Ve čtvrtek 19.6.2014 v 9 hodin proběhlo ohledání na místě samém, které svolal Magistrát města Brna, Odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství. Za účasti Ing. Vladimíra Votavy, vedoucího oddělení státní správy lesů, myslivosti a rybářství Magistrátu města Brna, Ing. Stanislava Kučery z Odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Ing Aleše Dostála z České inspekce životního prostředí a zástupců univerzity – doc. Dr. Ing. Jan Kadavý, Ing. Michal Kneifl, Ph.D., doc. Ing. Petr Kupec, Ph.D., prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc., Ing. Pavel Mauer, Ing. Ivo Březina.
Stručný závěr ze šetření je, že zásahem v dané lokalitě nedošlo k porušení příslušných zákonů, způsob obnovy je velice šetrný k životnímu prostředí, zvyšuje biodiverzitu a zvyšuje rekreační funkci lesa.
Mendelova univerzita v Brně v současné době zaujímá k celé kauze stanovisko, které vychází z níže uvedeného textu, ze kterého je patrný záměr univerzity v dané oblasti zachovat a zlepšit, celospolečenské, rekreační a ekologické hodnoty lesa, realizací projektu Převod lesa na les nízký.
Univerzita v dané oblasti vybudovala odpočinkovou zónu a realizuje i vzdělávací činnost pro žáky základních škol, v rámci které je seznamuje s biologickou a ekologickou hodnotou takto obhospodařovaného lesa.
Co je to les nízký?
Hlavní rozdíl není ve výšce porostu, ale v tom, jak takový les vypadá, jak se o něj pečuje a jaké druhy rostlin a živočichů v něm žijí.
Nízký les je les výmladkový, tedy takový, kde nové stromy nerostou ze semen, ale obražením pařezu pokáceného stromu. Protože ne každý strom tohle umí, v nízkém lese najdete hlavně dřeviny listnaté, zejména duby, buky, habry, olše, ale také vrby nebo dokonce třešně. Výmladkový les byl v České republice ještě v minulém století běžný, dnes ho však u nás nenajdete. Kvůli nižšímu výnosu se totiž od tohoto způsobu hospodaření v lese upouštělo a přecházelo se na výnosnější systémy, které jsou ovšem do našich zeměpisných podmínek leckdy velmi nevhodné. Důsledkem bylo snižování druhové diverzity jak zvířat, tak rostlin v českých lesích.
Naštěstí Mendelova univerzita v Brně vlastní několik hektarů lesa v nadmořské výšce, která je vhodná pro nízký les. Díky tomu zde mohli vědečtí pracovníci z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU a zaměstnanci Školního lesního podniku Masarykův Les Křtiny začít s realizací projektu unikátního na území celé ČR. Jeho cílem je podpořit obnovu původního druhového složení návratem k historickému způsobu obhospodařování, tedy převedením na nízký les. Tento způsob managementu je u nás málo známý, ale často ho využívají správci chráněných území (například CHKO Pálava).
V nízkém lese převládají listnaté stromy, jehličnanů jen málo, proto jsou tu méně kyselé půdy a čistší vzduch (listnatý strom pročistí více vzduchu než jehličnatý). Do výmladkového lesa také lépe proniká slunce, což umožňuje růst a kvést rostlinám. Podobně je to i s keři – ostružiníkem, maliníkem nebo lískou, kterým se také v nízkých lesích daří lépe. Díky bohatšímu druhovému složení vegetace můžete v nízkém lese narazit na jinde vymizelé nebo vzácné druhy hmyzu.
Nízký les tedy nepoznáte ani tak podle výšky, jako spíš podle toho, že v něm pokvete spousta květin, budou v něm vonět maliny a lesní jahody, vesele zpívat ptáci a poletovat motýli, které jste třeba nikdy předtím neviděli.
Přeměna vysokého lesa na nízký sice trvá poměrně dlouhou dobu, protože nemá jít o změnu náhlou, ale pozvolnou a přirozenou.
Více informací o problematice nízkého lesa najdete například na: http://www.nizkyles.cz/ nebo na http://coppice.eu/.
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024