Proběhly soutěže Regionální potravina a ZLATÁ Chuť jižní Moravy

1. 6. 2015
Celkem devět výrobků z Jihomoravského kraje ocenila 26. května na MENDELU odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 129 produktů od 38 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 35 výrobků v kategorii Pekařských výrobků, včetně těstovin.

Oceněnými výrobky jsou například Uzená paštika Jana Bubla, Karamelový větrník od Lenky Svobodové či čerstvé kravské mléko z družstva ZEPO Bořitov.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.

Zároveň s Regionální potravinou proběhla i soutěž ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2015. Desátého ročníku se zúčastnilo čtyřicet výrobců s více než sto třiceti výrobky. Výherci v celkem dvanácti kategoriích získají právo označovat  příslušné výrobky ochrannou známkou ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2015. Odborná komise navrhla k ocenění například Slavkovskou dvanáctku ze Slavkovského pivovaru, Meruňkový kompot z Horňácké farmy či Uzenou paštiku Jana Bubla.

 

 

AKTUALIZOVÁNO:

(Brno, 25. června 2015) Ministr zemědělství Marian Jurečka spolu s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a ředitelem SZIF Martinem Šebestyánem dnes předali ocenění Regionální potravina devíti vítězným produktům z Jihomoravského kraje při příležitosti zahájení Národní výstavy myslivosti. Tuto prestižní značku uděluje již šestým rokem Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/o-projektu/pro-novinare/znacku-regionalni-potravina-5.html

Více aktualit

Všechny aktuality