K výzkumu účinků caviplazmové vody přivedla Simonu Rodopskou známost s manželi Maršálkovými z oddělení experimentální fykologie a ekotoxikologie Botanického ústavu AV ČR. Právě Blahoslav Maršálek je spoluautorem patentu na přístroj, který speciální vodu vyrábí. „Tato voda se dá využít v čistírnách odpadních vod, používá se ale také k desinfekci operačních nástrojů. Právě aplikace v zemědělství je teď nové téma,“ popsala Rodopská.
Na Mendelově univerzitě se při studiu podrobně seznámila s problematikou pesticidů. „Jedním z klíčových úkolů současného zemědělství je hledání nových, účinných a zároveň šetrných metod péče o plodiny. Plazmou aktivovaná voda může být jeden ze způsobů, jak tyto výzvy překonat,“ vysvětlila, proč se s podporou Jany Víchové věnovala tématu v závěrečné práci.
Caviplazmová voda se vyrábí v prostředí nízkotlaké páry, kde vznikne elektrický výboj doplněný UV zářením. Proces vede k obohacení vody o reaktivní formy kyslíku a dusíku. „Tyto částice následně vytvářejí stabilní produkty, jako jsou peroxid vodíku, dusičnany, dusitany či ozón,“ řekla Rodopská. Takto obohacená voda má následně i fungicidní účinky. „Buď likviduje patogeny na povrchu rostlin nebo působí zevnitř rostlin, čímž stimuluje jejich přirozené obranyschopné mechanismy,“ dodala Rodopská.
Výzkum prováděla na salátu setém. Rostlinu záměrně infikovala patogenem Botrytis cinerea, který je původcem plísně šedé. „Výsledky prokázaly, že použití caviplazmové vody může zlepšit průběh fotosyntézy a omezit poškození rostlin způsobené patogenem,“ popsala výsledek zkoumání. Kombinace obohacené vody s poloviční dávkou fungicidu navíc podle výsledků dosahuje plného fungicidního účinku. „To dokládá schopnost caviplazmové vody snižovat potřebu syntetických přípravků a zároveň zachovat jejich efektivitu,“ doplnila.
Plazmou aktivovaná voda by mohla do budoucna přinést v ošetřování rostlin několik ekologických výhod. Nejenže může snížit používání chemických látek, ale navíc neobsahuje toxická rezidua. Reaktivní sloučeniny v obohacené vodě se totiž během času přirozeně rozkládají na neškodné produkty, jako je voda, kyslík a dusík. Tím nevzniká riziko hromadění škodlivých látek v půdě, vodních zdrojích nebo potravním řetězci.
Kontakty pro bližší informace: Bc. Simona Rodopská, xrodopsk@mendelu.cz, Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, AF MENDELU; Ing. Jana Víchová, Ph.D., jana.vichova@mendelu.cz, +420 545 133 050, Ústav pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství, AF MENDELU
Foto: Simona Rodopská
Více aktualit
-
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025
-
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu.18. 8. 2025 -
MENDELU přivezla do Mongolska hravou lesní pedagogiku
Široké spektrum odborníků a odbornic MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025 -
Krátké potravinové řetězce propojí zemědělce přímo se spotřebiteli
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025 -
Úhyny ryb v letních měsících budou stále častější, můžeme za to všichni
V posledních letech jsou stále častější úhyny ryb v rybnících i řekách způsobených nedostatkem kyslíku. Letos už několik epizod proběhlo na produkčních rybnících, k velkému úhynu ryb došlo i na řece Dyji. Hledají se viníci. Množí se dotazy, jestli…30. 7. 2025 -
Letos vychází publikace detailně zaměřená na biodiverzitu lužní krajiny v…
Ekologické změny a biodiverzita lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje je název knihy, která vyjde v druhé polovině roku 2025 a která je výsledkem práce širokého spektra odborníků na jednotlivé skupiny organismů. V mnoha případech se jedná o…28. 7. 2025 -
Druhé kolo pro podání přihlášek do studia
Momentálně probíhá druhé kolo pro podávání přihlášek do bakalářského i navazujícího magisterského studia na Agronomické fakultě a Zahradnické fakultě MENDELU. Agronomická fakulta Bc. Až do 18. 8. 2025 si můžete podat přihlášku do…25. 7. 2025 -
Zástupci MENDELU se účastní světové výstavy EXPO 2025 v Ósace, na Tchaj-wanu…
Rektor Jan Mareš a prorektor pro internacionalizaci a vnější vztahy Jiří Skládanka se v těchto dnech účastní zahraniční mise do Japonska a na Tchaj-wan, kterou organizuje Dům zahraniční spolupráce. Cesta je součástí oficiální prezentace České…25. 7. 2025