Podle garantky soutěže za MENDELU Viery Šottníkové z Ústavu technologie potravin odborníci při hodnocení musí vědět, jak má daná potravina chutnat. Například u piva hodnotí plnost nebo říz, ví, kde se na jazyku nachází jedna z pěti chutí, certifikát hodnotitele přitom není jednoduché získat. „Vychováváme na univerzitě další generaci k tomu, aby byla schopna si vybírat jen kvalitní potraviny,“ uvedla Šottníková.
Podle ní se to už u spotřebitelů děje a lidé se stále častěji dívají například na etikety, zajímají se o to, kde byla daná potravina vyrobena a podle toho se v obchodech orientují. „Lidé by se měli zajímat o produkty, tedy například ovoce a zeleninu, vypěstované v okruhu 70-80 kilometrů,“ uvedla Šottníková.
Zlatá chuť jižní Moravy má 12 kategorií, soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje organizovaná ministerstvem zemědělství 9. Cílem obou soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. „Odměnou pro oceněné výrobky je právo čtyři roky používat logo Regionální potravina Jihomoravského kraje, u Zlaté chuti lze logo při dodržení určitých podmínek stále,“ uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která patří k hlavním organizátorům akce.
Každý hodnotitel dnes po anonymním představení výrobků, hodnotil body 0-10 originalitu, inovativnost ve zpracování, dostupnost na trhu, uplatnění místní suroviny, nadstandardnost, senzorické vlastnosti výrobků – vzhled, vůni a design výrobků. „Následně jsou programem, který byl vytvořen odbornými asistenty našeho ústavu, sečteny body od každého hodnotitele a uděláno pořadí v dané kategorií,“ uvedla Šottníková. Podle ní se soutěže v posledních letech účastní zhruba stejný okruh výrobců, zájem po potravinách s logem regionální potraviny v obchodech se ale zvyšuje.
Kontakt pro bližší informace: |
doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D., Ústav technologie potravin, tel.: +420 545 133 068
Jaromír Musil, Regionální agrární komora Jihomoravského kraje, tel.: 607 612 772
Bližší informace k soutěži najdete zde: https://www.regionalnipotravina.cz/
Více aktualit
-
Poradenské a profesní centrum MENDELU se letos poprvé aktivně zapojí do celorepublikové akce Týdny duševního zdraví. Připravilo na 10. a 11. října MENDELU MIND FEST, který zahrnuje rozmanitý program přednášek z řad uznávaných odborníků a…7. 10. 2024
-
LDF MENDELU pomáhá s datací dřevěných kostelů na Ukrajině
Ústav nauky o dřevě a dřevařských technologií Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU (LDF MENDELU) spolupracuje s kolegy v muzeích v Užhorodě a Ivano-Frankivsku na dataci dřevěných kostelů nacházejících se v oblasti Zakarpatské Ukrajiny. Díky…1. 10. 2024 -
Jak je na tom generace Z s plýtváním potravinami?
Generace Z, tedy lidé narozeni mezi lety 1995 a 2010, plýtvá potravinami dle svých odhadů více než generace předchozí, celkem 43,4 gramů na osobu za den. Téměř o polovinu méně pak vyplýtvají tito mladí lidé, pokud bydlí s rodiči. Tyto a další údaje…26. 9. 2024 -
Na Sraz absolventů ke 105. výročí univerzity přijely absolventky i z Ameriky a…
Na dnešním Srazu absolventů, který je vrcholem oslav 105. výročí od založení Mendelovy univerzity v Brně, se podle předběžných odhadů pořadatelů sešlo přibližně dva tisíce návštěvníků a návštěvnic. Užít si mohli prohlídky budov a výzkumného zázemí v…21. 9. 2024 -
V rámci oslav 105. výročí univerzity předal rektor celkem 18 ocenění
Mendelova univerzita v rámci oslav 105. výročí od svého založení udělila kromě tradičních Cen rektora za významné a mimořádné výsledky i medaile za mimořádné zásluhy o rozvoj univerzity, vědy a vzdělání. Předání všech ocenění proběhlo v rámci…20. 9. 2024 -
MENDELU dnes uzavřela memoranda s ministerstvy zemědělství a životního prostředí
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš dnes podepsal memorandum o spolupráci s ministrem zemědělství Markem Výborným a ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem. Podpis memorand proběhl v rámci oslav 105. výročí od založení univerzity v…20. 9. 2024 -
Klimatická změna stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním…
Novou příručku pro ekologicky hospodařící zemědělce připravují vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s odborníky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Jejím cílem je představit metody a přístupy, které by ekologicky hospodařícím…17. 9. 2024 -
MENDELU oslaví 105. výročí Srazem absolventů
Mendelova univerzita oslaví v sobotu 21. září 105 let od svého založení. Hlavní náplní Srazu absolventů je setkání s kolegy a vyučujícími ze studentských let, na akci je ale zvána i veřejnost. V nabídce jsou hudební vystoupení i bohatý Foodfestival.…16. 9. 2024 -
Důležité oznámení
Vzhledem k aktuální mimořádné situaci v ČR, nezbytným aktivitám spojeným s odstraněním následků škod a dopravním komplikacím, může docházet k problémům s včasným nástupem studentů do studia.13. 9. 2024 -
Na MENDELU vznikla asociace učitelství odborného vzdělávání
Mendelova univerzita v Brně se stala sídlem nové asociace učitelství odborného vzdělávání, která sdružuje pracoviště, na nichž se vzdělávají budoucí učitelé a učitelky. Cílem je vytvořit prostor pro sdílení dobré praxe a informací, vzájemnou…13. 9. 2024