„Jihomoravský trh je poměrně pestrý jak počtem, tak různou velikostí pivovarů. Jsou tu opravdu malé podniky a na druhé straně máme také dva velké minipivovary. Jedním z nich je pivovar Hauskrecht, který loni oslavil deset let od svého vzniku, a za tu dobu se posunul k horní hranici výstavu pro minipivovary. Tím druhým je Moravia provozující zároveň i značku Lucky Bastard,“ uvedl Filip Vrána, který na Mendelově univerzitě v Brně působí jako pedagog a situaci v oboru dlouhodobě sleduje.
V loňském roce podle dostupných informací přibyly dva nové minipivovary a jiné dva zanikly. Oslavanský pivovar fungoval pod různými majiteli nebo nájemci od roku 2013, ten poslední jej kvůli neefektivitě provozu uzavřel. Výrobu ukončil také minipivovar Fagan v Brně-Soběšicích. „První minipivovary na jižní Moravě začaly vznikat od roku 1992. Od té doby jich skončilo něco málo přes deset. To lze označit za přirozený proces vývoje trhu, který je vysoce konkurenční a také poměrně nasycený,“ dodal Vrána.
Podle pivovarského technologa Jana Grmely současná doba nepřeje malým pivovárkům bez vlastní restaurace, které nemají zajištěný stálý odbyt. „Obtížné je to zejména pro pivovary, které nemají nijak specifickou produkci a vyrábí převážně spodně kvašená piva. Střední a velké pivovary totiž postupem času svoji nabídku dosti proměnily a nabízejí dnes mnohem zajímavější piva, často i nefiltrovaná a ve stabilní kvalitě. A to vše za ceny, kterým nemohou malé pivovary konkurovat,“ uvedl Grmela.
V celé ČR je dnes více než 500 minipivovarů a asi 50 dalších průmyslových. Na trhu přitom panuje nedostatek vyučených sládků. Na Mendelově univerzitě v Brně proto běží od akademického roku 2023/2024 studijní program Pivovarství a sladařství. Zájem o tento studijní program je velký, už druhým rokem škola přijala tři desítky studujících. V aktuálním ročníku jsou skoro polovina z nich ženy.
Kontakt pro bližší informace: PhDr. Filip Vrána, filip.vrana@email.cz, +420 602 216 656; Ing. Jan Grmela, Ph.D., grmela@gmail.com, +420 608 110 686, Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF MENDELU
Nově vzniklé pivovary na jihu Moravy: Rychtik Velké Bílovice, Rauš Morašice.
Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 2, Brno 14, Brno-venkov 16, Břeclav 12, Hodonín 13, Vyškov 2, Znojmo 11.
Uzavřené provozy v jednotlivých letech: HBH Brno (1993), Šitbořice, Vojáček Hodonín (2017), Magistr Brno (2018), Šatov (2019), Bohdalice Manner (2020), Lucky Bastard technologii převzal pivovar KOS (2021), Ratíškovice (2021), Santon Ponětovice (2022), JBM Brew Lab přešel na kontrahovanou výrobu a prodal technologii značce AnOtter One (2023), pivovar Oslavany, Fagan (2024).
Zdroje informací: beerweb.cz; pivovary.info; pivni.info; webové a FB stránky jednotlivých minipivovarů (do přehledu jsou zahrnuty pivovary s vlastní výrobní základnou s datem první várky nejpozději k 31. 12. 2024).
Více aktualit
-
Čtvrtý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál Ondřej Přibyl z EKO z Gymnázia v Brně. Svou práci zaměřil na toxické kovy v řekách, analyzoval šupiny ryb jako indikátory jejich znečištění.23. 4. 2025
-
LDF zahájila v lesích MENDELU unikátní sběr dat o fungování lesních ekosystémů
Monitoring vybraných přírodě blízkých modelů hospodaření zahájil Ústav ekologie lesa Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně (LDF MENDELU) ve spolupráci se Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Sběr dat v…22. 4. 2025 -
Pracovní skupinu ČKR pro udržitelnost vede rektor MENDELU Jan Mareš, první…
V čele pracovní skupiny pro udržitelnost České konference rektorů je nově vedení Mendelovy univerzity v Brně. Garantem pracovní skupiny je rektor MENDELU Jan Mareš, tajemníkem je Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou…17. 4. 2025 -
Čeští vědci a vědkyně objevují hodnotu zapomenuté městské zeleně
Opomíjené zelené plochy mohou sehrát klíčovou roli v udržitelnosti měst, podpoře biodiverzity a adaptaci na klimatické změny. Naznačují to data projektu MAGDES, který spojil výzkumníky hned několika českých institucí. Ve vybraných lokalitách…15. 4. 2025 -
Vítězem Stavebního Hackathonu 2025 je studentský tým LDF MENDELU
Šestičlenný studentský tým navazujícího magisterského studijního programu Stavby na bázi dřeva ve složení Adam Hruška, Max Novák, Kateřina Pátková, Petra Škvárová, Jan Tinzl, Jan Zbořil obstál v konkurenci šesti dalších univerzit z Česka a Slovenska…9. 4. 2025 -
MENDELU rozšiřuje preventivní opatření proti šíření slintavky a kulhavky
Mendelova univerzita v Brně přijímá další preventivní opatření proti možnému šíření infekce slintavky a kulhavky (SLAK) z Maďarska a Slovenska. Reaguje tak na nová nařízení Státní veterinární správy o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně…8. 4. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Jídelní odpad z menz zredukuje nové zařízení až o 95 procent
Správa kolejí a menz MENDELU pořídila zařízení na zpracování gastroodpadu, v provozu je od února. Díky tomuto zařízení je možné zpracovat naprostou většinu vzniklého odpadu, zpracovaná hmota by navíc mohla být použitelná jako hnojivo.3. 4. 2025 -
Studentský design 2025: Cena čalounického řemesla putuje na MENDELU
V soutěži Studentský design 2025 konané v rámci veletrhu Mobitex na brněnském výstavišti byly oceněny práce studentů středních a vysokých škol z České a Slovenské republiky. Cenu čalounického řemesla získala studentka Designu nábytku Gabriela…27. 3. 2025 -
Nedostatek potravy v lesích láká v předjaří divoká prasata blíž k lidským…
Městské části Brna navazující na okolní lesy se v předjaří potýkají s výskytem divokých prasat, která se zde v důsledku nedostatku potravních příležitostí dočasně koncentrují. Městská zástavba či zahrady jim poskytují jak potravu, tak kryt. Podle…20. 3. 2025