Výroční ležák získal ocenění na Pivexu

25. 2. 2019 -

Univerzitní ležák 1919 vyrobený ke stému výročí od založení Mendelovy univerzity v Brně vyrobený ve spolupráci s Pivovarem Richard v Brně-Žebětíně skončil třetí v kategorii sudových piv na tradiční pivovarské soutěži Pivex. Mezi minipivovary se o prestižní ocenění s názvem Zlatý minisoudek Pivex 2019 ucházelo celkem deset značek. Vyhrál Merklínský krokodýl. Výsledky soutěže dnes organizátoři vyhlásili na galavečeru pivovarníků a sladovníků v Brně. Celkem mezi sudovými pivy odborníci vybírali ve všech kategoriích ze 40 vzorků, v sekci lahvových piv jich bylo 50.

„Soutěž Pivex ukázala, že jdeme správnou cestou. Naše univerzitní pivo si velice rychle našlo oblibu mezi konzumenty," uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin (AF) Tomáš Gregor. Ležák 1919 přibližuje dobu po první světové válce. „Panoval nedostatek kvalitních vstupních surovin, proto se přistupovalo i k různým náhražkám. My jsme použili směs sladů ječných, pšeničných a žitných. Hořkost je zachována střední, tělem je pivo ostřejší a velmi plné," přiblížil vlastnosti oceněného piva Petr Kobzík, majitel pivovaru Richard. Podle něj podobné pivo na českém pivním trhu není. „Uvařit kvalitní pivo při nedostatku surovin, byla vždy pro sládka výzva," doplnil Kobzík.

Na první univerzitní pivo navážou další speciály spojené s vědeckými počiny studentů a odborníků univerzity. Na jaře bude následovat Gregorův speciál. „Půjde o silnější tmavé pivo unikátní v tom, že použijeme slad vyrobený z černého ječmene Nudimelanocrithon. Nikdo z toho pivo ještě nevařil, očekáváme charakteristiku piva s plným sladovým tělem a chuťovými stopami trávy. Proto zvolíme nižší chmelení, abychom zbytečně nepotlačovali tyto vlastnosti. Tento speciál bude blíže osvětlovat zemědělsko-výzkumnou činností univerzity, protože tento ječmen byl vypěstován na našem zemědělském statku v Žabčicích," uvedl Gregor.

Následovat bude Mendelovo nealkoholické pivo, které má přiblížit aktivitu studentů na škole a jejich výzkumnou činnost. „Vycházeli jsme z diplomových prací absolventů a použili jejich výsledky pro vytvoření nových technologických postupů při výrobě nealko piva. Stávající postupy umožňují výrobu nealkoholického piva pouze v obrovském množství ve velkých pivovarech. Tento počin bude tedy svým způsobem revoluční, věříme, že dopadne dobře," uvedl Kobzík. Poslední z řady bude studentský speciál, který bude vycházet z iniciativy studentů. Ti budou moci navrhnout vhodné postupy, suroviny, kvasné procesy i design.


Studuj MENDELU