Prodejem vánočních stromků se školní podnik ve Křtinách zabývá dlouhodobě. Většinu z nich lesníci získají z tzv. prořezávek, tj. záměrným výřezem z mladých lesních porostů. Tento pěstební zásah je z lesnického pohledu nutný, aby se snížil počet jedinců na ploše a upravila se případně i druhová skladba budoucího porostu. Výběr jedinců k odstranění však musí určit lesník, aby se nevyřezalo příliš mnoho a aby byl zásah rovnoměrný po celé ploše a nevznikaly velké mezery. „Takto vyřezané stromky se přetřídí a ty pěkné se mohou prodat, zbytek zůstane v lese k zetlení. Stromky z prořezávek nebývají tak husté a souměrné jako z nějaké plantáže, ale kdo chce ušetřit a má raději stromek z přírody, přijde si na své. Bohužel počet takto získaných stromků je čím dál méně,“ uvedl Čacký.
Jak se mění druhová skladba obnovovaných lesů ve prospěch listnáčů, tak ubývá i ploch, kde se dají vybrat vhodné kusy na vánoční stromky. V současné době jsou na školním podniku zdrojem vánočních stromků převážně stromky z prořezávek ploch vzniklých z poslední velké větrné kalamity Antonín v roce 2010.
„Tehdy bylo nutné velké holiny rychle zalesnit, aby se zakryla obnažená půda, zabránilo její erozi a plocha nezarostla buření. Pro tyto účely byly tehdy využity ve větším podílu sazenice smrku, který jako pionýrská dřevina má na takových plochách relativně vysokou ujímavost a rychle odrůstá. Nyní jsou tyto kultury již odrostlé a realizují se první prořezávky, které tímto způsobem lesníkům přináší alespoň nějaký výnos,“ uvedl Čacký. Podobný scénář podle něj lesníci mohou využít na nově vzniklých holinách po kůrovcové kalamitě na řadě míst v ČR, kde je sice zájem plochy zalesnit listnatými dřevinami, ale není napěstováno dostatečné množství jejich sazenic. „Namísto likvidace přebytků sazenic smrku a borovice by se tyto plochy mohly zalesnit a později by se většina vyřezala na vánoční stromky. Tím zároveň budou vytvořeny výchozí podmínky pro věkovou, druhovou a prostorovou rozrůzněnost lesních porostů,“ uvedl Čacký.
Lesníci zároveň odrazují od předvánočních krádeží. „Vyříznutím stromků na místě, kde to není vhodné, se může les poškodit až natolik, že se musí plocha znovu osázet a o sazenice se bude muset opět několik let pečovat,“ uvedl Čacký. Proto lesníci na některých místech rostoucí stromky záměrně „znetvořují“ odstraněním několika větví, lidé si je pak k lesnímu pychu nevyberou. Někdy se používá i postřik na bázi tuků, který po přenesení do „tepla obýváku“ žlukne a začne páchnout. Lesníci ze školního podniku omezují krádeže stromků prodejem vánočních stromků v okolních městech a vesnicích za příznivou cenu. Cena smrku do dvou metrů tak vyjde na 200 Kč.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Pavel Čacký, zástupce ředitele ŠLP Křtiny, pavel.cacky@slpkrtiny.cz; tel.: 724 523 753
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024