Podle něj je jednou z cest, jak překonat u rostlin krátkodobý stres suchem, aplikace látek schopných zadržet vodu s efektem omezení jejího výparu z půdy. Tato cesta je levná, rychlá a technologicky ji lze zvládnout. Potenciál zlepšit management vody v půdě mají přípravky založené na bázi superabsorpčních polymerů (SAP) nebo přírodních hydroabsorbentů (NHA).
„Pro optimální růst a vývoj rostlin je důležitá nejen vhodná distribuce vody, velmi významnou roli sehrává i přísun dostatečného množství živin respektující nároky plodin během vegetačního období. Přitom přibližně 40–70 % dusíku, 80–90 % fosforu a 50–70 % draslíku aplikovaných konvenčními hnojivy nejsou rostlinami využity, a to díky jejich vyplavování, těkání a imobilizaci v půdě,“ uvedl Škarpa.
Plně přírodní produkty Escube ovlivňují půdní vlhkost, rozstlinám řízeně dávkují živiny i biostimulanty a zajišťují tak jejich vitalitu v odbobí sucha bez negativních dopadů na životní prostředí. Tyto unikátní připravky vvyvinul a patentoval tým Josefa Jančáře ze společnosti ESCUBE, s.r.o., na testování se podílí tým Petra Škarpy z Agronomické fakulty MENDELU.
Prostředky Escube jsou vyráběny jak v pevné formě aplikovatelné kořenově, tak v kapalné formě aplikovatelné listově. Užití těchto přípravků je tak vhodné nejen za sucha, ale i ve vlhčích podmínkách nebo v období dlouhotrvajících srážek, protože zadrží vodu a v ní rozpuštěné živiny v kořenové hloubce. Vědci se nyní zaměřují na modifikaci řízeného uvolňování makro i mikro živin a dalších biologicky aktivních látek a následný výzkum vztahů mezi jejich složením, kinetikou uvolňování živin a účinkem na vybrané plodiny pěstované v podmínkách sucha.
„Důležitým kritériem je volba surovin nezatěžujících životní prostředí,“ uvedl Škarpa. Escube tak aktuálně z komponentů NHA a živin určených k řízenému uvolňování vyrábí a testuje polyfunkční přípravky aplikovatelné do půdy před setím plodin a během jejich vegetace na listovou plochu. „Vhodná skladba hydrologicky a biologicky aktivních komponent má za cíl omezit výpar vody z povrchu rostlin, tyto případně hydratovat s následnou schopností řízeně uvolňovat makro i mikro živiny podle vývojového stádia rostlin,“ poznamenal Škarpa. On a jeho tým se podílejí na nádobových a polních zkouškách produktu.
Kapalné prostředky Escube v současnosti uváděné na trh jsou v podstatě „bioenergetické nápoje pro rostliny“, vyrobené z přírodních, rychle obnovitelných surovin, které díky své biodegradovatelnosti předurčují jejich použití v ekologickém zemědělství a při efektivní produkci bio potravin.
„V globálním měřítku neexistuje produkt, který by poskytoval kombinaci funkcí jako je zadržování vody v půdě, omezení jejího výparu, řízené uvolňování makro a mikroživin a dalších komponent využitelných nejen k půdní ale i mimokořenové aplikaci, tak jak to posytují patentované produkty Escube“ uvedl Škarpa s tím, že produkty jsou v současnosti uváděny zároveň na český a italský trh.
Na praktickém testování se podíleli odborníci na management vody v půdě z Water for Food Institute (USA) pod vedením Nicka Brozoviće a tým odborníků z AF MENDELU ve spolupráci s týmem profesora Jančáře ze společnosti ESCUBE. Vlastní testování zcela nových polyfunkčních prostředků probíhá v podmínkách nádobových a polních vegetačních experimentů na MENDELU a Školním zemědělském podniku v Žabčicích.
Kontakt pro bližší informace:
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc, info@escube.eu, tel. 603 847 486, vedoucí výzkumného týmu ESCUBE s.r.o.
doc. Ing. Petr Škarpa, Ph.D., petr.skarpa@mendelu.cz, vedoucí Ústavu agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin (AF), tel.: +420 602 528 841.
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024