Podle Trnky je smyslem portálu www.vynosy-plodin.cz nabídnout s předstihem základní informaci, jak bude sklizeň vypadat. Zatím jsou k dispozici predikce u ječmene jarního, pšenice ozimé a řepky ozimé, další plodiny jsou pak k dispozici údaje pro kraje. U každé ze tří hlavních plodin vědci namodelovali predikci sklizně včetně výnosů za jednotlivé okresy. Web také ukazuje odchylky průměrných výnosů od průměru v letech 2012 až 2017 a od loňského roku. „Nyní se sklízí plodiny, které byly nejvíce urychleny teplým počasím. Byla vysoká teplota, chyběla vláha. První sklizňová hodnocení nebudou nejspíše příliš příznivá, ale celkově by rok měl být v jižní polovině území zvláště na jižní Moravě výrazně lepší než v loňském roce,“ uvedl Trnka. Podle něj má nový web do budoucna dávat s předstihem jednoho nebo dvou měsíců před sklizní výstrahu v případě negativního vývoje, může také ukázat, kde budou problémy největší, podobně jako tomu bylo v krizovém roce 2015 nebo 2017.
Zemědělci mají podle Trnky poměrně jasnou představu o situaci na svých polích, chybí jim ale srovnání v celorepublikovém měřítku. „Nový portál je nástroj pro agronomy, i pro zemědělské podniky v celé ČR. Bude brzy doplněn i o středoevropský pohled,“ uvedl Trnka. Web už nyní ukazuje situaci například u ječmene jarního, pšenice a řepky ozimé kde jsou patrné nižší výnosy kvůli letošnímu suchu. Situace se ale geograficky oproti loňsku změnila. Zatímco loni měli se suchem problémy zemědělci na jih od dálnice D1, letos se problémy přesunuly do východních Čech a na sever republiky.
Sucho posledních let zemědělce podle Trnky nutí měnit skladbu plodin. Děje se to například na jižní Moravě, kde citelně chybí voda a závlahové systémy jsou pro polní produkci místy nedostatečné. Na ústupu je proto kukuřice nebo sladovnický ječmen. „Skladba plodin se průběžně mění, tlak podmínek zemědělce nutí, aby přecházeli na odolnější odrůdy pšenice, které už nedosahují výnos 8 – 9 tun z hektaru. Musí pracovat s tím, že intenzita bude nižší a orientovat se na plodiny s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou vinice, které se zavlažují, což je fenomén, který před 20 nebo 30 lety prakticky vůbec nebyl,“ uvedl Trnka, podle kterého se vodní režim částí ČR, zejména jižní Moravy mění před očima.
Autorem portálu www.vynosy-plodin.cz je CzechGlobe – Ústav výzkumu globální změny AV ČR a Mendelova univerzita v Brně. Autoři vychází z dat od zpravodajů projektu Intersucho a řady družicových snímků od roku 2000, které jim umožňují vyhodnotit kondici vegetace na základě obsahu chlorofylu ve vazbě na okresní a krajské výnosy. Systém zatím zobrazuje tři základní plodiny.
Kontakt pro bližší informace: Miroslav Trnka, koordinátor týmu Intersucho a vynosy-plodin.cz, mob. +420 725 950 927, email: mirek_trnka@yahoo.com
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024