Hlavním zaměřením odborné konference je problematika jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin rostlinného a živočišného původu, řeší aktuální témata z této oblasti. Ingrovy dny jsou příležitostí k setkání odborníků v oblasti výroby, kontroly a hodnocení jakosti potravin z vědeckých institucí, dozorových orgánů a praxe. V letošním ročníku potvrdila účast stovka odborníků včetně 33 inspektorů a ředitele Ing. Martina Klanicy ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Ingrovy dny řeší aktuální témata do hloubky – vystoupí například profesorka Jana Dostálová s prezentací „Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení“, profesorka Iva Steinhauserová bude prezentovat téma „Vliv kastrace na jakost vepřového masa“. Součástí Ingrových dnů je také vývěsková a posterová sekce. Ta slouží k neformální diskusi odborníků, v letošním roce bude posterových sdělení 26. V nich se objeví například témata „Analýza ftalátů v zemědělských půdách ČR v roce 2017“, „Ovlivňuje sucho kvalitu brambor?“, „Autenticita vína“ atd.
Konference Ingrovy dny bude zakončena prohlídkou budovy M2 kampusu Mendelovy univerzity, kde se nachází poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin, např. masný poloprovoz nebo experimentální pivovar.
PROGRAM KONFERENCE:
9.15 – 13.45 Přednášky a diskuse:
- Dostálová, J.: Rostlinné nápoje a jejich výživové hodnocení
- Horna, A: Aktuální poznatky o bioaktivních látkách v jablcích
- Bárta, J: Bílkoviny patatinového komplexu v bramborách a jejich využití z odpadních vod při zpracování průmyslových brambor
- Steinhauserová, I.: Vliv kastrace na jakost vepřového masa
- Kouřimská, L.: Využití mikrovlnného záření při přípravě potravin
- Švec, I.: Vliv ročníku pěstování lnu setého na charakteristiky kompozitní směsi pšeničné mouky a lněné vlákniny
- Saláková, A.: Možnosti hodnocení jakostních parametrů masných výrobků
- Čuboň, J.: Molekulárne hmotnosti degradovaných bielkovín a ich využitie při stanovení procesu zrenia v sušenom solenom mase.
15.00 – 16.00 hodin Prohlídka budovy M2 (poloprovozní laboratoře Ústavu technologie potravin)
Kontakt pro média, možnost domluvení rozhovorů s odborníky a účastníky konference:
Mgr. Jiřina Studenková | 778 888 374 | jirina.studenkova@mendelu.cz
Odborné informace: Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D. | 775 285 392 | miroslav.juzl@mendelu.cz | http://utp.af.mendelu.cz/cz/seminare/ingrovy_dny_2018
Více aktualit
-
Ubývá obchodů v malých obcích v Česku, v nichž žije řádově několik set obyvatel. Vytlačují je především supermarkety vznikající v přilehlých větších městech, problémem jsou například i zvyšující se náklady. Klasické prodejny na malých vesnicích by…16. 9. 2025
-
Jihomoravská seniorská akademie se letos otevírá v Kuřimi a Hustopečích
Od poloviny září se otevře Jihomoravská seniorská akademie pro seniory a seniorky z Kuřimi, Hustopečí a okolí. Čekají na ně nejen přednášky, ale i praktická cvičení a doprovodné aktivity. Vzdělávat se budou v tématech, jako je prevence požárů v…9. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Vědecká expedice v Mongolsku: nové nálezy motýlů i varovné známky ekologické…
Odborníci Mendelovy univerzity ve spolupráci s kolegy z dalších vědeckých instituci v rámci letního třítýdenního pobytu v Mongolsku prováděli mapování biodiverzity se zaměřením na jihozápadní část země, oblast Gobijské Altaje. Bezprostředně v terénu…25. 8. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu.18. 8. 2025 -
MENDELU přivezla do Mongolska hravou lesní pedagogiku
Široké spektrum odborníků a odbornic MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025 -
Krátké potravinové řetězce propojí zemědělce přímo se spotřebiteli
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025