Než mohl vzniknout, musely se spojit hned tři instituce – Mendelova univerzita v Brně za výzkum, firma SEMO producent osiva a Karlova pekárna peče chléb nazvaný Chléb Karkulka.
„Pšenice má mnoho variant a existuje celá řada přirozených barevných variant. Díky pokusům bylo zjištěno, že křížením vzniklé červeně zabarvené kultivary (nejedná se o GMO, ale o výsledek standartního křížení) mají vyšší obsah antioxidantů. Antioxidanty snižují oxidační procesy a tím jsou prospěšné nejen lidem, ale i zvířatům. Momentálně zkoumáme zařazení pšenice PS Karkulka do krmných směsí pro zvířata, zkoušíme i využití při vaření piva a hledáme další možnosti využití,“ uvedl za výzkumný tým doc. Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D. z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně (AF MENDELU).
Pšenice i chléb pochází z Jižní Moravy a jedná se tak o regionální potravinu. „Chleba Karkulka a můžou lidé koupit ve všech našich prodejnách nebo v síti prodejen Brněnka a COOP. Spolupráce s Mendelovou univerzitou v Brně nám přinesla jiný pohled na nové odrůdy pšenice a dále budeme usilovat o rozšíření spolupráce i nabídky produktů, kromě chleba i bulky. Karlova pekárna je tradiční rodinná firma z jižní Moravy a snažíme se tvořit lokální produkty,“ řekl zástupce z Karlovy pekárny.
V rámci projektu: Výzkum odlišných typů zabarvení zrna pšenice způsobených látkami s antioxidačním účinkem, jejich využití pro tvorbu odrůd s příznivým zdravotním benefitem pro výživu člověka a zvířat se pokračuje ve výzkumu. Jeho cílem je uvedení na trh nové odrůdy pšenice a z ní vyrobených produktů. Projekt koordinuje Agrotest fyto, s.r.o. a zapojené jsou do něho tyto pracoviště: PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta, Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Univerzita Palackého v Olomouci Lékařská fakulta.
Chleba Karkulka mohou ochutnat návštěvníci festivalu Mendel Knows v sobotu 22. 7. 2017 na stánku Mendelovy univerzity v Brně.
Chléb je vyroben z 60% celozrnné mouky z purpurové pšenice PS Karkulka. Po upečení nemá červenou barvu, ale je tmavší, díky purpurové pšenici má vyšší obsah antioxidantů a tím, je i zdravější.
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024