Letošní vítězný mezioborový interní výzkumný projekt Grantové agentury Gregora Johanna Mendela určený pro mladé nadějné vědce má několik pomyslných nej. Zajímavý je i tím, že vědci ke zkoumání využijí trámy ze zbouraného erotického klubu Moulin Rouge. „Přidávání recyklátu se celosvětově řeší hlavně ve výrobě dřevotřískových desek, u OSB desek ale zatím ne. Přitom potenciál je v této oblasti obrovský a souvisí s rozmachem dřevostaveb, které lze po skončení jejich životnosti znovu použít právě na zpracování do OSB desek, což plně koresponduje s principy cirkulární ekonomiky,“ uvedl Tomáš Pipíška z Ústavu nauky o dřevě a dřevařských technologií Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.
Vědci z MENDELU využijí pro svůj výzkum laboratoře vybavené na světové úrovni, které umožňují napodobit průmyslový proces výroby OSB kompozitů. Konkrétně pak roztřískování, nanášení lepidla, lisování a další technické vymoženosti. Mohou díky tomu vyrobit třísky a tedy surovinu pro OSB desky v podstatě z čehokoliv na laboratorní úrovni. Třísky z již použitého dřeva mají oproti těm z čerstvě pokácených stromů nižší vlhkost. „Na laboratorní úrovni můžeme nastavovat různé parametry výroby třísek, včetně vlhkosti vstupního materiálu,“ uvedl Pipíška. Cílem je optimalizovat proces výroby třísek, analyzovat vlastnosti a vyrobit prototypy, které budou následně připravené na efektivní průmyslovou produkci v ideálním případě ještě s lepšími vlastnostmi, než mají stávajíci OSB desky.
Do projektu jsou zapojeni také odborníci z Provozně ekonomické fakulty, kteří budou zkoumat společensko-ekonomické aspekty procesu recyklace. Jak upozorňuje Michaela Staňková z Ústavu statistiky a operačního výzkumu Provozně ekonomické fakulty MENDELU: „Při vývoji jakéhokoliv nového produktu vyvstává totiž otázka, zda je možné vytvořit zcela nový výrobek, který je vzhledem k jeho vlastnostem a také ceně surovin možné efektivně produkovat ale také i prodávat.“ Vědci se zaměří jak na stranu nabídky, tak stranu poptávky, neboť OSB desky z recyklátu budou mít tmavší barvu než klasické smrkové a je potřeba na to spotřebitele připravit, stejně jako komunikovat s výrobními firmami. „Naší celkovou motivací je opětovné využití již existující dřevní biomasy, tedy objemného dřevního odpadu s cílem maximálního prodloužení životního cyklu vícenásobným zhodnocením materiálu v nových výrobcích a oddálit tak energetické zpracování dřeva,“ dodal Pipíška.
Ve spalovně nebo kotli na dřevo by tak jinak skončily i trámy z brněnského vykřičeného podniku, na jehož místě vyroste bytový dům. Noční klub Moulin Rouge na rohu Slovákovy a Kounicovy ulice byl jedním z ikonických pozůstatků 90. let. Dřevo ze stejného místa využije mj. i výrobce kytar, který stejně jako vědci LDF vdechne tomuto materiálu nový život.
Kontakt pro bližší informace: Ing. et Ing. Tomáš Pipíška, Ph.D., Ústav nauky o dřevě a dřevařských technologií (LDF), tel.: 720 534 255, tomas.pipiska@mendelu.cz
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024