Příkladem je farma Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku s největším produkčním hydroponickým skleníkem v ČR, kde v normálním režimu pracuje okolo 230 lidí. „Nyní máme zhruba 60 kmenových lidí na OČR, protože se starají o děti, a ty musíme nahradit. Z důvodu rozložení rizika karantény a uzavření skleníků, což by bylo vzhledem k povaze naší výroby likvidační, jsme byli nuceni rozdělit všechny pracovníky do dvou směn, které se vzájemně nepotkávají. Nyní tedy jedeme v nepřetržitém provozu v režimu 2 dny jedna směna, 2 dny druhá směna,“ říká vedoucí provozu Jan Fučík, který je absolventem MENDELU.
Na farmě má i dva studenty prvního ročníku školy. Rostislav Berezjuk studuje na Lesnické a dřevařské fakultě technologii zpracování dřeva a Marie Javorská Hospodářskou politiku a správu na PEF. „Práce tedy s našimi obory příliš nesouvisí, ale aspoň jsme si vyzkoušeli něco nového,“ uvedla Javorská a její kolega doplňuje: „Jestli s námi bude zaměstnavatel spokojen, plánujeme na farmě zůstat alespoň měsíc.“ Pro práci na farmě se Berezjuk rozhodl ve snaze pomoci, trochu se „vyvětrat“ a zároveň si přivydělat ke studiu. Systém dvoudenních směn považuje za ideální, protože se může během volna věnovat distančnímu studiu.
Ve skleníku na zvedací plošině spouští a srovnává jednotlivé rostliny. „Práce není jednotvárná a je poměrně zábavná. Vedení firmy i celý kolektiv je velice příjemný a ochotný k pomoci, vše v klidu vysvětlí a odpoví na každý dotaz. Případným zájemcům o brigádu bych tuto firmu určitě doporučil,“ říká student LDF. Jeho kamarádka Marie Javorská se pro práci v zemědělství rozhodla ve snaze využít čas k smysluplné činnosti. „Pracuji na zvedací plošině, kde mám na starost vyvazování rostlin a odstraňování nepotřebných výhonků rajčete. Práce je moc fajn a rychle ubíhá, ač se to na první pohled nemusí zdát,“ uvedla Javorská.
Podle Fučíka jsou studenti a ostatní brigádníci zařazováni na pozici operátora skleníku, což obnáší veškeré pracovní operace okolo rostlin – vyvazování, sklizeň, řez listů, úprava květů, vyštipování výhonů, svěšování rostlin. „I v normálním režimu máme zde na farmě vysoký hygienický standard – dezinfekce, čisté zóny, zaměstnanci mají každý den čisté pracovní oděvy, každý den pereme všem zaměstnancům oblečení, při práci si pravidelně dezinfikují ruce a pracovní nářadí atd. Nyní v koronavirové krizi máme opatření ještě více zpřísněna,“ uvedl Fučík. Firma pracovníkům měří denně tělesnou teplotu, všichni nosí roušky. „Nikoho kromě zaměstnanců na farmu nepouštíme. Pokud se nám podaří provoz udržet bez uvalení karantény, neočekáváme žádné ztráty na tržbách. Naopak zájem o tuzemskou zeleninu je vzhledem k situaci vysoký,“ dodal Fučík.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Jan Fučík, vedoucí provozu, jan.fucik@farmabezdinek.cz, mob. +420 602 356 280, Farma Bezdínek s.r.o.
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024