Problematika léčivých rostlin je částečně uchovaná v archivech muzeí, knihoven, vzdělávacích institucí, v odborné literatuře, místních kronikách i beletrii. Stále ještě zůstává i ve vzpomínkách žijících pamětníků. Tyto tradiční znalosti se ale postupně vytrácejí. „Léčivé a kořeninové rostliny, znalost jejich vlastností a účinků, používání v lidovém léčitelství, sběr, pěstování a zpracování, představují nedílnou součást kulturního dědictví českého národa i různých regionů. Tradice lidových léčitelů má na území ČR bohatou historii, ale odborné etnobotanické, přírodovědné a historické zpracování tohoto tématu zatím nebylo uspokojivě provedeno,” popsala Jarmila Neugebauerová z Ústavu zelinářství a květinářství.
V prvním roce se proto vědci zaměřili na pátrání v archivech, muzeích a knihovnách s cílem shromáždit dokumenty o léčivých rostlinách a jejich použití. Hlavním zájmem vědeckého týmu byly především herbáře. Jedna z mnoha tuzemských cest vedla například do řádového archivu milosrdných bratří v Brně. “V řádových sbírkách se nachází tři různé herbáře od Joachima Ramschissla, Norberta Boccia a Menandra Fekéteho. Nejznámějším je třísvazkové dílo Norberta Boccia, které bylo využíváno především k výuce. Toto jedinečné dílo obsahuje více než 1 200 vylisovaných rostlin. Identifikace těchto druhů a aktualizace abecedního rejstříku je předmětem aktuálního výzkumu,” přiblížila vědkyně. Druhou oblastí výzkumu bylo řešení problematiky konzervace rostlinného materiálu pro expoziční účely. V období vegetace vědci odebírali vzorky léčivých rostlin a zkoušeli různé způsoby sušení a preparování rostlinného materiálu.
„Oproti minulosti se význam léčivých rostlin z velké části přesunul do dalších odvětví – do lékárenství, potravinářství nebo kosmetiky. Rostliny jsou v současnosti zpracovávány a daleko méně se používají přímo a ve své celistvé podobě,” nastínila Neugebauerová. Užívání léčivých rostlin jako potrava a lék je stejně staré jako osídlení. Pěstování léčivých rostlin na našem území sahá do desátého století. S příchodem řeholnických řádů byly zakládány kláštery a s nimi i zahrady s pěstovanými užitkovými i léčivými rostlinami. Velký rozmach pěstování byl zaznamenán v polovině devatenáctého století. “Dlouhodobým sběrem a pěstováním vybraných druhů v určitých oblastech se postupně prohluboval vzájemný vztah člověka a rostlin. Záměrnou šlechtitelskou činností byly zvýrazněny požadované vlastnosti, čímž postupně vznikala široká škála krajových odrůd a narůstala diverzita napříč regiony,” uvedla vědkyně.
Odborníci za sebou mají první rok v rámci pětiletého projektu. Na něm Zahradnická fakulta MENDELU spolupracuje s Výzkumným ústavem rostlinné výroby v Olomouci a Národním zemědělským muzeem v Praze. Informace získané studiem historických pramenů budou zpřístupněny formou výstav a tematických publikací.
Kontakt pro bližší informace: doc. Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D., +420 776 200 689, jarmila.neugebauerova@mendelu.cz, Ústav zelinářství a květinářství ZF MENDELU
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024