Nejvíce minipivovarů funguje v Brně, z nichž dva se svým výstavem blíží hranici 10 000 hektolitrů (Moravia, Hauskrecht). „Případný posun do kategorie středních pivovarů s sebou nese větší daňové zatížení, takže je otázkou, jak budou oba provozy svou strategii v budoucích letech cílit. Zatím žádný minipivovar v regionu tuto hranici nepřekročil a většinou tento vývoj trvá několik let, často více než dekádu působení na trhu,“ uvedl pivovarský historik Filip Vrána, který vyučuje studentky a studenty programu Pivovarství a sladařství na Mendelově univerzitě v Brně.
Oproti tomu například Pivovarský dům Poupě, který znamenal jednu z největších investic v regionu uplynulých let, za první úplný rok své existence (2023) vyprodukoval 500 hektolitrů zlatavého moku. Převážně šlo o pivo svrchně kvašené. „Jediné spodně kvašené jsme dělali na náš Oktoberfest. Receptury toho svrchně kvašeného byly opravdu hodně barvité a nápadité. Vařili jsme různé Single Hopy, varianty West Coast IPA, NEIPA, kyseláče, Stouty, pšeničná piva, piva ochucená ovocem, kořením, bylinami,“ popisuje sládek Pivovarského domu Poupě Ladislav Němeček.
Silný brněnský region podtrhuje okres Brno-venkov se 17 minipivovary. Posílilo i Hodonínsko na 13 a Znojemsko na současných 10 minipivovarů. „Na trhu vidíme pokračující trend rychlého růstu velkých minipivovarů zaměřených na prodej sudového piva a dále růst restauračních pivovarů s vlastním podnikem. První skupině pomáhá vysoký objem výroby k dosažení efektivity, která je v současné době růstu mzdových nákladů a nákladů na suroviny nezbytná. Druhá skupina má od počátku výhodu vyšší marže, takže si lépe dokáže poradit s měnícími se podmínkami na trhu jako například změna sazby DPH,“ uvedl pivovarský expert a absolvent MENDELU Jan Grmela.
Na Mendelově univerzitě v Brně běží studijní program Pivovarství a sladařství od tohoto akademického roku, studující teď budou vstupovat do druhého semestru. Zájem o studijní program byl velký, dohromady si v prvním a druhém kole přijímacího řízení podalo přihlášku 97 lidí. Do studia se zapsalo 31 studentů a studentek.
Nově vzniklé pivovary na jihu Moravy: Ivančice, Strážnice (Connor), Znojmo (Old cock), Višňové
Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 2, Brno 15, Brno-venkov 17, Břeclav 11, Hodonín 13, Vyškov 2, Znojmo 10
Uzavřené provozy v jednotlivých letech: HBH Brno (1993), Šitbořice, Vojáček Hodonín (2017), Magistr Brno (2018), Šatov (2019), Bohdalice Manner (2020), Lucky Bastard technologii převzal pivovar KOS (2021), Ratíškovice (2021), Santon Ponětovice (2022), JBM Brew Lab přešel na kontrahovanou výrobu a prodal technologii značce AnOtter One (2023)
Kontakt pro bližší informace: filip.vrana@email.cz, +420 602 216 656, grmela@gmail.com +420 608 110 686
Zdroje informací: beerweb.cz; pivovary.info; pivni.info; webové a FB stránky jednotlivých minipivovarů. (Do přehledu jsou zahrnuty pivovary s vlastní výrobní základnou s datem první várky nejpozději k 31. 12. 2023)
Foto: Pivovarský dům Poupě
Více aktualit
-
Mendelova univerzita v Brně a Žilinská univerzita v Žilině v prosinci pokračují v intenzivní spolupráci na rozvoji mezigeneračních programů, jejichž popularita v obou zemích v posledních letech roste. Společným cílem obou univerzit je vytvářet…4. 12. 2025
-
Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy…
Tým vědců na Mendelově univerzitě v Brně zkoumá, jak larvy potemníka druhu Zophobas morio dokážou rozkládat různé typy plastů. Cílem je detailně objasnit biodegradační mechanismy larev na molekulární úrovni a porozumět roli enzymů i dalších proteinů…2. 12. 2025 -
Devět set jedliček ze Křtin zamíří na brněnský vánoční trh, projekt ŠLP Křtiny…
Druhým rokem pokračuje spolupráce Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci projektu prodeje vánočních jedliček v květináči. Letos na předvánoční trh v Brně poputuje 900…19. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v suchém…13. 11. 2025 -
Část finalistů soutěže MENDELU Boost podniká už v rámci studia
Ve třetím kole třetího ročníku soutěže studentských podnikatelských nápadů MENDELU Boost se odborná porota rozhodla finančně podpořit všechny čtyři finálové projekty. Posun v podnikání za posledního půl roku, tedy od vyhlášení finalistů ve druhém…12. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již tradičně…30. 10. 2025 -
Vědci a ochránci přírody spojují síly pro ochranu přírody v CHKO Soutok
Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) dnes oznámily další rozvoj své spolupráce v oblasti ochrany přírody, výzkumu a vzdělávání v chráněné krajinné oblasti Soutok a dalších chráněných územích jižní…30. 10. 2025 -
Růst rostlin výrazně ovlivňují těkavé látky, které produkují bakterie. Přišli…
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny v…27. 10. 2025 -
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…23. 10. 2025