Vědci při svém zkoumání využijí metody molekulární biologie, plynové chromatografie, elektronové mikroskopie či metod masivně paralelního sekvenování k určení úplného spektra půdních mikroorganismů v jejich přirozených podmínkách.
„Naše technologická platforma založená na masivně paralelním způsobu sekvenování pomůže vinařům objevit kompletní mikrobiální komunity ovlivňující množství a kvalitu finálního produktu. Na základě našich výsledků bude možné určit, jak zlepšit produkci a udržet kvalitu půdy pro budoucnost,“ uvedl Aleš Eichmeier z Mendelea – ústavu genetiky.
Podle jeho kolegyně Kateřiny Štůskové bude tým vědců zkoumat také přítomnost rodů bakterií mléčného kvašení. „Projekt má multidisciplinární potenciál, protože kombinuje různé vědecké přístupy k porozumění biotických a abiotických faktorů, které přímo nebo nepřímo ovlivňují finální kvalitu vína,“ uvedla Štůsková. Výsledky přinesou informace o půdních mikroorganismech, které mají vliv na vitalitu révy vinné, kvalitu půdy, kvalitu hroznů a v neposlední řadě na kvalitu kvašení a samotného finálního produktu – vína.
Mezioborový výzkum komplexu půdního mikrobiomu ve vinicích získal podporu z projektu OP VVV Interní grantová schémata Mendelovy univerzity v Brně (Igráček). Dvouletý týmový grant vedený Kateřinou Štůskovou získá v následujících dvou letech téměř 2,5 miliónů korun. Soutěž mezi doktorandy Igráček vyhlásila Mendelova univerzita v Brně poprvé. Z 19 přihlášených uspělo celkem 10 studentských projektů. Hlavním řešitelem a dalšími členy řešitelského týmu studentského grantu jsou doktorandi, přičemž každý studentský grant má svého mentora, který mu poskytuje odbornou a metodickou podporu.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Kateřina Štůsková, katerina.stuskova@mendelu.cz, Mendeleum – ústav genetiky, +420 723 053 538; Ing. Aleš Eichmeier, Ph.D., ales.eichmeier@mendelu.cz, Mendeleum – ústav genetiky, +420 774 644 120
Více aktualit
-
Odborníci z České republiky učí svoje mongolské protějšky, jak se starat o les. Lesnictví je v Mongolsku na nízké úrovni. V oboru chybí znalosti i zkušenosti a situace s úbytkem a degradací lesních porostů je kritická. Čeští experti, kteří vedou…11. 8. 2022
-
Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou
Voda se stává nedostatkovou surovinou a lidstvo se s ní bude muset naučit hospodařit. V době klimatické změny bude tento problém čím dál akutnější. Voda je už nyní v určitých obdobích nedostatkovou komoditou. Vědci z 11 zemí se nyní spojí a budou…9. 8. 2022 -
MENDELU získala doktorský diplom svého prvního rektora
Mendelově univerzitě v Brně (MENDELU) se podařilo získat doktorský diplom jejího prvního rektora Františka Bubáka. Více než sto let starou archiválii našla rodina Krausova z Prahy v pozůstalosti. Po zjištění, koho se vzácné dokumenty týkaly, je…5. 8. 2022 -
Stromy ve městech trpí, řešením je injektáž
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se snaží pomoci dřevinám rostoucím v městské zástavbě. Pro stromy je nejen v důsledku klimatické změny toto prostředí poměrně nehostinné. Čelí řadě stresových faktorů, což je problém zejména u…3. 8. 2022 -
Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala
Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. Vzhledem ke klimatické změně a s ní…27. 7. 2022 -
Fermentace dělá z hrachu superpotravinu
V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí. Ve srovnání se živočišnými…26. 7. 2022 -
Doležel: Bez geneticky upravených plodin se neobejdeme
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. Řada zemí už tímto směrem vykročila, Evropská unie chystá změnu legislativního rámce. Jiná cesta…23. 7. 2022 -
Mendelova réva i po sto letech roste v Brně
Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další…22. 7. 2022 -
Brno je díky Mendelovi mekkou genetiků
Navštívit Augustiniánské opatství na Starém Brně, kde žil a pracoval zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, je pro světově uznávané vědecké kapacity v oboru genetika a příbuzných oblastech totéž jako zavítat do Mekky. Shodli se na tom nobelisté a…21. 7. 2022 -
Do Brna se sjely vědecké špičky z celého světa oslavit Mendela
Dnes přesně na den uplynulo 200 let od narození jednoho z největších vědeckých géniů historie. K poctě slavného genetika Gregora Johanna Mendela se do Brna sjely vědecké kapacity z celého světa včetně tří nobelistů, kteří budou ve čtvrtek přednášet…20. 7. 2022