„Cílem výstavy je přispět k poznání národního kulturního dědictví v oblasti vinařské kultury a k provázanosti s regionálními zvyklostmi,“ uvedl proděkan Zahradnické fakulty a autor výstavy Jiří Sochor. Odborníci studovali historické kořeny terroir jednotlivých regionů včetně architektonických prvků s důrazem na místní tradice, zvyky a folklór.
Výstava obsahuje více jak 70 sbírkových předmětů zapůjčených z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, Vlastivědného muzea z Velkých Bílovic a od soukromých sběratelů. Exponáty zahrnují přehled úkonů celého vinařova roku.
„V první části výstavy jsou nástroje a pracovní úkony spojené s pracemi ve vinici. A to od zimního řezu, přes zelené práce, obdělávání půdy, ochranu révy vinné až po vinobraní,“ popisuje Sochor. Druhá část se zaměřuje na období vinobraní a v třetí části plynule přechází v lisování hroznů. Tuto část deklarují putny určené ke sběru hroznů, mlýnky na hrozny, škopky, kádě a vinařské lisy. „Právě lisům jsme věnovali zvláštní zřetel,“ uvedl Sochor. Následuje expozice související s kvašením vína a poslední části věnovali autoři uskladnění a konzumaci vína a trhu s vínem.
Výstavu v loni opraveném pavilonu C lednického kampusu doplňuje historický a etnografický popis jednotlivých regionů doplněný tematickými fotografiemi, jež zachycují místní vinařskou kulturu a regionální identitu. Výstava je zakončena degustací z odrůd, které jsou typické pro jednotlivé regiony.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Jiří Sochor, Ph.D., jiri.sochor@mendelu.cz; Ústav vinohradnictví a vinařství (ZF), tel.: 777 648 937
Více aktualit
-
Lidé z okolí Brna se stále častěji zapojují do péče o les, který kolem nich roste. Sbírají klestí, staví oplocenky, které chrání mladé stromky před zvěří, sází stromy a podobně. Začínají si uvědomovat, jak je lesnická práce náročná a lesa si více…18. 8. 2022
-
Dendrochronologové odebírali vzorky dřeva v Norsku
Porozumět, jaký dopad má klimatická změna na množství naplaveného dřeva na arktickém pobřeží, má napomoci aktuální výzkum, na kterém se podílejí vědci Mendelovy univerzity v Brně. Na začátku srpna odebírali vzorky z naplaveného dřeva na severu…16. 8. 2022 -
Čeští lesníci školí mongolské kolegy, snaží se zachránit místní lesy
Odborníci z České republiky učí svoje mongolské protějšky, jak se starat o les. Lesnictví je v Mongolsku na nízké úrovni. V oboru chybí znalosti i zkušenosti a situace s úbytkem a degradací lesních porostů je kritická. Čeští experti, kteří vedou…11. 8. 2022 -
Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou
Voda se stává nedostatkovou surovinou a lidstvo se s ní bude muset naučit hospodařit. V době klimatické změny bude tento problém čím dál akutnější. Voda je už nyní v určitých obdobích nedostatkovou komoditou. Vědci z 11 zemí se nyní spojí a budou…9. 8. 2022 -
MENDELU získala doktorský diplom svého prvního rektora
Mendelově univerzitě v Brně (MENDELU) se podařilo získat doktorský diplom jejího prvního rektora Františka Bubáka. Více než sto let starou archiválii našla rodina Krausova z Prahy v pozůstalosti. Po zjištění, koho se vzácné dokumenty týkaly, je…5. 8. 2022 -
Stromy ve městech trpí, řešením je injektáž
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se snaží pomoci dřevinám rostoucím v městské zástavbě. Pro stromy je nejen v důsledku klimatické změny toto prostředí poměrně nehostinné. Čelí řadě stresových faktorů, což je problém zejména u…3. 8. 2022 -
Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala
Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. Vzhledem ke klimatické změně a s ní…27. 7. 2022 -
Fermentace dělá z hrachu superpotravinu
V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí. Ve srovnání se živočišnými…26. 7. 2022 -
Doležel: Bez geneticky upravených plodin se neobejdeme
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. Řada zemí už tímto směrem vykročila, Evropská unie chystá změnu legislativního rámce. Jiná cesta…23. 7. 2022 -
Mendelova réva i po sto letech roste v Brně
Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další…22. 7. 2022