Podle Miroslava Jůzla z Ústavu technologie potravin AF MENDELU se stále více spotřebitelů v poslední době zajímá o původ potravin, mnoho z nich je při nákupu neposuzuje jen jako položku, ale sledují další informace týkající se podmínek jejich vzniku při jejich produkci nebo zpracování. Mnoho lidí totiž preferuje potraviny vyrobené z lokálních surovin, dobře je znají a má to pro ně nezanedbatelný význam i z pohledu sociálního nebo ekologického.
„Tradice a jedinečnost spolu s naplněním jakostních požadavků vytváří celkovou kvalitu potraviny. Regionální zemědělci a výrobci potravin mají nezanedbatelný význam v nabídce potravin, jejich vliv na zásobení může dále narůstat v důsledku hrozeb, které může přinést budoucnost,“ uvedl Jůzl. Například letošní pandemie COVID-19 téměř uzavřela na několik týdnů hranice, přinesla komplikace v dopravě a hrozbu zastavení výroby ve velkých podnicích zaměstnávající převážně cizince. „To, co nikdo nepředpokládal, náhle přišlo a dosti změnilo naše prostředí. Vyžaduje to ovšem soustředěný rozbor a vypracování plánu opatření, kde i regionální výrobci by měli mít své místo,“ uvedl Jůzl s tím, že význam regionálních potravin do budoucna zřejmě poroste.
Zlatá chuť jižní Moravy má letos už 15. ročník, soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje organizovaná ministerstvem zemědělství se koná pojedenácté. Cílem obou soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. „Je dobrým znamením, že i přes komplikace způsobené COVID-19 počet přihlášených výrobků neklesl a do soutěže se přihlašují i další noví výrobci,“ uvedla Radka Langová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Každý hodnotitel dnes po anonymním představení výrobků, hodnotil body 0-10 originalitu, inovativnost ve zpracování, dostupnost na trhu, uplatnění místní suroviny, nadstandardnost, senzorické vlastnosti výrobků – vzhled, vůni a design výrobků. Soutěžit mohou firmy do 250 zaměstnanců. Přihlásit je možné produkty z daného regionu s podílem místních surovin nejméně 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Odměnou pro oceněné produkty a jejich výrobce je právo čtyři roky používat značku Regionální potravina Jihomoravského kraje.
Více aktualit
-
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Ocenění od rektora převzal například Radek Pokorný, který se významně podílí na popularizaci vědy a lesnictví, nebo Petr Rádl…21. 9. 2023
-
V Adamově mají nový lesopark, vznikl ve spolupráci se Školním lesním podnikem
Město Adamov veřejnosti představilo po třech letech prací nové relaxační místo s hracími i vzdělávacími prvky – Pohádkový lesopark. Vznikl na území bývalé skládky, v sousedství adamovského sídliště Ptačina. Pozemky Mendelovy univerzity, na nichž se…20. 9. 2023 -
Lesníci budou řešit adaptaci lesů v době globálních změn
Adaptace lesů na klimatickou změnu, pěstování druhově, prostorově i věkově pestrých lesů a udržitelná produkce dřeva. Nejen tato témata budou lesníci řešit na mezinárodní konferenci Pěstování nestejnověkých lesů: pohled na adaptaci lesů v době…18. 9. 2023 -
Titul honoris causa dostala na MENDELU nobelistka Emmanuelle Charpentier
Čestný vědecký titul doctor honoris causa dnes na Mendelově univerzitě v Brně převzala Emmanuelle Charpentier, francouzská výzkumnice v oblastech mikrobiologie, genetiky a biochemie. Vědkyně získala v roce 2020 společně s kolegyní Jennifer Doudna…13. 9. 2023 -
Jak zachovat učitelskou profesi udržitelnou? Tím se bude zabývat konference…
Učitelé patří k rizikovým skupinám ohroženým syndromem vyhoření. Jejich představy o školství se po absolutoriu na pedagogických či jiných fakultách rozcházejí s realitou, se kterou se denně potkávají ve školách. V důsledku toho ztrácí motivaci pro…11. 9. 2023 -
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Krajinářští architekti se zaměří na globální výzvy současného světa
Mezinárodní konference Evropské rady škol krajinářské architektury ECLAS 2023: Labyrinth of the World – Landscape Crossroads přinese diskuzi o současných globálních změnách a jejich dopadu na krajinářskou architekturu a tvorbu prostředí. Jako hlavní…5. 9. 2023 -
Studentka MENDELU získala cenu Selgen za výzkum reakce ozimých pšenic na sucho
Na aktuální potřeby zemědělců v souvislosti se změnou klimatu a častějším výskytem sucha zareagovala ve svém výzkumu studentka MENDELU Nicole Frantová. V rámci disertační práce se úspěšná doktorandka zaměřila na testování reakcí různých odrůd…31. 8. 2023 -
Javory sužuje sazná nemoc kůry, nebezpečná je i pro člověka
Saznou nemoc kůry javorů způsobuje houba Cryptostroma corticale. Náchylný je především javor klen. Do Evropy byla houba zřejmě zavlečena po druhé světové válce z oblasti Velkých jezer v Severní Americe. Dlouhá desetiletí o ní fytopatologové víceméně…29. 8. 2023 -
Digital Water Lab: na nové formě výuky budoucnosti spolupracují dvě fakulty…
Na Ústavu aplikované a krajinné ekologie vzniká digitální vodní laboratoř, která bude součástí sítě center využívajících smíšenou realitu pro výuku budoucích expertů ve vodním hospodářství. Digitalizace dat z vodního hospodářství, respektive jejich…24. 8. 2023