Oproti původnímu systému výdeje si zákazníci libovolně volí množství i kombinaci pokrmů. Nabídka se rozšířila o zeleninový a sladký bar. „Strávníci si nabírají více jídla i složení porce se změnilo – přílohy se konzumují v malé míře, výjimkou je teplá zelenina, které se spotřebuje opravdu hodně. Stoupla ale také spotřeba zeleniny syrové, a dokonce i masa,“ popsala ředitelka Správy kolejí a menz Jana Hradská.
Množství vyprodukovaných zbytků z talířů se díky samoobslužnému provozu podařilo snížit na minimum. „Původní provoz produkoval v průměru 60 až 70 litrů odpadu denně, dnes jsme na průměru přibližně 17 litrů za den. Ano, gastroodpad stále existuje, neboť zbývají omáčky, vyškrabují se zbytky z gastronádob a podobně,“ přiblížila ředitelka. Do budoucna menza proto plánuje pořídit nové zařízení na zpracování gastroodpadu.
Mnozí strávníci využívají bezmasé pokrmy jako přílohu, kterou doplňují masem. „Trochu jsme museli upravit jídelníček, například guláš s knedlíkem, svíčková, vepřo knedlo zelo nebo třeba i rizoto nemají na menze šanci. To samé se týkalo lasagní a sladkých jídel, které jsme dokonce asi dva měsíce nenabízeli. Nyní u těchto druhů pokrmů došlo ke změně a jejich obliba začíná stoupat. Mile nás překvapil zájem o sladký bar, především o kelímky s ovocem, jogurtem a dalšími sladkostmi,“ přiblížila Hradská.
Z informací od strávníků z řad studentů i zaměstnanců zaznamenala menza X s novým provozem celkovou spokojenost, především s tím, že si strávníci skladbu porce určují sami. Aktuálně menza řeší, jak udělat provoz plynulejší a předcházet tak frontám. „Bohužel zjišťujeme, že všichni vybírají očima a potřebují si projít celý výdejní pult. Málokterý strávník míří přímo k dané části pultu a nestojí ve frontě. Proto chystáme další úpravy v jídelníčku, vylepení QR kódů s jídelníčkem po fakultách a podobně, což by mohlo s tímto problémem možná pomoci,“ nastínila Hradská.
Více aktualit
-
Od poloviny září se otevře Jihomoravská seniorská akademie pro seniory a seniorky z Kuřimi, Hustopečí a okolí. Čekají na ně nejen přednášky, ale i praktická cvičení a doprovodné aktivity. Vzdělávat se budou v tématech, jako je prevence požárů v…9. 9. 2025
-
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Vědecká expedice v Mongolsku: nové nálezy motýlů i varovné známky ekologické…
Odborníci Mendelovy univerzity ve spolupráci s kolegy z dalších vědeckých instituci v rámci letního třítýdenního pobytu v Mongolsku prováděli mapování biodiverzity se zaměřením na jihozápadní část země, oblast Gobijské Altaje. Bezprostředně v terénu…25. 8. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu.18. 8. 2025 -
MENDELU přivezla do Mongolska hravou lesní pedagogiku
Široké spektrum odborníků a odbornic MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025 -
Krátké potravinové řetězce propojí zemědělce přímo se spotřebiteli
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025