Projekt na zpracování mangových pecek získal cenu za udržitelnost

7. 10. 2024
Asociace společenské odpovědnosti už posedmé ocenila snahu organizací i mladých lídrů posouvat Česko i svět k udržitelné budoucnosti, vyhlásila Ceny SDGs 2024. Prvenství v kategorii Rozvojová spolupráce, mír a partnerství si odnesl projekt Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU, který pomáhá se zpracováním mangových pecek a snižuje odlesňování v Kambodži. Odborná porota ocenila projekty s unikátním dopadem v oblasti klimatické změny, inovací a cirkulární ekonomiky, rozvojové pomoci a dalších. Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen proběhlo v sídle Ministerstva zahraničních věcí, Černínském paláci.

Celkem byly uděleny ceny v sedmi kategoriích. Vítěze vybrala odborná porota z rekordních 269 přihlášených, mezi nimiž byly firmy, neziskové organizace, školy i jednotlivci. Ocenění vítězného projektu v kategorii Rozvojová spolupráce, mír a partnerství považuji za velký úspěch pro náš tým, který se rozvojovou spoluprací zabývá již 26. rokem i pro naši univerzitu jako takovou. Naplňování cílů udržitelného rozvoje vidím již jako jednu ze základních podmínek fungování naší společnosti,“ uvedl Petr Němec z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU, který se na projektu podílí.

„Ministerstvo zahraničních věcí patří mezi tradiční partnery Cen SDGs. Sdílíme zájem o udržitelnou budoucnost, ve které Česko prospívá. Udržitelný svět je spravedlivější, více prosperující a především bezpečnější. Ceny SDGs vnímám jako další potvrzení toho, že Česko umí pomáhat s řešením globálních výzev a přispívá k lepší budoucnosti pro nás všechny,“ uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Ceny SDGs jsou světově unikátním oceněním za naplňování globálních cílů OSN. V Česku je uděluje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem životního prostředí a od roku 2024 také s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy. Jsou úspěšným příkladem partnerství mezi veřejným, nevládním a podnikatelským sektorem, jedním z klíčových principů udržitelného rozvoje a Agendy 2030. Agendu 2030 a jejích 17 cílů udržitelného rozvoje přijaly členské země OSN v roce 2015.

Foto: Oldřich Drnec

Více aktualit

Všechny aktuality