Vinohradnictví představuje dynamicky se rozvíjející odvětví. Réva vinná je celosvětově nejpěstovanějším ovocným druhem s plochou takřka 8 milionů hektarů. V podmínkách ČR činí velikost pěstitelských ploch 18 tisíc hektarů. Současné technologie pěstování révy vinné vyžadují v tuzemsku přibližně 400–500 hodin ruční práce na 1 hektar plodných vinic.
Ve vyspělých vinohradnických státech jako jsou Francie, Itálie nebo Německo je díky využívání moderních mechanizačních prostředků u převážné časti pracovních operací spojených s pěstováním révy potřeba ruční práce výrazně nižší a pohybuje se na úrovni 250–300 hodin na hektar. „Jen z tohoto srovnání jasně plyne, jaké máme rezervy. Zavádění mechanizačních prostředků jednoznačně podporuje trvale rostoucí cena lidské práce, nedostatek pracovních sil znásobený v posledním období pandemickou situací, omezeným pohybem sezónních pracovníků a často i časovou nezvladatelností operací v potřebných agrotechnických lhůtách. K tomu si můžeme přičíst nízkou atraktivitu práce a vysokou fyzickou zátěž pracovníků,“ uvedl vedoucí Ústavu zahradnické techniky Patrik Burg.
Ústav, který vede, je v současnosti jediným specializovaným pracovištěm v ČR, které se dlouhodobě zabývá problematikou vinohradnické techniky v oblasti pedagogiky i výzkumu. „V rámci těchto aktivit posluchačům předáváme nejnovější informace o sortimentu mechanizace, možnostech jejich údržby, nasazení v provozních podmínkách, včetně nákladovosti jejich provozu,“ uvedl Burg.
Prohlédnout si moderní mechanizaci v praxi mohou nově zájemci z řad odborné i laické veřejnosti v Kurdějově, kde vznikla ve spolupráci se společností GARDEN Studio, s.r.o. ukázková vinice, která je v současnosti jedinou svého druhu v ČR. „Výjimečná je z hlediska svého umístnění, členitosti i svažitosti terénu. Za unikátní lze považovat také samotnou organizaci výsadby, respektující rozdílnou šířku meziřadí 2,0–2,2–2,4 m, s uplatněním vrcholových i kordónových tvarů vedení a různých typů opěrné konstrukce. Soubor těchto aspektů plně vystihuje provozní podmínky, které převládají u většiny vinohradnických provozů v podmínkách České republiky,“ uvedl Burg.
Vinice slouží pro praktické ukázky mechanizace, které využívají zájemci z řad uživatelské praxe při pořádání předváděcích akcích a současně také posluchači vinohradnického studijního programu ze Zahradnické fakulty v rámci studia. „Vedle praktických ukázek mechanizace na ukázkové vinici řeší posluchači také témata závěrečných prací, která přináší řadu zajímavých výsledků s možností dalšího uplatnění v provozní praxi,“ dodal Mašán.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Vladimír Mašán, Ph.D., Ústav zahradnické techniky, Zahradnická fakulta, tel. 775 977 841, vladimir.masan@mendelu.cz, prof. Ing. Patrik Burg, Ph.D. vedoucí Ústavu zahradnické techniky ZF, tel.: 602 753 472, patrik.burg@mendelu.cz.
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024