„Je zřejmé, že trh se začíná konsolidovat. Svědčí o tom nižší dynamika růstu počtu nových minipivovarů a také zánik některých podniků. Silný boom z roku 2015, kdy otevřelo celkem 10 nových provozů nebo z roku 2017, kdy přibylo dalších devět tak máme zřejmě za sebou,“ uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který se pivním trhem dlouhodobě zabývá.
Nejvíce minipivovarů se koncentruje do Brna, kde je jich už jedenáct. „Brno je specifické svou pivní kulturou. Podstatná je vyšší kupní síla obyvatel. Jde navíc o univerzitní město a studenti mají zájem experimentovat, takže počet minipivovarů zde ještě poroste. Příkladem je Pivovarský dům Poupě na Dominikánské ulici, který má otevřít ještě letos a vrátit výrobu do míst, kde byl v minulosti městský pivovar. Návrat výroby do historických míst je ale celorepublikovým trendem,“ uvedl Vrána. V Brně loni otevřel nový minipivovar Stern, skupina investorů obnovila výrobu piva v Předklášteří, vaří se nově i v Dubňanech a Prušánkách. Naopak po roce a půl zanikl minipivovar v Šatově na Znojemsku.
„Okolnosti nás donutily zamyslet se nad budoucností našeho pivovaru a přiznat si, že prvotní nadšení bylo silnější, než rozumné plánování do budoucna. Pivovar nelze dlouhodobě provozovat jako volnočasovou aktivitu po práci a o víkendech. Náš pivovar je příliš malý na to, aby nás uživil, ale zároveň příliš velký na to, abychom se mu věnovali při zaměstnání,“ uvedli před zavřením minipivovaru v Šatově jeho vlastníci na sociální síti. Přesto jde podle Vrány teprve o šestý uzavřený minipivovar v regionu. „Za více než čtvrtstoletí je to poměrně nízké číslo,“ dodal.
I přes krachy některých podniků očekává další růst i sládek Petr Hauskrecht, který v Brně vede stejnojmenný pivovar. „Spíše předpokládám nárůst takzvaných hostinských pivovarů, kteří vaří primárně pro spotřebu ve vlastní restauraci, než řemeslných pivovarů, zaměřených na prodej „přes ulici“. Rovněž je zajímavé sledovat, jak jsou nebo nejsou brněnští spotřebitelé lokálně orientovaní, což vzhledem k situaci, kdy se do Brna tlačí malé a střední pivovary z celé republiky, zatím nelze jednoznačně říci,“ uvedl Hauskrecht.
Také podle vrchního sládka skupiny Czech Craft Beers, sdružující brněnské minipivovary Lucky Bastard a Moravia, Jana Grmely ještě trh má kam růst, zejména v Brně. „Je pravda, že se růst zpomaluje, nicméně současně zákazník může rozpoznat, že značně roste kvalita piva a zájem sládků o výsledný produkt. Otázkou je, jaký podíl na pomalejším růstu počtu pivovarů má nasycenost trhu, a jaký podíl můžeme přičítat obecnému nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. Trendem na příští roky bude rozšiřování kapacity a zvětšování výstavu zaběhlých pivovarů. Nejen na jižní Moravě lze očekávat, že se z několika úspěšných minipivovarů stanou malé průmyslové pivovary s výrobou nad 10.000 hektolitrů ročně,“ uvedl Grmela, který je absolventem Mendelovy univerzity v Brně.
Nedostatek sládků řeší také jednotlivé školy. Loni spustila vlastní pivovar Střední průmyslová škola chemická Brno, která má už i celní sklad, v seznamu minipivovarů podobně jako MENDELU ale zařazená není, protože se nejedná o podnikatelský subjekt. „S vařením mi pomáhají studenti, kteří mají o tuto biotechnologii zájem. Vyrobené pivo používáme k propagaci naší školy a také jako pomůcku ke studiu. Studenti vyrobené pivo analyzují, zároveň máme zpětnou vazbu o našem vyrobeném pivu. Co se týče vyráběného piva, tak převážně experimentujeme s výrobou svrchně kvašených piv, ale už jsme vyzkoušeli i spodně kvašené,“ uvedl Vítězslav Klíma ze Střední průmyslové školy chemické.
Vlastní minipivovar má několik let i Mendelova univerzita v Brně. Potravinářskou technologii ročně absolvuje kolem 75 studentů v bakalářském a 50 studentů v magisterském navazujícím studiu, další se vzdělávají v rámci kurzu Pivovarské a sladovnické práce, který se těší stabilní oblibě. „Většinou na něj chodí zájemci, kteří už někde pivo vaří a chtějí se osamostatnit, nebo pivovar staví nebo v nejbližší době plánují stavět,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Tomáš Gregor, Ph.D. tel.: 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz; vedoucí Ústavu technologie potravin (AF), Mgr. Filip Vrána, filip.vrana@mendelu.cz, tel.: 602 216 656, Jan Grmela, jangrmela@ccbeers.com, tel.: 608 110 686, petr@hauskrecht.cz.
Pozn: Do počtu minipivovarů nebyl započítán minipivovar v Šardicích, který uvařil první várku 1. 1. 2020.
Na fotografii je jeden nejstarších českých minipivovarů – brněnský Pegas. Foto: Filip Vrána
Více aktualit
-
Porozumět, jaký dopad má klimatická změna na množství naplaveného dřeva na arktickém pobřeží, má napomoci aktuální výzkum, na kterém se podílejí vědci Mendelovy univerzity v Brně. Na začátku srpna odebírali vzorky z naplaveného dřeva na severu…16. 8. 2022
-
Čeští lesníci školí mongolské kolegy, snaží se zachránit místní lesy
Odborníci z České republiky učí svoje mongolské protějšky, jak se starat o les. Lesnictví je v Mongolsku na nízké úrovni. V oboru chybí znalosti i zkušenosti a situace s úbytkem a degradací lesních porostů je kritická. Čeští experti, kteří vedou…11. 8. 2022 -
Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou
Voda se stává nedostatkovou surovinou a lidstvo se s ní bude muset naučit hospodařit. V době klimatické změny bude tento problém čím dál akutnější. Voda je už nyní v určitých obdobích nedostatkovou komoditou. Vědci z 11 zemí se nyní spojí a budou…9. 8. 2022 -
MENDELU získala doktorský diplom svého prvního rektora
Mendelově univerzitě v Brně (MENDELU) se podařilo získat doktorský diplom jejího prvního rektora Františka Bubáka. Více než sto let starou archiválii našla rodina Krausova z Prahy v pozůstalosti. Po zjištění, koho se vzácné dokumenty týkaly, je…5. 8. 2022 -
Stromy ve městech trpí, řešením je injektáž
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se snaží pomoci dřevinám rostoucím v městské zástavbě. Pro stromy je nejen v důsledku klimatické změny toto prostředí poměrně nehostinné. Čelí řadě stresových faktorů, což je problém zejména u…3. 8. 2022 -
Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala
Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. Vzhledem ke klimatické změně a s ní…27. 7. 2022 -
Fermentace dělá z hrachu superpotravinu
V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí. Ve srovnání se živočišnými…26. 7. 2022 -
Doležel: Bez geneticky upravených plodin se neobejdeme
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. Řada zemí už tímto směrem vykročila, Evropská unie chystá změnu legislativního rámce. Jiná cesta…23. 7. 2022 -
Mendelova réva i po sto letech roste v Brně
Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další…22. 7. 2022 -
Brno je díky Mendelovi mekkou genetiků
Navštívit Augustiniánské opatství na Starém Brně, kde žil a pracoval zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, je pro světově uznávané vědecké kapacity v oboru genetika a příbuzných oblastech totéž jako zavítat do Mekky. Shodli se na tom nobelisté a…21. 7. 2022