Podle děkana Agronomické fakulty MENDELU Pavla Ryanta organizátoři konference současnou situaci nevzali jako problém ale jako výzvu. Účastníky konference seznámil se všem typy nově nabízených bakalářských a magisterských studijních programů, které se potravinářstvím zabývají. „Kompletace nového doktorského programu Potravinářské vědy právě probíhá,“ uvedl děkan AF.
Svou praxi i zaměření kontrol musela v loňském roce upravit Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Její ředitel Martin Klanica v konferenčním příspěvku uvedl, že činnost jeho úřadu byla covidovou dobou ovlivněna zásadním způsobem. „Zejména v jarním období jsme dohlíželi na to, aby byla ze strany obchodníků dodržována usnesení vlády, která souvisela se zamezením šíření epidemie,“ uvedl Klanica, který je absolventem Mendelovy univerzity v Brně.
SZPI kontrolovala, zda jsou v obchodních centrech k dispozici rukavice nebo sáčky. „I přes jejich nedostatek v prvních týdnech a měsících se situace postupně zlepšovala. Management obchodníků se k tomu postavil čelem a velmi důsledně,“ uvedl Klanica. SZPI se zaměřila i na „léčebná tvrzení“ u doplňku stravy, které v této kategorii podle Klanicy nemají co dělat. „Je to pole působnosti, kterým se budeme zabývat i do budoucna,“ uvedl ředitel SZPI. Jeho úřad v loňském roce uložil pravomocně pokuty ve výši 96,6 milionu korun, pravomocně ukončil 2435 správních řízení.
Organizátoři dnes na konferenci také zmínili, že se Mendelova univerzita v Brně stala koordinátorem českého uzlu FNH-RI (Food, Nutrition and Health Research Infrastructure for healthy and sustainable diets / Evropská výzkumná infrastruktura pro zdravou a udržitelnou stravu). Český uzel nese název CZ AgriFoodTech, s odkazem na tradici výuky a výzkumu v oblasti potravin na Agronomické fakultě. Tato organizace, s více než stoletou tradicí, přes partnerský Výzkumný ústav potravinářský spojuje vědecké instituce v akademickém a výzkumném prostoru zemědělského a potravinářského sektoru a přes Společnost pro výživu spojuje s odborníky a pracovníky v oblasti lidské výživy.
Odkaz na web konference: https://utp.af.mendelu.cz/ingrovy-dny
Více aktualit
-
Odborníci z České republiky učí svoje mongolské protějšky, jak se starat o les. Lesnictví je v Mongolsku na nízké úrovni. V oboru chybí znalosti i zkušenosti a situace s úbytkem a degradací lesních porostů je kritická. Čeští experti, kteří vedou…11. 8. 2022
-
Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou
Voda se stává nedostatkovou surovinou a lidstvo se s ní bude muset naučit hospodařit. V době klimatické změny bude tento problém čím dál akutnější. Voda je už nyní v určitých obdobích nedostatkovou komoditou. Vědci z 11 zemí se nyní spojí a budou…9. 8. 2022 -
MENDELU získala doktorský diplom svého prvního rektora
Mendelově univerzitě v Brně (MENDELU) se podařilo získat doktorský diplom jejího prvního rektora Františka Bubáka. Více než sto let starou archiválii našla rodina Krausova z Prahy v pozůstalosti. Po zjištění, koho se vzácné dokumenty týkaly, je…5. 8. 2022 -
Stromy ve městech trpí, řešením je injektáž
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se snaží pomoci dřevinám rostoucím v městské zástavbě. Pro stromy je nejen v důsledku klimatické změny toto prostředí poměrně nehostinné. Čelí řadě stresových faktorů, což je problém zejména u…3. 8. 2022 -
Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala
Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. Vzhledem ke klimatické změně a s ní…27. 7. 2022 -
Fermentace dělá z hrachu superpotravinu
V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí. Ve srovnání se živočišnými…26. 7. 2022 -
Doležel: Bez geneticky upravených plodin se neobejdeme
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. Řada zemí už tímto směrem vykročila, Evropská unie chystá změnu legislativního rámce. Jiná cesta…23. 7. 2022 -
Mendelova réva i po sto letech roste v Brně
Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další…22. 7. 2022 -
Brno je díky Mendelovi mekkou genetiků
Navštívit Augustiniánské opatství na Starém Brně, kde žil a pracoval zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, je pro světově uznávané vědecké kapacity v oboru genetika a příbuzných oblastech totéž jako zavítat do Mekky. Shodli se na tom nobelisté a…21. 7. 2022 -
Do Brna se sjely vědecké špičky z celého světa oslavit Mendela
Dnes přesně na den uplynulo 200 let od narození jednoho z největších vědeckých géniů historie. K poctě slavného genetika Gregora Johanna Mendela se do Brna sjely vědecké kapacity z celého světa včetně tří nobelistů, kteří budou ve čtvrtek přednášet…20. 7. 2022