„Do soutěže se zapojilo 12 studentských týmů. Nejdříve jsme vybrali pět z nich, které škola podpořila 40.000 korunami. Finalisté poté dva měsíce pracovali na projektu a za úkol měli mimo jiné i zaslat porotě krátké video, kde shrnuli například to, co je nyní v projektu prioritou, na co přesně využili a využijí finance a kam chtějí posunout svůj projekt za rok,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.
„Kritériem hodnocení byla především kvalita podnikatelského nápadu, jeho potenciál a reálnost, dosažitelnost cílů a schopnost prezentace podnikatelského nápadu,“ uvedl prorektor pro tvůrčí činnost Vojtěch Adam. Doplňuje ho konzultant JICu Vít Hanák, který se ve druhém kole podílel na hodnocení projektů: „Známe mnoho úspěšných podnikatelů, kteří na svém nápadu začali pracovat již během studia. I proto je pro nás úzká spolupráce s univerzitami nesmírně důležitá. Můžeme totiž studenty v jejich záměru podpořit hned na začátku podnikatelské kariéry.“
Univerzita plánuje v soutěži letos pokračovat. Potřetí v řadě proto nabízí studentům také předmět StartUp MENDELU, který zájemcům pomůže s prací na podnikatelském projektu a připravit se na samotnou soutěž. „Naše vědecké pracovníky a také studenty se snažíme dlouhodobě vést k tomu, aby své nápady a patenty přetavili do světa byznysu. Aktivita MENDELU StartUp, na které spolupracujeme s Jihomoravským inovačním centrem a iniciativou Podnikni to!, je jen jedním z nástrojů v tomto směru,“ uvedl Adam.
Kurz Podnikni to! Byl na počátku snažení i u jedné z vítězek Dominiky Sokolové. V podstatě pro ni byl odrazovým můstkem pro samotnou účast v soutěži. Přihlásila se s projektem funkční evidence stáda, která pomáhá chovatelům zlepšovat přehled o jejich zvířatech. Díky finanční podpoře, kterou dostala, je na světě už aplikace, která nabízí jak kartu zvířete se základními informacemi, tak seznam zvířat, veterinární sekci, informace o reprodukci. Aplikace v budoucnu umožní i čtení známek přes fotoaparát v telefonu, kontrolu příbuzenských vazeb v připouštěcím plánu, v plánu je i program na výpočet krmných dávek. „V českém prostředí je už nyní ojedinělá. Jiná se zaměřením na kozy a ovce v tuzemsku není,“ uvedla Sokolová, která už začala spolupracovat se Svazem chovatelů ovcí a koz v ČR. „Proto doufám, že co nejvíce chovatelů udělá vstřícný krok digitalizaci a dojde ke zvýšení úrovně českého chovu,“ uvedla Sokolová.
Vítězné projekty:
Dominika Sokolová: Program Funkční evidence stáda pomáhá chovatelům zlepšovat přehled o jejich zvířatech. Blíže viz: www.festada.cz a Facebook.com/funkcnievidencestada
Klára Steinerová: Liška domácí vyrábí produkty z bylinek, ovoce a zeleniny – s nadšením a respektem k místu, kde žije.
Jonáš Kůra: Ručně vyráběné dřevěné batohy Woodbag.
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024