Podle Miroslava Jůzla z Ústavu technologie potravin AF MENDELU se stále více spotřebitelů v poslední době zajímá o původ potravin, mnoho z nich je při nákupu neposuzuje jen jako položku, ale sledují další informace týkající se podmínek jejich vzniku při jejich produkci nebo zpracování. Mnoho lidí totiž preferuje potraviny vyrobené z lokálních surovin, dobře je znají a má to pro ně nezanedbatelný význam i z pohledu sociálního nebo ekologického.
„Tradice a jedinečnost spolu s naplněním jakostních požadavků vytváří celkovou kvalitu potraviny. Regionální zemědělci a výrobci potravin mají nezanedbatelný význam v nabídce potravin, jejich vliv na zásobení může dále narůstat v důsledku hrozeb, které může přinést budoucnost,“ uvedl Jůzl. Například letošní pandemie COVID-19 téměř uzavřela na několik týdnů hranice, přinesla komplikace v dopravě a hrozbu zastavení výroby ve velkých podnicích zaměstnávající převážně cizince. „To, co nikdo nepředpokládal, náhle přišlo a dosti změnilo naše prostředí. Vyžaduje to ovšem soustředěný rozbor a vypracování plánu opatření, kde i regionální výrobci by měli mít své místo,“ uvedl Jůzl s tím, že význam regionálních potravin do budoucna zřejmě poroste.
Zlatá chuť jižní Moravy má letos už 15. ročník, soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje organizovaná ministerstvem zemědělství se koná pojedenácté. Cílem obou soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. „Je dobrým znamením, že i přes komplikace způsobené COVID-19 počet přihlášených výrobků neklesl a do soutěže se přihlašují i další noví výrobci,“ uvedla Radka Langová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Každý hodnotitel dnes po anonymním představení výrobků, hodnotil body 0-10 originalitu, inovativnost ve zpracování, dostupnost na trhu, uplatnění místní suroviny, nadstandardnost, senzorické vlastnosti výrobků – vzhled, vůni a design výrobků. Soutěžit mohou firmy do 250 zaměstnanců. Přihlásit je možné produkty z daného regionu s podílem místních surovin nejméně 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Odměnou pro oceněné produkty a jejich výrobce je právo čtyři roky používat značku Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Více aktualit
-
Studentky krajinářské architektury postoupily do semifinále mezinárodní soutěže Streetlife Design Competition. Smíšený tým ze Zahradnické fakulty MENDELU a Fakulty architektury VUT pracoval na návrhu umístěném ve svahu nad Mendlovým náměstím. Cílem…23. 3. 2023
-
Nové Centrum odborného vzdělávání Voda v krajině pořádá Water days: přiblíží,…
Na Mendelově univerzitě v Brně vzniká Centrum odborného vzdělávání Voda v krajině. Jeho cílem bude podpora inovativních přístupů ve vzdělávání v oblasti vodního hospodářství. Tento týden centrum pořádá akci Water days, která probíhá nejen na MENDELU…21. 3. 2023 -
Školní lesní podnik slaví stovku výstavou Pestrý život v pestrém lese
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny si letos připomíná 100 let od svého založení - 100 let kontinuální péče o lesy Mendelovy univerzity v Brně. Jedním z bodů letošních oslav je i výstava pod širým nebem, kterou autoři pojmenovali Pestrý život v…20. 3. 2023 -
Díky osvětě vlastníků půdy budou obce odolnější vůči klimatické změně
Jak se obce připravují na klimatickou změnu, aby vůči negativním vlivům byly odolnější, zkoumají vědci z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU. K vyšší odolnosti venkova chtějí aktivně přispět působením na vlastníky zemědělské…16. 3. 2023 -
Rovnováhu mezi vlky a lidmi v kulturní evropské krajině hledá projekt LIFE WILD…
Porozumět interakcím lidí a vlků v kulturní evropské krajině a předcházet potenciálním kritickým situacím, to si klade za cíl unikátní mezinárodní projekt, který zahájila Mendelova univerzita v Brně. Na řešení se podílí rozsáhlý multidisciplinární…14. 3. 2023 -
MENDELU se proti rozhodnutí Rady NAÚ odvolala
Mendelova univerzita na základě podrobné analýzy formulovala odvolání proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ). Ten rozhodl o odnětí institucionální akreditace pro oblast vzdělávání Ekonomické obory v doktorském typu studijních programů.…10. 3. 2023 -
Hospodaření ve výmladkových lesích: zkáza pro les, či nikoli? Odpovědi hledají…
Výzkumem pařeziny, nebo také výmladkového nebo nízkého lesa, se zabývají už pátým rokem botanici, pedologové a další vědci Lesnické a dřevařské fakulty. Výmladkový les vzniká zpravidla po těžbě stromu tak, že z místa jeho pařezu nebo kořenu začnou…9. 3. 2023 -
ESA ocenila projekt satelitu, na kterém spolupracují studenti z VUT s…
Posunout se o krok dále na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity společně se studentským týmem YSpace z VUT.…2. 3. 2023 -
Florista Martinek uspěl jako jediný v Česku v mezinárodní floristické zkoušce
Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty jako jediný florista v Česku úspěšně absolvoval mezinárodní stupeň zkoušky International Certified Judge in Floristry Design. Absolvování zkoušky jej opravňuje být součástí jury v mezinárodních floristických…28. 2. 2023 -
Novinka v menze: Vratné REkrabičky místo jednorázových boxů na jídlo s sebou
Strávníci si z menzy nově odnesou jídlo s sebou ve vratné REkrabičce. V nabídce jsou od tohoto týdne zároveň s jednorázovými menuboxy. Postupně tyto menuboxy zcela nahradí. REkrabička je k dispozici za vratnou zálohu ve výši osmdesáti korun a její…24. 2. 2023