Klíčovým klimatickým faktorem, který ovlivňuje fenologický vývoj révy je teplota. Průběh teplot je proto hlavní faktor ovlivňující růst letorostů. Důležité je také oteplování půdy, které aktivuje tok zásobních látek a aktivitu kořenového systému. Pro růst révy jsou příznivé teplé dny a teplé noci. Průběh počasí, kdy docházelo k výraznému poklesu nočních teplot, omezoval růst révy vinné. Současný vývoj je příznivý pro růst révy vinné a přírůstky mohu představovat i několik centimetrů délky letorostů za den.
Od počátku vegetace se často skloňuje zpoždění ve fenologickém vývoji rostlin. Současné počasí pozitivně působí na snižování „zpoždění“ ve vegetaci. Kvetení révy lze proto očekávat pozdější oproti dlouhodobým průměrům, ale nebude se již jednat o nějaký výrazný rozdíl.
Je třeba si také uvědomit, že v ročnících 2018 a 2019 dozrávaly hrozny výrazně dříve, než je obvyklý termín zrání jednotlivých odrůd. Raný termín zrání se mohl negativně projevit především na kvalitě sekundárních metabolitů – aromatických a fenolových látek. Naopak loni dozrávaly odrůdy v obvyklých termínech. Není proto účelné, aby vegetace byla „co nejrychlejší“, ale naopak aby jednotlivá fenologická stádia probíhala v dlouhodobě obvyklých termínech.
Termín kvetení a zaměkání proto ukáže další vývoj vegetace. Některé scénáře, jak réva vinná optimálně nedozraje, nejsou skutečně na místě. Jednak je teprve praktiky začátek vegetace a příroda a réva vinná k sobě neodmyslitelně patří, takže si určitě vzájemně „pomohou“.
Autorem komentáře je prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD.
Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF), tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024