Nová odrůda pochází z křížení odrůd Velkopavlovická a Stark Early Orange, v jejímž rodokmenu je i čínský původ. Křížení bylo započato v roce 1984 a následná selekce probíhala od roku 1991 v rámci šlechtitelského programu na Ústavu ovocnictví. Aktuální registrací nové odrůdy byla završena třetí etapa šlechtění meruněk na Zahradnické fakultě v Lednici, v jejímž rámci byly již registrovány a právně chráněny v roce 2017 odrůdy Adriana, Betinka a Candela.
V České republice je podle evidence Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) aktuálně zapsáno do státní odrůdové knihy 64 odrůd meruněk, přičemž šlechtěním se zaobírají pouze 3 subjekty a klíčovou roli zaujímá právě Zahradnická fakulta v Lednici. „Proces šlechtění je velmi náročný zejména na čas potřebný k získání nové odrůdy s přidanou hodnotou a na znalosti dědičnosti požadovaných znaků meruněk. Vyšlechtit standardní odrůdu včetně registrace trvá nejméně 15 let. V případě rezistentních odrůd je to i více,“ uvedl Tomáš Nečas z Ústavu ovocnictví ZF.
Odborníci z lednické fakulty se aktuálně zabývají šlechtěním adaptabilních odrůd se zvýšenou odolností meruněk vůči mrazu nebo prodloužením dormance, což je souhrnné označení pro přechodné zastavení fyziologických procesů, které pomáhá rostlině přežít nepříznivé období. Další výzvou je šlechtění odrůd s nízkým požadavkem na období chladu, což je důsledek klimatické změny a oteplování. „Přitom stále klademe důraz na kvalitu a atraktivitu plodů pro konzumenty, což je i případ Sophinky. Celkově lze říci, že u šlechtění na několik požadovaných znaků současně mluvíme v případě meruněk o více než generační práci,“ uvedl Nečas. Po vyšlechtění každé odrůdy musí vědci zajistit certifikovaný rozmnožovací materiál příslušné zdravotní třídy. Po dokončení cyklu a uznání matečných stromů u ÚKZÚZ následuje distribuce roubů školkařům včetně těch zahraničních. „Očekáváme, že distribuce roubů ve velkém bude v případě Sophinky možná během dvou až tří let,“ uvedl Nečas.
Pro konzumenty jsou meruňky zajímavé zejména sezónností (po třešních je to druhé dozrávající ovoce) a charakterovými vlastnostmi, mezi které patří lákavý vzhled a výborné nutriční složení. Plody jsou zdrojem mnoha důležitých látek a obsahují například 15-25 % cukru, beta-karoten, některé vitamíny ze skupiny B, jsou bohaté na železo, draslík, hořčík a vápník, mangan a měď. Sušené jsou významným zdrojem proteinů a také železa. Po zdravotní stránce napomáhají zraku a působí jako antiseptikum.
Meruňky se pěstují v ČR na ploše cca 840 hektarů, což je mezi ovocem pátá největší plocha. Průměrná roční sklizeň v letech 2011-2017 se pohybovala na úrovni 6700 tun. Meruňky jsou po třešních druhým nejvýhodněji obchodovatelným ovocem v ČR. Průměrná výrobní cena za rok 2018 se pohybovala cca na 22,- Kč/kg. Pro srovnání – velkovýrobní cena třešní byla 34 korun u jablek 12 korun za kilogram.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Tomáš Nečas, Ph.D., Ústav ovocnictví (ZF) Mendelovy univerzity v Brně, tomas.necas@mendelu.cz, tel.: 776 024 434
Poznámka pro editory k nové odrůdě Sophinka: Habitus a vzrůst stromu je kompaktní, vzpřímený, středně silný. Plodnost je brzká, vysoká a pravidelná. Zralost nastává 5 – 7 dní po odrůdě Velkopavlovická. Kvalita plodů je výborná, chuť standardní, pevnost dužniny je vysoká proto se vyznačuje především dobrou transportabilitou, plod je velký průměrně okolo 65 g a vzhledově velmi atraktivní.
Více aktualit
-
V současnosti probíhají na Mendelově univerzitě v Brně volby na funkci rektora/rektorky. O nové hlavě MENDELU rozhodne akademický senát na svém mimořádném zasedání již 3. listopadu 2025.15. 10. 2025
-
Na Zahradnické fakultě odhalují bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025 -
MENDELU spouští bezplatné online kurzy zaměřené na inovace a precizní medicínu
Mendelova univerzita v Brně otevírá dva nové bezplatné online kurzy, které propojují vědu s podnikatelskou praxí a účastníkům nabízejí možnost osvojit si základy inovací a precizní medicíny. Rozvíjejí praktické dovednosti využitelné ve studiu,…14. 10. 2025 -
Barevný podzim v Arboretu Křtiny: den otevřených dveří nabídne zrenovované…
Podzimní den otevřených dveří připadá na sobotu 18. října. Organizátoři zvou návštěvníky na zrenovované dřevěné sochy nacházející se na různých místech arboreta, pokračující proměnu hned několika zákoutí, především pak místa s vrbami, a nový…13. 10. 2025 -
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Ve Znojmě vzniká nová pobočka Univerzity třetího věku
Univerzita třetího věku MENDELU otevírá v pondělí 13. října už sedmou pobočku, tentokrát ve Znojmě. Navazuje tím na úspěšnou loňskou Jihomoravskou seniorskou akademii, o kterou projevili senioři a seniorky značný zájem. Nová pobočka vzniká ve…8. 10. 2025 -
MIND FEST 2025 bude o vztazích, které nás tvoří
Poradenské a profesní centrum Mendelovy univerzity v Brně pořádá 9. a 10. října dvoudenní festival MIND FEST 2025. Program nabídne více než dvacet dva hodin přednášek a workshopů vedených odborníky a odbornicemi z oblasti psychologie, komunikace a…6. 10. 2025 -
Nový kurz MENDELU pro seniory a seniorky propojuje vědu, vzdělávání a cestování
Semestrální kurz Příběhy z daleka, aneb když věda pomáhá, představí seniorům a seniorkám aktivity Mendelovy univerzity v rozvojovém světě. Tvůrci kurzu zvolili pro prezentaci témat atraktivní formu propojení přednášek poukazujících na výsledky práce…2. 10. 2025 -
Krmná aditiva přispívají k dlouhodobé udržitelnosti v chovu ryb
Výživa patří mezi klíčové faktory úspěšného a udržitelného chovu ryb. V současnosti moderní akvakultura stojí před výzvami spojenými s rostoucí poptávkou po kvalitních rybích produktech, potřebou snižovat ekologickou stopu produkce a zároveň…30. 9. 2025 -
Botanická zahrada významně zlepší hospodaření s vodou
Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně (BZA MENDELU) je v současnosti zavlažovaná ze dvou vodovodních řadů. Jelikož jsou stávající zdroje nedostatečné, plánuje BZA zhotovení hlubinného vrtu, který bude sloužit jako trvalý zdroj…25. 9. 2025