Než mohl vzniknout, musely se spojit hned tři instituce – Mendelova univerzita v Brně za výzkum, firma SEMO producent osiva a Karlova pekárna peče chléb nazvaný Chléb Karkulka.
„Pšenice má mnoho variant a existuje celá řada přirozených barevných variant. Díky pokusům bylo zjištěno, že křížením vzniklé červeně zabarvené kultivary (nejedná se o GMO, ale o výsledek standartního křížení) mají vyšší obsah antioxidantů. Antioxidanty snižují oxidační procesy a tím jsou prospěšné nejen lidem, ale i zvířatům. Momentálně zkoumáme zařazení pšenice PS Karkulka do krmných směsí pro zvířata, zkoušíme i využití při vaření piva a hledáme další možnosti využití,“ uvedl za výzkumný tým doc. Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D. z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (AF MENDELU).
Pšenice i chléb pochází z Jižní Moravy a jedná se tak o regionální potravinu. „Chleba Karkulka a můžou lidé koupit ve všech našich prodejnách nebo v síti prodejen Brněnka a COOP. Spolupráce s Mendelovou univerzitou v Brně nám přinesla jiný pohled na nové odrůdy pšenice a dále budeme usilovat o rozšíření spolupráce i nabídky produktů, kromě chleba i bulky. Karlova pekárna je tradiční rodinná firma z jižní Moravy a snažíme se tvořit lokální produkty,“ řekl zástupce z Karlovy pekárny.
V rámci projektu: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat se pokračuje ve výzkumu. Jeho cílem je uvedení na trh nové odrůdy pšenice a z ní vyrobených produktů. Projekt koordinuje Agrotest fyto, s.r.o. a zapojené jsou do něho tyto pracoviště: PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Univerzita Palackého v Olomouci Lékařská fakulta.
Chleba Karkulka mohou ochutnat návštěvníci festivalu Mendel Knows v sobotu 22. 7. 2017 na stánku Mendelovy univerzity v Brně.
Chléb je vyroben z 60% celozrnné mouky z purpurové pšenice PS Karkulka. Po upečení nemá červenou barvu, ale je tmavší, díky purpurové pšenici má vyšší obsah antioxidantů a tím, je i zdravější.
Více aktualit
-
Mezigenerační univerzitu realizuje Institut celoživotního vzdělávání MENDELU třetím rokem. Od začátku se zaměřuje na spojení generací v rámci rodiny. Prarodiče se v rámci mezigeneračních programů setkávají se svými vnoučaty, společně se vzdělávají a…29. 3. 2023
-
FRRMS MENDELU slaví 15 let od založení
Nejmladší Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií dnes slaví patnácté výročí od svého založení. Oslavy odstartuje Day in Magenta, tedy den pro studenty, akademiky i zaměstnance ve fakultní růžové barvě. V duchu oslav se ponesou i další…28. 3. 2023 -
Krajinářské architektky ze ZF MENDELU uspěly v mezinárodní soutěži
Studentky krajinářské architektury postoupily do semifinále mezinárodní soutěže Streetlife Design Competition. Smíšený tým ze Zahradnické fakulty MENDELU a Fakulty architektury VUT pracoval na návrhu umístěném ve svahu nad Mendlovým náměstím. Cílem…23. 3. 2023 -
Nové Centrum odborného vzdělávání Voda v krajině pořádá Water days: přiblíží,…
Na Mendelově univerzitě v Brně vzniká Centrum odborného vzdělávání Voda v krajině. Jeho cílem bude podpora inovativních přístupů ve vzdělávání v oblasti vodního hospodářství. Tento týden centrum pořádá akci Water days, která probíhá nejen na MENDELU…21. 3. 2023 -
Školní lesní podnik slaví stovku výstavou Pestrý život v pestrém lese
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny si letos připomíná 100 let od svého založení - 100 let kontinuální péče o lesy Mendelovy univerzity v Brně. Jedním z bodů letošních oslav je i výstava pod širým nebem, kterou autoři pojmenovali Pestrý život v…20. 3. 2023 -
Díky osvětě vlastníků půdy budou obce odolnější vůči klimatické změně
Jak se obce připravují na klimatickou změnu, aby vůči negativním vlivům byly odolnější, zkoumají vědci z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU. K vyšší odolnosti venkova chtějí aktivně přispět působením na vlastníky zemědělské…16. 3. 2023 -
Rovnováhu mezi vlky a lidmi v kulturní evropské krajině hledá projekt LIFE WILD…
Porozumět interakcím lidí a vlků v kulturní evropské krajině a předcházet potenciálním kritickým situacím, to si klade za cíl unikátní mezinárodní projekt, který zahájila Mendelova univerzita v Brně. Na řešení se podílí rozsáhlý multidisciplinární…14. 3. 2023 -
MENDELU se proti rozhodnutí Rady NAÚ odvolala
Mendelova univerzita na základě podrobné analýzy formulovala odvolání proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ). Ten rozhodl o odnětí institucionální akreditace pro oblast vzdělávání Ekonomické obory v doktorském typu studijních programů.…10. 3. 2023 -
Hospodaření ve výmladkových lesích: zkáza pro les, či nikoli? Odpovědi hledají…
Výzkumem pařeziny, nebo také výmladkového nebo nízkého lesa, se zabývají už pátým rokem botanici, pedologové a další vědci Lesnické a dřevařské fakulty. Výmladkový les vzniká zpravidla po těžbě stromu tak, že z místa jeho pařezu nebo kořenu začnou…9. 3. 2023 -
ESA ocenila projekt satelitu, na kterém spolupracují studenti z VUT s…
Posunout se o krok dále na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity společně se studentským týmem YSpace z VUT.…2. 3. 2023