„Je zřejmé, že trh se začíná konsolidovat. Svědčí o tom nižší dynamika růstu počtu nových minipivovarů a také zánik některých podniků. Silný boom z roku 2015, kdy otevřelo celkem 10 nových provozů nebo z roku 2017, kdy přibylo dalších devět tak máme zřejmě za sebou,“ uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který se pivním trhem dlouhodobě zabývá.
Nejvíce minipivovarů se koncentruje do Brna, kde je jich už jedenáct. „Brno je specifické svou pivní kulturou. Podstatná je vyšší kupní síla obyvatel. Jde navíc o univerzitní město a studenti mají zájem experimentovat, takže počet minipivovarů zde ještě poroste. Příkladem je Pivovarský dům Poupě na Dominikánské ulici, který má otevřít ještě letos a vrátit výrobu do míst, kde byl v minulosti městský pivovar. Návrat výroby do historických míst je ale celorepublikovým trendem,“ uvedl Vrána. V Brně loni otevřel nový minipivovar Stern, skupina investorů obnovila výrobu piva v Předklášteří, vaří se nově i v Dubňanech a Prušánkách. Naopak po roce a půl zanikl minipivovar v Šatově na Znojemsku.
„Okolnosti nás donutily zamyslet se nad budoucností našeho pivovaru a přiznat si, že prvotní nadšení bylo silnější, než rozumné plánování do budoucna. Pivovar nelze dlouhodobě provozovat jako volnočasovou aktivitu po práci a o víkendech. Náš pivovar je příliš malý na to, aby nás uživil, ale zároveň příliš velký na to, abychom se mu věnovali při zaměstnání,“ uvedli před zavřením minipivovaru v Šatově jeho vlastníci na sociální síti. Přesto jde podle Vrány teprve o šestý uzavřený minipivovar v regionu. „Za více než čtvrtstoletí je to poměrně nízké číslo,“ dodal.
I přes krachy některých podniků očekává další růst i sládek Petr Hauskrecht, který v Brně vede stejnojmenný pivovar. „Spíše předpokládám nárůst takzvaných hostinských pivovarů, kteří vaří primárně pro spotřebu ve vlastní restauraci, než řemeslných pivovarů, zaměřených na prodej „přes ulici“. Rovněž je zajímavé sledovat, jak jsou nebo nejsou brněnští spotřebitelé lokálně orientovaní, což vzhledem k situaci, kdy se do Brna tlačí malé a střední pivovary z celé republiky, zatím nelze jednoznačně říci,“ uvedl Hauskrecht.
Také podle vrchního sládka skupiny Czech Craft Beers, sdružující brněnské minipivovary Lucky Bastard a Moravia, Jana Grmely ještě trh má kam růst, zejména v Brně. „Je pravda, že se růst zpomaluje, nicméně současně zákazník může rozpoznat, že značně roste kvalita piva a zájem sládků o výsledný produkt. Otázkou je, jaký podíl na pomalejším růstu počtu pivovarů má nasycenost trhu, a jaký podíl můžeme přičítat obecnému nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. Trendem na příští roky bude rozšiřování kapacity a zvětšování výstavu zaběhlých pivovarů. Nejen na jižní Moravě lze očekávat, že se z několika úspěšných minipivovarů stanou malé průmyslové pivovary s výrobou nad 10.000 hektolitrů ročně,“ uvedl Grmela, který je absolventem Mendelovy univerzity v Brně.
Nedostatek sládků řeší také jednotlivé školy. Loni spustila vlastní pivovar Střední průmyslová škola chemická Brno, která má už i celní sklad, v seznamu minipivovarů podobně jako MENDELU ale zařazená není, protože se nejedná o podnikatelský subjekt. „S vařením mi pomáhají studenti, kteří mají o tuto biotechnologii zájem. Vyrobené pivo používáme k propagaci naší školy a také jako pomůcku ke studiu. Studenti vyrobené pivo analyzují, zároveň máme zpětnou vazbu o našem vyrobeném pivu. Co se týče vyráběného piva, tak převážně experimentujeme s výrobou svrchně kvašených piv, ale už jsme vyzkoušeli i spodně kvašené,“ uvedl Vítězslav Klíma ze Střední průmyslové školy chemické.
Vlastní minipivovar má několik let i Mendelova univerzita v Brně. Potravinářskou technologii ročně absolvuje kolem 75 studentů v bakalářském a 50 studentů v magisterském navazujícím studiu, další se vzdělávají v rámci kurzu Pivovarské a sladovnické práce, který se těší stabilní oblibě. „Většinou na něj chodí zájemci, kteří už někde pivo vaří a chtějí se osamostatnit, nebo pivovar staví nebo v nejbližší době plánují stavět,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Tomáš Gregor, Ph.D. tel.: 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz; vedoucí Ústavu technologie potravin (AF), Mgr. Filip Vrána, filip.vrana@mendelu.cz, tel.: 602 216 656, Jan Grmela, jangrmela@ccbeers.com, tel.: 608 110 686, petr@hauskrecht.cz.
Pozn: Do počtu minipivovarů nebyl započítán minipivovar v Šardicích, který uvařil první várku 1. 1. 2020.
Na fotografii je jeden nejstarších českých minipivovarů – brněnský Pegas. Foto: Filip Vrána
Více aktualit
-
Vědecký tým z Provozně ekonomické fakulty bude ve spolupráci s půdoznalci posuzovat možnosti dočasného využití brownfieldů, nevyužívaných nemovitostí a areálů, zejména ve městě Brně před tím, než dané lokality budou finálně revitalizovány. Ve…3. 10. 2023
-
Vědci odebírali vzorky naplaveného dřeva na severu Norska, teď budou zjišťovat…
Vědci z LDF MENDELU absolvovali v pořadí již druhou cestu za naplaveným dřevem na severní pobřeží Norska. Podobně jako v roce 2022 odebírali z naplaveného dřeva vzorky, které podrobí analýze v dendrochronologické a anatomické laboratoři MENDELU.…26. 9. 2023 -
MENDELU navštívil ministr zemědělství Marek Výborný
Mendelovu univerzitu dnes navštívil ministr zemědělství Marek Výborný. S vedením univerzity jednal o podpoře školního lesního i zemědělského podniku v rámci dotačních titulů, podpoře koncepce vzdělávání v agrárním sektoru i podpisu memoranda o…25. 9. 2023 -
Ceny rektora MENDELU dostalo sedm laureátek a laureátů
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Ocenění od rektora převzal například Radek Pokorný, který se významně podílí na popularizaci vědy a lesnictví, nebo Petr Rádl…21. 9. 2023 -
V Adamově mají nový lesopark, vznikl ve spolupráci se Školním lesním podnikem
Město Adamov veřejnosti představilo po třech letech prací nové relaxační místo s hracími i vzdělávacími prvky – Pohádkový lesopark. Vznikl na území bývalé skládky, v sousedství adamovského sídliště Ptačina. Pozemky Mendelovy univerzity, na nichž se…20. 9. 2023 -
Lesníci budou řešit adaptaci lesů v době globálních změn
Adaptace lesů na klimatickou změnu, pěstování druhově, prostorově i věkově pestrých lesů a udržitelná produkce dřeva. Nejen tato témata budou lesníci řešit na mezinárodní konferenci Pěstování nestejnověkých lesů: pohled na adaptaci lesů v době…18. 9. 2023 -
Titul honoris causa dostala na MENDELU nobelistka Emmanuelle Charpentier
Čestný vědecký titul doctor honoris causa dnes na Mendelově univerzitě v Brně převzala Emmanuelle Charpentier, francouzská výzkumnice v oblastech mikrobiologie, genetiky a biochemie. Vědkyně získala v roce 2020 společně s kolegyní Jennifer Doudna…13. 9. 2023 -
Jak zachovat učitelskou profesi udržitelnou? Tím se bude zabývat konference…
Učitelé patří k rizikovým skupinám ohroženým syndromem vyhoření. Jejich představy o školství se po absolutoriu na pedagogických či jiných fakultách rozcházejí s realitou, se kterou se denně potkávají ve školách. V důsledku toho ztrácí motivaci pro…11. 9. 2023 -
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Krajinářští architekti se zaměří na globální výzvy současného světa
Mezinárodní konference Evropské rady škol krajinářské architektury ECLAS 2023: Labyrinth of the World – Landscape Crossroads přinese diskuzi o současných globálních změnách a jejich dopadu na krajinářskou architekturu a tvorbu prostředí. Jako hlavní…5. 9. 2023