„Problematika plýtvání nám není cizí. Na PEF MENDELU již tři roky funguje tým, který se tímto tématem zabývá. Je totiž patrné, že problematika měření skutečného potravinového odpadu není jednoduchou záležitostí a výsledky dosavadních výzkumů v této oblasti jsou značně nesourodé. Tvrzení o průměrném plýtvání potravinami v přepočtu na osobu za rok z různých zdrojů se mnohdy liší i o tři řády,“ uvedla vedoucí výzkumného týmu Lea Kubíčková.
Pokud vědci chtějí získat odpověď na otázku, jaké množství potravin je v domácnostech reálně vyplýtváno, musí toto tvrzení postavit na reprezentativním výzkumu s vhodně zvolenou metodikou experimentu, jež zaručí sběr opravdu kvalitních dat. Již nyní jsou k dispozici data z menšího šetření. Lidé ze 100 českých domácností vyplňovali měsíc deníky, kde uváděli přesně, co z potravin vyhodili a proč.
„Zde nám vyšla zajímavá zjištění – například fakt, že odhady respondentů a měřená realita se velmi rozcházejí. Kromě deníků bylo totiž výzkumným týmem z Ústavu marketingu a obchodu PEF Mendelu realizováno také rozsáhlé dotazníkové šetření. Z něj jednoznačně vyplynulo, že spotřebitel má velice nepřesný subjektivní odhad toho, jaké množství potravinového odpadu vyprodukuje, a to i přes fakt, že tato problematika je vnímána i ze strany spotřebitelů jako velmi závažná,“ uvedla Kubíčková.
Zprůměrovaná hodnota vyprodukovaného potravinového odpadu od dotázaných činí 10,5 kg na osobu za rok, což podle výzkumnice naprosto nekoresponduje s dosavadními studiemi ani s provedeným deníkovým šetřením, ze kterého byla zjištěna odlišná hodnota kolem 46 kg na domácnost ročně. Tato hodnota rovněž neodpovídá vykazovaným datům EU, které poukazují cca na 92 kg vyhozených potravin na osobu za rok v českých domácnostech. „To lze vysvětlit tak, že člověk, který si je vědom účasti na výzkumu, se současně soustředí na omezení plýtvání a tudíž i vykazovaného hodnoty jsou nižší, než by byly při běžném chodu domácnosti,“ uvedla Kubíčková.
Odborníci si v souvislosti s aktuálním výzkumem kladou řadu otázek. Mezi ně patří například ta, co je vůbec možné považovat za vyplýtvanou potravinu? Patří sem i slupka od banánu nebo od brambor? Jediný objektivní způsob měření potravinového odpadu je podle vědců detailní rozbor toho co lidé vyhodí přímo do popelnic. „Získáme tak nejen představu o množství, ale i o složení potravinového odpadu, což by mohlo napomoci ke zvolení vhodnější strategie opatření, jejichž cílem je omezit plýtvání potravinami,“ uvedla Kubíčková.
Její tým aktuálně pracuje na přípravě vhodné metodiky a vytipování lokalit sběru dat. První měření bude spuštěno v srpnu 2019, a to v místech reprezentujících městskou zástavbu panelákových domů, rodinných domů a vesnickou zástavbu tak, aby byly zohledněny odlišnosti v produkci odpadů.
Druhá etapa bude o poznání aktivnější – zapojí se workshopy, přednášky, informační materiály nebo třeba nálepky na popelnice a bude sledován vliv na skutečné chování občanů. Bližší informace k pořádaným akcím a aktuálním stavu projektu budou průběžně zveřejňovány na projektovém webu (http://neplytvejpotravinami.mendelu.cz) nebo na FB stránkách projektu (Plýtvání potravinami Mendelu). Tříletý projekt s názvem „Podpora pro-environmentálních vzorců chování a incentivy pro behaviorální změnu v produkci potravinových odpadů a plýtvání“ je finančně podpořen Technologickou agenturou ČR z Programu ÉTA.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Lea Kubíčková, Ph.D., vedoucí Ústavu marketingu a obchodu PEF MENDELU, tel.: 739 348 950, lea.kubickova@mendelu.cz
Více aktualit
-
Ústav nauky o dřevě a dřevařských technologií Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU (LDF MENDELU) spolupracuje s kolegy v muzeích v Užhorodě a Ivano-Frankivsku na dataci dřevěných kostelů nacházejících se v oblasti Zakarpatské Ukrajiny. Díky…1. 10. 2024
-
Jak je na tom generace Z s plýtváním potravinami?
Generace Z, tedy lidé narozeni mezi lety 1995 a 2010, plýtvá potravinami dle svých odhadů více než generace předchozí, celkem 43,4 gramů na osobu za den. Téměř o polovinu méně pak vyplýtvají tito mladí lidé, pokud bydlí s rodiči. Tyto a další údaje…26. 9. 2024 -
Na Sraz absolventů ke 105. výročí univerzity přijely absolventky i z Ameriky a…
Na dnešním Srazu absolventů, který je vrcholem oslav 105. výročí od založení Mendelovy univerzity v Brně, se podle předběžných odhadů pořadatelů sešlo přibližně dva tisíce návštěvníků a návštěvnic. Užít si mohli prohlídky budov a výzkumného zázemí v…21. 9. 2024 -
V rámci oslav 105. výročí univerzity předal rektor celkem 18 ocenění
Mendelova univerzita v rámci oslav 105. výročí od svého založení udělila kromě tradičních Cen rektora za významné a mimořádné výsledky i medaile za mimořádné zásluhy o rozvoj univerzity, vědy a vzdělání. Předání všech ocenění proběhlo v rámci…20. 9. 2024 -
MENDELU dnes uzavřela memoranda s ministerstvy zemědělství a životního prostředí
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš dnes podepsal memorandum o spolupráci s ministrem zemědělství Markem Výborným a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem. Podpis memorand proběhl v rámci oslav 105. výročí od založení univerzity v…20. 9. 2024 -
Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním…
Novou příručku pro ekologicky hospodařící zemědělce připravují vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s odborníky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Jejím cílem je představit metody a přístupy, které by ekologicky hospodařícím…17. 9. 2024 -
MENDELU oslaví 105. výročí Srazem absolventů
Mendelova univerzita oslaví v sobotu 21. září 105 let od svého založení. Hlavní náplní Srazu absolventů je setkání s kolegy a vyučujícími ze studentských let, na akci je ale zvána i veřejnost. V nabídce jsou hudební vystoupení i bohatý Foodfestival.…16. 9. 2024 -
Důležité oznámení
Vzhledem k aktuální mimořádné situaci v ČR, nezbytným aktivitám spojeným s odstraněním následků škod a dopravním komplikacím, může docházet k problémům s včasným nástupem studentů do studia.13. 9. 2024 -
Na MENDELU vznikla asociace učitelství odborného vzdělávání
Mendelova univerzita v Brně se stala sídlem nové asociace učitelství odborného vzdělávání, která sdružuje pracoviště, na nichž se vzdělávají budoucí učitelé a učitelky. Cílem je vytvořit prostor pro sdílení dobré praxe a informací, vzájemnou…13. 9. 2024 -
Vědci z MENDELU a VUT hledají řešení, jak efektivně sdílet informace o…
V Česku chybí pokročilé nástroje, jak se efektivně poučit ze závažných havárií. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Vysokého učení technického v Brně se proto v novém projektu zaměřili na návrh komplexního systému, který by podnikům a dalším…30. 8. 2024