Kvůli klimatické změně je čím dál obtížnější dosáhnout při pěstování sladovnického ječmene v Česku tradičním způsobem požadované kvality zrna. Pro pivovary je ale ječmen jako surovina zásadní, proto se vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU podílí na výzkumu postupů regenerativního pěstování ječmene, které využívají pokrytí půdy v meziporostním období meziplodinami a současně minimalizují zpracování půdy. „Pro Plzeňský Prazdroj je sladovnický ječmen nezbytnou surovinou. Pivovar si dává záležet na českém původu ječmene a tuzemské produkci sladu, u které lze lépe kontrolovat kvalitu výroby,“ přiblížil Jakub Zaoral, manažer udržitelnosti ve společnosti Plzeňský Prazdroj a.s., který výzkumný projekt koordinuje.
Výzkum zaměřený na porovnání konvenčního a regenerativního pěstování polních plodin se realizuje od roku 2023 na třech lokalitách v ČR o celkové výměře přes 200 hektarů. Pokusné plochy u Jihlavy a Hradce Králové se nachází na pozemcích obhospodařovaných zemědělskou společností JTZE a.s., vedení pokusů na třetí lokalitě zajišťuje Česká zemědělská univerzita na svém statku v blízkosti Prahy. Naplno jsou na těchto plochách postupy regenerativního hospodaření uplatňovány od roku 2024. „Podstatnými znaky varianty regenerativního zemědělství je omezení zpracování půdy, ponechání posklizňových zbytků na povrchu půdy a zařazení druhově bohatých meziplodin do osevního postupu,“ přiblížil Jakub Elbl ze společnosti JTZE a.s. Meziplodiny zabraňují vzcházení plevele, v půdě zadržují vlhkost, vyživují ji i chrání. „V současné době jsou srážky hodně intenzivní a nárazové, v případě že na půdě není žádný pokryv nebo je minimální, půda eroduje a rozrušuje horní vrstvu, což je pro půdu docela náročný proces. Vegetační kryt tato rizika minimalizuje. Regenerativní zemědělství ideálně spěje k tomu, že půda na poli bude vegetací pokryta celý rok,“ uvedla Kateřina Kuchaříková, doktorandka Ústavu agrosystémů a bioklimatologie podílející se na výzkumu.
V rámci porovnávání konvenčního a regenerativního způsobu pěstování sledují vědci a vědkyně řadu parametrů půdy, rostlin a výnosu. Tradiční postupy doplňují nejmodernější technologie „smart farming“. Jedná se o chytré meteorologické senzory zaznamenávající průběh povětrnostních podmínek na vybraných místech pokusu či metody umožňující celoplošné mapování porostu. Sem patří zejména dálkový monitoring pomocí družic Sentinel-2 a PlanetScope zachycující vývoj porostů plodin v několikadenním kroku a bezpilotní snímkování drony, které v několika termínech poskytuje velmi přesné údaje o stavu rostlin, poškození porostu či zaplevelení. Výčet rozšiřují pokročilé technologie navádění mechanizace během jednotlivých operací na pozemcích s několikacentimetrovou přesností pomocí GNSS-RTK a sběr záznamů ze sklízecí techniky, které poskytují cenné informace o dosažených výnosech plodin v jednotlivých částech pozemků. „Ověřování využití metod precizního zemědělství je součástí řešení projektu s cílem nabídnout zemědělské praxi dostatečné nástroje pro včasnou detekci problémů, zlepšení diagnostiky stavu rostlin a získání podkladů pro návrh cílených zásahů,“ popsal Vojtěch Lukas z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie, vedoucí výzkumného týmu na AF MENDELU.
Různorodost půdních a klimatických podmínek, způsob hospodaření a založení porostu se propisují do rozdílů výsledků mezi lokalitami. „Výnos zrna ječmene a jeho kvalitativní parametry byly v prvním roce plného zavedení postupů regenerativního pěstování na dvou lokalitách vyrovnané či nižší jen o jednotky procent u regenerativní varianty. Na třetí lokalitě byl ale zaznamenán výrazný propad vlivem poškození porostu hraboši, které mohou představovat v regenerativním zemědělství zásadní problém,“ uvedl Lukas. Nejen toto je výzva, na kterou bude nutné reagovat. Jedná se také o potřebu ukončení vegetace meziplodin v jarním období při mírném průběhu zimy, otázky regulace zaplevelení při redukovaném zpracování půdy nebo volba vhodné mechanizace pro zakládání porostů a zajištění rovnoměrného vzcházení rostlin.
Řešení výzkumného projektu je naplánováno do roku 2027. Víceleté opakování je nezbytné pro zajištění vypovídajících výsledků. Výzkumný tým AF MENDELU tak v roce 2025 spolu s projektovými partnery pokračuje v pokusné činnosti s cílem zajistit dostatečné výsledky pro statistické vyhodnocení nově navrženého způsobu regenerativního pěstování a případného prokázání přínosů, jak v oblasti kvality půdy, produkce a jakostních parametrů zrna, tak posouzení ekonomiky pěstování. Na terénních měřeních, zpracování prostorových dat a vyhodnocení výsledků experimentu se podílí doktorandi Ústavu agrosystémů a bioklimatologie. Výsledky pokusné činnosti jsou také předmětem studentských závěrečných prací aktuálně řešených na AF MENDELU.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Vojtěch Lukas, Ph.D., Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU, vojtech.lukas@mendelu.cz, +420 605 835 253; Ing. Kateřina Kuchaříková, Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU, katerina.kucharikova@mendelu.cz
Využití bezpilotního snímkování drony pro detailní mapování poškození porostu

Více aktualit
-
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025
-
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…28. 7. 2025 -
Druhé kolo pro podání přihlášek do studia
Momentálně probíhá druhé kolo pro podávání přihlášek do bakalářského i navazujícího magisterského studia na Agronomické fakultě a Zahradnické fakultě MENDELU. Agronomická fakulta Bc. Až do 18. 8. 2025 si můžete podat přihlášku do…25. 7. 2025 -
Zástupci MENDELU se účastní světové výstavy EXPO 2025 v Ósace, na Tchaj-wanu…
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025 -
Kurkuma a extrakt ze šišáku bajkalského snižují tepelný stres u drůbeže
Tepelný stres je spojený s výskytem tropických dnů a nocí hlavně v letních měsících. Při zvýšených teplotách kuřata méně žerou, tudíž méně rostou a část energie používají na termoregulační chování. To se u kuřat projevuje tak, že mají odtažena…23. 7. 2025 -
Mendel na trafostanici na ulici Drobného zápasí s hrachovým monstrem
U univerzitního kampusu MENDELU nově zdobí trafostanici na ulici Drobného jedinečný mural věnovaný otci genetiky Gregoru Johannu Mendelovi. Cílem je připomínat jeho osobnost a přínos vědě kolemjdoucím i projíždějícím. Netradičně ztvárněnou podobu…21. 7. 2025 -
Antarktické bakterie mohou pomoci ochránit plodiny před mrazem, látky v nich…
V extrémních podmínkách na Antarktidě žijí endemické organismy, které se musely náročným podmínkám přizpůsobit. Odolnost vůči extrémům se týká i antarktických bakterií, na jejichž výzkum se zaměřil vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU podpořený…17. 7. 2025 -
Saharské bakterie podporují růst kořenů vinné révy až o polovinu
Kmínek révy vinné napadá řada patogenních hub, které dokážou rostlinu v průběhu několika let úplně zlikvidovat. Dovnitř se dostávají většinou skrz ránu po řezu. A pokud je rostlina navíc stresovaná suchem a vysokými teplotami, je jejich působení…15. 7. 2025