Podle proděkana Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radima Cerkala se ječmen může právem řadit mezi tzv. superpotraviny neboli potraviny budoucnosti. Vědci z Brna na agrosalonu Země Živitelka představují nový produkt nazvaný „Pot barley“. Tento výrobek, který soutěží o cenu Zlatý klas, je výstupem řešení projektů Centra kompetence Technologické agentury ČR a Ministerstva zemědělství ČR a vznikl ve spolupráci společnosti Agrotest fyto, s.r.o. a Mendelovy univerzity v Brně.
Ječmen obsahuje více vlákniny a dalších nutričně významných živin než pšenice nebo žito, také proto byl v minulosti jídlem gladiátorů a vojáků. „Je také jednou z nejstarších plodin vůbec. V českých poměrech se dnes pěstuje zejména kvůli sladu a jako krmivo. V potravinářství převážila pšenice, hlavně z ní vymletá bílá mouka. Tato mouka má vysoké množství lepku a naopak velmi nízký obsah dalších bioaktivních látek, protože tyto byly v procesu mletí odstraněny,“ konstatoval Cerkal.
Opravdový zážitek na talíři
Pot barley je vyroben ze zrna české bezpluché odrůdy ječmene jarního AF Cesar, vypěstované na českých a moravských polích. Od všech podobných produktů se odlišuje zejména vysokým obsahem beta-glukanů, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku je dosaženo už dávkou 3 g beta-glukanů z ječmene denně. Jedna porce (100 g výrobku) obsahuje po uvaření 5,8 g beta-glukanů. Pot barley je tedy možno doporučit běžným spotřebitelům i lidem se specifickými nutričními požadavky jako významný zdroj požadované rozpustné vlákniny potravy (beta-glukanů), jehož pravidelná konzumace přispívá k prevenci srdečně-cévních a dalších chronických neinfekčních chorob. Pro svoji energetickou hodnotu a současně nízký glykemický index je také výborným doplňkem stravy osob se zvýšenou fyzickou aktivitou. Pokud je sport vaším denním chlebem, zařaďte Pot barley do vašeho jídelníčku. „Nejen, že zpestříte stravu o trochu opomíjenou obilovinu, ale svému tělu dodáte velkou dávku zdraví,“ uvedl Cerkal.
Od tradičního jelita až po sladkou kaši
Patří do kuchyně, kde rádi experimentujete. Dá se použít v receptech na sladko i na slano. Velmi oblíbené jsou receptury pro výrobu zdravých a lehce stravitelných salátů. „Pokud své balení Pot barley otevřete, doporučujeme využít nejen množství zahraničních návodů z internetu, ale sáhnout i po starých českých kuchařských knihách. Receptů, jak naložit s obilovinami tohoto typu, v nich najdete celou řadu,“ dodal Cerkal.
Pot barley v baleních 400 g a 25 kg vyrobila pro prezentaci společnost PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o., průmyslový partner a spoluřešitel zmíněného projektu Centra kompetence TAČR. Pot barley má svou premiéru v rámci 45. ročního mezinárodního agrosalonu Země Živitelka (pavilon T1), ve dnech 23.–28. srpna 2018 v Českých Budějovicích.
Kontakt pro bližší informace: proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D., tel.: 724 507 516.
Více aktualit
-
Mendelova univerzita v Brně a Žilinská univerzita v Žilině v prosinci pokračují v intenzivní spolupráci na rozvoji mezigeneračních programů, jejichž popularita v obou zemích v posledních letech roste. Společným cílem obou univerzit je vytvářet…4. 12. 2025
-
Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy…
Tým vědců na Mendelově univerzitě v Brně zkoumá, jak larvy potemníka druhu Zophobas morio dokážou rozkládat různé typy plastů. Cílem je detailně objasnit biodegradační mechanismy larev na molekulární úrovni a porozumět roli enzymů i dalších proteinů…2. 12. 2025 -
Devět set jedliček ze Křtin zamíří na brněnský vánoční trh, projekt ŠLP Křtiny…
Druhým rokem pokračuje spolupráce Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci projektu prodeje vánočních jedliček v květináči. Letos na předvánoční trh v Brně poputuje 900…19. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v suchém…13. 11. 2025 -
Část finalistů soutěže MENDELU Boost podniká už v rámci studia
Ve třetím kole třetího ročníku soutěže studentských podnikatelských nápadů MENDELU Boost se odborná porota rozhodla finančně podpořit všechny čtyři finálové projekty. Posun v podnikání za posledního půl roku, tedy od vyhlášení finalistů ve druhém…12. 11. 2025 -
Akademický senát zvolil novým rektorem Martina Klimánka
Akademický senát dnes zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro strategii, udržitelnost a účelovou činnost Martina Klimánka. Od 31. března 2026 v čele univerzity nahradí Jana Mareše. O funkci v pořadí 35. rektora…3. 11. 2025 -
Vánoční Brno ozdobí osmdesátiletá jedle bělokorá z lesů Mendelovy univerzity
Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již tradičně…30. 10. 2025 -
Vědci a ochránci přírody spojují síly pro ochranu přírody v CHKO Soutok
Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) dnes oznámily další rozvoj své spolupráce v oblasti ochrany přírody, výzkumu a vzdělávání v chráněné krajinné oblasti Soutok a dalších chráněných územích jižní…30. 10. 2025 -
Růst rostlin výrazně ovlivňují těkavé látky, které produkují bakterie. Přišli…
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny v…27. 10. 2025 -
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…23. 10. 2025