Všechna fenologická stádia letos nastupovala v termínech, které odpovídají obvyklým dlouhodobým průměrům. V některých stádiích vegetace docházelo také k mírnému opoždění, což se nakonec ukázalo jako velmi výhodné. Je dobré si stále uvědomovat, že hrozny mají zaměkat v červenci a srpnu a mají dozrávat v září a říjnu. Jak ukázal i rok letošní, právě září a říjen nabízí nejlepší počasí pro zajištění kvalitní vyzrálosti hroznů.
Rok 2018 byl velmi kritický z pohledu vývoje kyselin, které se snižovaly k minimálním hodnotám. Letošní rok je v tomto směru daleko příznivější a dalo by se v nadsázce říct, že „počasí pomohlo, když bylo třeba“. Vývoj kyselin nejvýrazněji ovlivňují vysoké teploty během zrání hroznů. Dlouhé období vysokých teplot v roce 2018 způsobilo velmi výrazný pokles kyseliny jablečné. Letos naopak nebyly během zrání hroznů teploty výrazně vysoké a v hroznech je i nyní vyšší až optimální obsah kyseliny jablečné.
Dalším velmi důležitým faktorem, který ovlivňuje obsah kyselin, je průběh denních a nočních teplot a také případné dešťové srážky. Během zrání hroznů mají noční teploty obvykle malý vliv na cukernatost, ale výrazný vliv na kyseliny, aroma a antokyanová barviva. Nižší noční teploty se letos projevily v pravý čas a kyseliny proto zůstaly v hroznech na dostatečné úrovni. To vedlo k optimálním podmínkám pro svěží chuť bílých vín a mikrobiální stabilitu růžových a červených vín. Letošní počasí bylo také velmi příznivé pro vývoj aromatických látek. Ty jsou základem kvality bílých vín. Teplé počasí a zejména teplé noci nevytváří pro vývoj aromatických látek optimální podmínky. Potvrzení této skutečností si všichni jistě pamatují z roku 2018, kdy u bílých hroznů sklizených během srpna a počátku září, byla aromatická kvalita velmi nízká.
Většina odrůd typických pro vinohradnictví chladného podnebí dosahuje větší typičnosti při zrání v podmínkách s vyšším rozdílem denních teplot, kdy denní teploty mohou podporovat zrání hroznů, zatímco nižší noční teploty zpomalují respiraci a metabolismus. Při pohledu do vinice je možné pozorovat vynikající potenciál aromatické zralosti u většiny bílých odrůd. Ukazatelem aromatické kvality je barva slupky a také chuťové vlastnosti bobule. Například Ryzlink vlašský vykazuje pozitivní aromatický vývoj i na různých lokalitách. Na našich vinicích můžeme očekávat velmi dobrou kvalitu hroznů bílých odrůd napříč vinařskými terroir. Pro zrání modrých odrůd jsou příznivější stabilní teplotní podmínky. Denní teploty se i v posledních dnech září stále pohybovaly blízko 20°C a průběh počasí i pro zrání modrých odrůd byl tak velmi příznivý. Průběh teplot také pozitivně působí na vývoj cukernatosti u modrých odrůd. Je proto možné očekávat velmi dobrou úroveň přirozeného obsahu alkoholu u červených vín. „Počasí pomáhá“ také ve vývoji tříslovin a antokyanových barviv.
Určujícím faktorem vývoje révy vinné je především teplota. Díky průběhu teplot došlo k optimálnímu fenologickému vývoji révy. Hrozny zrají v září a říjnu, čímž se vytvořil předpoklad vysoké kvality. Vývoj cukrů, kyselin, aromatických a fenolových látek je velmi příznivý a proto můžeme očekávat vynikající ročník.
Autorem komentáře je Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
Více aktualit
- 
    
        
        Stromem Brněnských Vánoc 2025 je jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do města bude vypraven 15. listopadu již tradičně…30. 10. 2025
- 
    
        
        Vědci a ochránci přírody spojují síly pro ochranu přírody v CHKO SoutokMendelova univerzita v Brně (MENDELU) a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) dnes oznámily další rozvoj své spolupráce v oblasti ochrany přírody, výzkumu a vzdělávání v chráněné krajinné oblasti Soutok a dalších chráněných územích jižní…30. 10. 2025
- 
    
        
        Růst rostlin výrazně ovlivňují těkavé látky, které produkují bakterie. Přišli…Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny v…27. 10. 2025
- 
    
        
        Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenějšíPodle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…23. 10. 2025
- 
    
        
        Na začátku listopadu bude univerzita znát jméno nového rektoraV současnosti probíhají na Mendelově univerzitě v Brně volby na funkci rektora. O nové hlavě MENDELU rozhodne akademický senát na svém mimořádném zasedání již 3. listopadu 2025.22. 10. 2025
- 
    
        
        Starší lidé se na trhu práce potýkají s digitálními dovednostmiStárnoucí populace na trhu práce má největší nedostatky v digitálních dovednostech, například v práci s kancelářským softwarem nebo v kybernetické bezpečnosti. Rozdíly v digitálních dovednostech mladších a starších pracovníků jsou v Česku větší, než…20. 10. 2025
- 
    
        
        Na Zahradnické fakultě odhalují bakteriální infekci rostlin již v osivuVědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025
- 
    
        
        MENDELU spouští bezplatné online kurzy zaměřené na inovace a precizní medicínuMendelova univerzita v Brně otevírá dva nové bezplatné online kurzy, které propojují vědu s podnikatelskou praxí a účastníkům nabízejí možnost osvojit si základy inovací a precizní medicíny. Rozvíjejí praktické dovednosti využitelné ve studiu,…14. 10. 2025
- 
    
        
        Barevný podzim v Arboretu Křtiny: den otevřených dveří nabídne zrenovované…Podzimní den otevřených dveří připadá na sobotu 18. října. Organizátoři zvou návštěvníky na zrenovované dřevěné sochy nacházející se na různých místech arboreta, pokračující proměnu hned několika zákoutí, především pak místa s vrbami, a nový…13. 10. 2025
- 
    
        
        MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025