Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů,“ uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU, který recepturu dozoroval. Mendelova univerzita už několik let vychovává sládky. Ti se na škole naučí vařit pivo díky zkušebnímu pivovaru. Ten ale na pokrytí běžných restaurací kapacitně nestačí.
„Síť našich absolventů je v tomto smyslu poměrně široká. Naši absolventi jsou i v Moravii, proto jsme se domluvili na spolupráci. Zatímco v minulých letech se Mendelbier vařil spíše ojediněle ke slavnostním příležitostem, letos bude k dostání po celé léto. Zajímavostí je, že hned vedle někdejšího klášterního pivovaru na Starém Brně Mendel svoje epochální objevy učinil. To je pro nás inspirací,“ uvedl tiskový mluvčí MENDELU a zároveň pivovarský historik Filip Vrána.
Sládek Moravie Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo,“ říká vrchní sládek pivovaru Moravia a Lucky Bastard Martin Hrubeš. „Jsme rádi, že chlebnatá chuť a správně zvolená hořkost z osvědčených českých chmelů se u našich zákazníků ujala,“ dodal Hrubeš.
Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s luskem hrášku, v prodeji bude od pátku 27. května. Seznam restaurací s Mendelbierem: Skull caffé, Zelená Kočka Pivarium na Dvořákové, Zelená Kočka pivovarská restaurace, obě Pivní Burzy, Hradec Králové – Na růžku, Kinokavárna na náměstí SNP, Božský Burger ve Velké Bíteši, Moravia pivovarská restaurace na Kytnerově ulici.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Tomáš Gregor, Ph.D., tel.: 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz; Ústav technologie potravin (AF), Filip Vrána, filip.vrana@mendelu.cz, 602 216 656, martin.hrubes@ccbeers.com, 607 544 383.
Pro více informací sledujte sociální sítě a web pivovar-moravia.cz
Více aktualit
-
Ubývá obchodů v malých obcích v Česku, v nichž žije řádově několik set obyvatel. Vytlačují je především supermarkety vznikající v přilehlých větších městech, problémem jsou například i zvyšující se náklady. Klasické prodejny na malých vesnicích by…16. 9. 2025
-
Jihomoravská seniorská akademie se letos otevírá v Kuřimi a Hustopečích
Od poloviny září se otevře Jihomoravská seniorská akademie pro seniory a seniorky z Kuřimi, Hustopečí a okolí. Čekají na ně nejen přednášky, ale i praktická cvičení a doprovodné aktivity. Vzdělávat se budou v tématech, jako je prevence požárů v…9. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Vědecká expedice v Mongolsku: nové nálezy motýlů i varovné známky ekologické…
Odborníci Mendelovy univerzity ve spolupráci s kolegy z dalších vědeckých instituci v rámci letního třítýdenního pobytu v Mongolsku prováděli mapování biodiverzity se zaměřením na jihozápadní část země, oblast Gobijské Altaje. Bezprostředně v terénu…25. 8. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu.18. 8. 2025 -
MENDELU přivezla do Mongolska hravou lesní pedagogiku
Široké spektrum odborníků a odbornic MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025 -
Krátké potravinové řetězce propojí zemědělce přímo se spotřebiteli
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025