9. 2023 -
Lesníci budou řešit adaptaci lesů v době globálních změn
Adaptace lesů na klimatickou změnu, pěstování druhově, prostorově i věkově pestrých lesů a udržitelná produkce dřeva. Nejen tato témata budou lesníci řešit na mezinárodní konferenci Pěstování nestejnověkých lesů: pohled na adaptaci lesů v době…18. 9. 2023 -
Titul honoris causa dostala na MENDELU nobelistka Emmanuelle Charpentier
Čestný vědecký titul doctor honoris causa dnes na Mendelově univerzitě v Brně převzala Emmanuelle Charpentier, francouzská výzkumnice v oblastech mikrobiologie, genetiky a biochemie. Vědkyně získala v roce 2020 společně s kolegyní Jennifer Doudna…13. 9. 2023 -
Jak zachovat učitelskou profesi udržitelnou? Tím se bude zabývat konference…
Učitelé patří k rizikovým skupinám ohroženým syndromem vyhoření. Jejich představy o školství se po absolutoriu na pedagogických či jiných fakultách rozcházejí s realitou, se kterou se denně potkávají ve školách. V důsledku toho ztrácí motivaci pro…11. 9. 2023 -
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Krajinářští architekti se zaměří na globální výzvy současného světa
Mezinárodní konference Evropské rady škol krajinářské architektury ECLAS 2023: Labyrinth of the World – Landscape Crossroads přinese diskuzi o současných globálních změnách a jejich dopadu na krajinářskou architekturu a tvorbu prostředí. Jako hlavní…5. 9. 2023