„Zvěřina je jedno z nejkvalitnějších mas, protože obsahuje velmi malé množství tuku a vysoký podíl bílkovin. Obecně má zvěřina vysokou dietetickou hodnotu,“ vysvětluje Petr Veselý, hlavní lovčí a zpracovatel zvěřiny ŠLP Křtiny. Přirozený chov zvěře nezatěžuje životní prostředí, a tak se dá říct, že je jedním z nejšetrnějších způsobů výroby potravin.
Zvěř žije volně v přírodě, živí se pouze přirozenou potravou a je pravidelně odborně sledována. Školní podnik zvěřinu zpracovává ve vlastní bourárně ve Křtinách, kam vyškolení myslivci sváží prvotně očištěné úlovky. „Odborně proškolený personál zvěř umístí do chladícího zařízení, kde je důkladně zkontrolována a zpracována ke koncovým odběratelům,“ říká k postupům Veselý. Maso je vykostěno, naporcováno a vakuově zabaleno, což zajišťuje prvotřídní kvalitu i chuť.
V současné době je lovecká sezóna ve své nejbohatší fázi. K dispozici je tak srnčí maso, kančí, dančí i jelení nebo mufloní. Největší zastoupení má v tuto chvíli časově velmi omezené srnčí maso. Veselý však upozorňuje, že nabídka zvěřiny se mění velmi často. „Vzhledem k sezónnosti a přírodním zákonům je velmi těžké odhadnout, jaké maso bude v následujícím období k dispozici. V jednom týdnu se tak může objevit v nabídce jen srnčí maso, zatímco další týden může být nabídka zvěřiny výrazně pestřejší,“ vysvětluje lovčí.
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, který vlastní Mendelova univerzita v Brně, již dlouhou dobu zpracovává zvěřinu. Ta pochází z více než 10 000 hektarů univerzitního lesa, které rostou od severního okraje Brna až do Moravského krasu. Školní lesní podnik pěstuje lesy šetrným způsobem, využívá tak přirozené síly přírody a omezuje například holoseče. Letos – kvůli kůrovcové kalamitě – vysadí 800 tisíc sazenic na ploše 104 hektarů. Mimo jiné kvůli zamezení totálním škodám okusem, loupáním a vytloukáním, je nutné stavy zvěře přiměřeně regulovat.
Více informací a možnosti odběru zvěřiny naleznete na webu www.cerstva-zverina.cz
Kontakt pro bližší informace: Petr Veselý tel.: 702 087 957
Více aktualit
-
Na konci listopadu se nepodařilo v rámci konference v jihokorejském Busanu vyjednat Globální plastovou úmluvu, která by směřovala nejen k omezení plastového odpadu, regulaci škodlivých látek v plastech a zlepšení systémů nakládání s odpady. Další…11. 12. 2024
-
Vědecký tým v čele s odborníky LDF MENDELU objevil nedaleko Brna nový druh…
Nový druh škodlivé houby byl objeven pod kůrou kmene ořešáku královského nedaleko Brna. Houba je aktivně šířena nepůvodním kůrovcem, který se na ořešácích v Evropě vyskytuje posledních 15 let. Vědci potvrdili, že tato houba dokáže působit závažná…9. 12. 2024 -
Soutěž Stockholm Junior Water Prize 2025 hledá nejlepší mladé talenty v oblasti…
Česká republika se opět připojuje k mezinárodní soutěži Stockholm Junior Water Prize (SJWP), která oceňuje středoškolské studující za inovativní projekty v oblasti udržitelného hospodaření s vodou a ochrany vodních zdrojů. Národní kolo, které…6. 12. 2024 -
Studentky PEF MENDELU uspěly v soutěži Cena Atlas Copco Services
Studentky Nina Škarbalová a Kateřina Vacková z Provozně ekonomické fakulty MENDELU obsadily 3. a 4. místo v soutěži o nejlepší ekonomické diplomové práce, které každoročně vyhlašuje společnost Atlas Copco. Do letošního ročníku se přihlásilo…5. 12. 2024 -
Vědecký tým se zaměří na dopady a prevenci extrémních meteorologických jevů
Extrémní jevy, jako jsou vysoké teploty, povodně nebo vichřice, jsou v posledních letech stále častější. Proto se vědci ze Zahradnické fakulty MENDELU zaměří na výzkum negativních dopadů extrémů počasí ve velkých městech. Na základě vyhodnocení…4. 12. 2024 -
Uchazečská kampaň letos cílí na uplatnění v praxi
Cílem letošní uchazečské kampaně Mendelovy univerzity v Brně je zdůraznit, že studijní obory jsou orientované na praktické uplatnění a přípravu studujících pro reálný trh práce. Pomocí krátkých videí a fotek ukazuje kampaň příběhy šesti studentů a…3. 12. 2024 -
Studie brněnských vědců varuje před riziky využívání kovů v zemědělství
Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum…27. 11. 2024 -
Projekt Od vidlí až po vidličku…a ještě dál! míří do základních škol v ČR
Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky,…26. 11. 2024 -
Na distribuci pesticidů v krajině má vliv jak hospodaření, tak druh přírodního…
Komplexní interakce mezi lokálními a krajinnými faktory, které mají vliv na distribuci pesticidů v trvalých plodinách ovocných sadů a vinic, studovali vědci z Ústavu ekologie lesa a Ústavu ochrany lesů a myslivosti LDF MENDELU. Výzkum navazuje na…26. 11. 2024 -
Rostliny ošetřuje obohacenou vodou. Za ekologicky inovativní přístup získala…
V boji s houbovými chorobami může rostlinám pomoci plazmou aktivovaná voda. Zjistila to při svém výzkumu studentka Simona Rodopská z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Takzvaná caviplazmová voda podle ní nejen účinně ničí původce…22. 11. 2024