Informace o programu

Zajímá tě kvalita ovoce a zeleniny nejen z bioprodukce, ale i z konvenčního zemědělství? Víme, že ne každý nakupuje na farmě a chceme, aby i v supermarketech byly kvalitní produkty. Proto tě naučíme, jak hodnotit kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin. Budeš ovládat jakostní parametry produktů zahradnické a konzervárenské výroby a senzorické hodnocení vín a ovocných destilátů budeš mít v malíku.
Podat e-přihlášku
Titul:
Bakalářský (Bc.)
Fakulta:
Zahradnická fakulta
Délka studia:
3 roky
Forma studia:
Prezenční, Kombinovaná
Začátek studia:
1. září 2025
Místo studia:
Brno, Lednice
Kritéria pro přijetí:
Průměrný prospěch za posledního 2,5 roku studia na SŠ
Počty přijímaných studentů:
30 (prezenční), 30 (kombinované)

Vyučované předměty - prezenční

Výpis vyučovaných předmětů vychází z aktuálního školního roku a je pouze orientační.

Vyučované předměty - kombinovaná

Výpis vyučovaných předmětů vychází z aktuálního školního roku a je pouze orientační.

Uplatníš se jako

  • Manažer kvality potravin v obchodních řetězcích
  • Auditor kvality v potravinářství
  • Senzorický posuzovatel vín a ovocných destilátů
  • Kontrolor státní správy
  • V ekologické produkci a ve výrobě biopotravin
  • Ve výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů
  • Ve vývoji, inovacích a výzkumu potravin

Dodatečné informace

Co o programu řekli absolventi?

Ihned po škole jsem nastoupila do mikrobiologické laboratoře Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, kde jsem měla možnost aplikovat své znalosti mikrobiologie a laboratorních technik. Nyní již druhým rokem pracuji na pozici inspektorky pro SZPI. Pro mou práci je klíčová znalost evropské i národní legislativy, o které jsem získala přehled již během studia a kterou nyní implementuji v praxi. Jako velký benefit vnímám možnost získat certifikát prokazující složení základní senzorické zkoušky.
Andrea Skotáková
Inspektor, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Ihned po škole jsem nastoupila do mikrobiologické laboratoře Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, kde jsem měla možnost aplikovat své znalosti mikrobiologie a laboratorních technik. Nyní již druhým rokem pracuji na pozici inspektorky pro SZPI. Pro mou práci je klíčová znalost evropské i národní legislativy, o které jsem získala přehled již během studia a kterou nyní implementuji v praxi. Jako velký benefit vnímám možnost získat certifikát prokazující složení základní senzorické zkoušky.
Andrea Skotáková
Inspektor, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Ihned po škole jsem nastoupila do mikrobiologické laboratoře Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, kde jsem měla možnost aplikovat své znalosti mikrobiologie a laboratorních technik. Nyní již druhým rokem pracuji na pozici inspektorky pro SZPI. Pro mou práci je klíčová znalost evropské i národní legislativy, o které jsem získala přehled již během studia a kterou nyní implementuji v praxi. Jako velký benefit vnímám možnost získat certifikát prokazující složení základní senzorické zkoušky.
Andrea Skotáková
Inspektor, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Máš dotazy?

Ambasador programu

Už od mala som s rodičmi pestoval a aj spracovával rôzne rastliny, ktoré sme pestovali. Preto bol pre mňa program Zpracovatelské technologie a kvalita potravín tá správna voľba. Baví ma, že môj odbor ponúka možnosť vidieť vznik potraviny od vypestovania suroviny až po jej spracovanie a uvedenie na trh. Ak by si mal akékoľvek otázky ohľadom odboru alebo štúdia, rád ti odpoviem.
Zpět k nabídce programů

Další programy této fakulty

Správa zeleně

Pracuješ v oblasti správy zeleně na městském a obecním úřadě, v oblasti správy zeleně významného objektu krajinářské architektury nebo tě tato oblast zajímá? Naučíme tě aplikovat systémový přístup v oblasti rozvoje a péče o zeleň, rozpoznat a zhodnotit základní stav, kvalitu a potenciál vegetačních prvků. Budeš umět hodnotit dřeviny, formulovat návrhy potřebných zásahů a opatření, zkrátka vše, co souvisí se správou zeleně v sídle. A navíc zjistíš, jak správně komunikovat s laickou veřejností i při rozhodovacích správních procesech.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
3 roky
Kombinovaná
Čeština

Vinohradnictví a vinařství

Zajímá tě vinohradnictví a vinařství? Uvažuješ o dráze vinaře? Víš, že kvalitu vína ovlivňuje nejen terroir, ale i pěstitelské technologie révy, technologické postupy využívané při zpracování hroznů a výrobě vína? Všechny potřebné znalosti získáš při studiu. Naučíme tě také základní laboratorní analýzy a vytříbíme tvé smysly při senzorickém hodnocení vín. Nakonec si vyrobíš i vlastní víno a zažiješ neopakovatelný pocit při jeho první degustaci.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
3 roky
Prezenční
Kombinovaná
Čeština

Zahradnictví

Bavilo by tě pracovat v zahradnické firmě, v ovocném sadu nebo trvalkové školce? Naučíme tě pěstitelské technologie využívané v zahradnictví, ale i techniku a mechanizaci v zahradnické produkci. Budeš ovládat ovocnářství, zelinářství, květinářství i vinohradnictví a naučíš se používat adekvátní výrobní systémy. Založení ovocnářské školky zaměřené na staré krajové odrůdy, zajištění chodu květinové farmy dodávající čerstvé řezané květiny či provoz hydroponické farmy dodávající rajčata do obchodního řetězce pro tebe bude maličkost.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
3 roky
Prezenční
Kombinovaná
Čeština

Krajinářská architektura

Zajímá tě tvůrčí činnost krajinářského architekta? Pomůžeme ti rozvinout tvou představivost v konstrukci a manipulaci s terénem, vodou, vegetací, stavbami, uměleckými, technickými a přírodními artefakty v procesu vytváření prostoru a prostředí. Není ti jedno, jak vypadá a funguje městský prostor kolem tebe nebo jaké vlastnosti má okolní krajina? Chceš to změnit? Pak je studium krajinářské architektury pro tebe tím pravým.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
4 roky
Prezenční
Čeština

Cirkulární horti-produkce

Jsme zde pro vizionáře, kterým není lhostejná budoucnost naší planety a kteří se chtějí připravit na velké změny. Již nyní čelíme extrémům počasí, novým škůdcům, potravinám s rezidui a sociálně-ekonomickým dopadům. Budoucnost přinese další výzvy, na něž bude nutné reagovat, a my tě naučíme jak. Naše studium spojuje znalosti biologie, technologických inovací a moderních metod výroby potravin s důrazem na udržitelnost.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
3 roky
Prezenční
Čeština

Floristická tvorba

Zajímá tě aranžování rostlin a kreativní tvorba s květinami? Provedeme tě vším, od jednoduchých základních floristických disciplín až po originální floristicky zpracované prostorové objekty, vytvářené především z materiálů rostlinného původu. Zajištění a realizaci květinové přehlídky, dočasnou nebo trvalou výzdobu interiéru či kompletní květinovou výzdobu svatby budeš mít v malíčku.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
3 roky
Prezenční
Čeština

Zahradní a krajinářské realizace

Bavilo by tě pracovat v realizační firmě nebo ve firmě podnikající v péči o zeleň? Naučíme tě aplikovat systémový přístup v oblasti rozvoje a péče o zeleň, rozpoznat a zhodnotit základní stav, kvalitu a potenciál vegetačních prvků. Budeš umět hodnotit dřeviny z hlediska provozní bezpečnosti. Budeš schopen specifikovat požadavky na komplexní a systémovou péči o objekty krajinářské architektury, vytvářet a aplikovat vhodné technologické postupy, zkrátka vše, co souvisí se zakládáním a péčí o zeleň v sídle i volné krajině.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
3 roky
Prezenční
Čeština

Školkařství

Zajímá tě problematika množení a pěstování okrasných, ovocných či lesních dřevin a trvalek? Staň se profesním bakalářem s odbornými znalostmi a dovednostmi v oblasti okrasného, ovocného a lesního školkařství. Ve spolupráci s profesními školkařskými svazy se mimo jiné seznámíš s jejich činností a provozem a sám se staneš odborníkem na pěstitelské technologie a výrobní systémy využívané ve školkařství.
Zahradnická fakulta
Bakalářský (Bc.)
3 roky
Prezenční
Čeština
Zpět k nabídce programů