Podle proděkana Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radima Cerkala se ječmen může právem řadit mezi tzv. superpotraviny neboli potraviny budoucnosti. Vědci z Brna na agrosalonu Země Živitelka představují nový produkt nazvaný „Pot barley“. Tento výrobek, který soutěží o cenu Zlatý klas, je výstupem řešení projektů Centra kompetence Technologické agentury ČR a Ministerstva zemědělství ČR a vznikl ve spolupráci společnosti Agrotest fyto, s.r.o. a Mendelovy univerzity v Brně.
Ječmen obsahuje více vlákniny a dalších nutričně významných živin než pšenice nebo žito, také proto byl v minulosti jídlem gladiátorů a vojáků. „Je také jednou z nejstarších plodin vůbec. V českých poměrech se dnes pěstuje zejména kvůli sladu a jako krmivo. V potravinářství převážila pšenice, hlavně z ní vymletá bílá mouka. Tato mouka má vysoké množství lepku a naopak velmi nízký obsah dalších bioaktivních látek, protože tyto byly v procesu mletí odstraněny,“ konstatoval Cerkal.
Opravdový zážitek na talíři
Pot barley je vyroben ze zrna české bezpluché odrůdy ječmene jarního AF Cesar, vypěstované na českých a moravských polích. Od všech podobných produktů se odlišuje zejména vysokým obsahem beta-glukanů, které přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku je dosaženo už dávkou 3 g beta-glukanů z ječmene denně. Jedna porce (100 g výrobku) obsahuje po uvaření 5,8 g beta-glukanů. Pot barley je tedy možno doporučit běžným spotřebitelům i lidem se specifickými nutričními požadavky jako významný zdroj požadované rozpustné vlákniny potravy (beta-glukanů), jehož pravidelná konzumace přispívá k prevenci srdečně-cévních a dalších chronických neinfekčních chorob. Pro svoji energetickou hodnotu a současně nízký glykemický index je také výborným doplňkem stravy osob se zvýšenou fyzickou aktivitou. Pokud je sport vaším denním chlebem, zařaďte Pot barley do vašeho jídelníčku. „Nejen, že zpestříte stravu o trochu opomíjenou obilovinu, ale svému tělu dodáte velkou dávku zdraví,“ uvedl Cerkal.
Od tradičního jelita až po sladkou kaši
Patří do kuchyně, kde rádi experimentujete. Dá se použít v receptech na sladko i na slano. Velmi oblíbené jsou receptury pro výrobu zdravých a lehce stravitelných salátů. „Pokud své balení Pot barley otevřete, doporučujeme využít nejen množství zahraničních návodů z internetu, ale sáhnout i po starých českých kuchařských knihách. Receptů, jak naložit s obilovinami tohoto typu, v nich najdete celou řadu,“ dodal Cerkal.
Pot barley v baleních 400 g a 25 kg vyrobila pro prezentaci společnost PRO-BIO, obchodní společnost s.r.o., průmyslový partner a spoluřešitel zmíněného projektu Centra kompetence TAČR. Pot barley má svou premiéru v rámci 45. ročního mezinárodního agrosalonu Země Živitelka (pavilon T1), ve dnech 23.–28. srpna 2018 v Českých Budějovicích.
Kontakt pro bližší informace: proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, doc. Ing. Radim Cerkal, Ph.D., tel.: 724 507 516.
Více aktualit
-
V boji s houbovými chorobami může rostlinám pomoci plazmou aktivovaná voda. Zjistila to při svém výzkumu studentka Simona Rodopská z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Takzvaná caviplazmová voda podle ní nejen účinně ničí původce…22. 11. 2024
-
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny je nově partnerem vánočních jedliček v…
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) letos historicky poprvé spojil síly s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci tradičního projektu – prodej vánočních jedliček v květináči a jejich jarní výsadba do lesa. Jedličky…21. 11. 2024 -
Dva krajinářské projekty uspěly v národních soutěžích
Akademický pracovník Lukáš Štefl z Ústavu biotechniky zeleně ZF MENDELU se svým ateliérem získal prestižní ocenění ve dvou národních soutěžích, které se zaměřují na ekologické a inovativní přístupy v oblasti životního prostředí a krajinářské…20. 11. 2024 -
Obézní děti při řešení negativních emocí častěji hledají útěchu v jídle
Počet obézních dětí v posledních letech narůstá, proto se vědecký tým z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií zaměřil na jejich stravovací chování a vztah k jídlu. Z výsledků vyplývá, že děti s nadváhou a obezitou využívají jídlo jako…19. 11. 2024 -
Konopí je materiálem budoucnosti pro výrobu nábytku
S nárůstem populace na planetě roste i poptávka po nábytku, dřeva pro uspokojení této poptávky ale není dostatek. Jako náhrada za dřevo se dají využít alternativní materiály, například posklizňové zbytky z pěstování technického konopí na semeno,…12. 11. 2024 -
CSR MENDELU získalo cenu sociálního podnikání Zlatá vážka
Centrum společenské odpovědnosti a udržitelnosti MENDELU získalo národní cenu sociálního podnikání Zlatá vážka v kategorii Instituce. Ceny letos podruhé vyhlásila Deklarace odpovědného podnikání z.s. – iniciativa zastřešující víc než 120 sociálních…8. 11. 2024 -
Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu, výzkumníci a…
Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně…6. 11. 2024 -
MENDELU otevřela naučnou stezku v Mongolsku, na přípravě se podíleli i studenti
Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) otevřela v Mongolsku naučnou stezku s názvem Lesy pro život. Stalo se tak rok po vyznačení první turistické stezky v Mongolsku s využitím českého systému turistického značení. Stezka kopíruje část modře značené…31. 10. 2024 -
Děkanem FRRMS se stal Ondřej Konečný
Fakultu regionálního rozvoje a mezinárodních studií povede od prosince letošního roku Ondřej Konečný. Akademický senát fakulty jej jednohlasně zvolil v pátek 25. října. Ziskem všech hlasů přítomných senátorů a senátorek projevil senát Konečnému…30. 10. 2024 -
Sto let tradice vánočního stromu republiky oslaví Brno jedlí bělokorou z…
Vánočním stromem pro Brno v roce stých oslav této tradice je podobně jako loni jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do…23. 10. 2024