Mikroby z pouště, která je součástí Sahary, přivezla alžírská vědkyně do Lednice, kde je experti z Mendelea – ústavu genetiky Zahradnické fakulty MENDELU podrobili testování. Nejdříve zkoumali, jestli pouštní bakterie potlačí růst patogenních hub, které zmíněné choroby způsobují. Na rozdíl od jiných chorob révy vinné ESCA totiž nemá jeden jediný spouštěč, ale popsaných je asi 130 druhů hub, které za startem onemocnění, které devastuje celé vinice, stojí.
„Vybrali jsme několik hub, jejichž patogenita vůči dřevu révy vinné je nejvýraznější. A zjistili jsme, že bakterie funguje vůči všem,“ popisuje průběh Eichmeier. Účinnost alžírských půdních bakterií pak potvrdily i testy přímo na rostlinách. „Když se réva vysazuje, musí se sazenice na 24 hodin ponořit do vody, aby ji absorbovaly a adaptovaly se v polních podmínkách. My jsme vodu obohatili o určitou koncentraci bakterií a sazenice daleko lépe prospívaly, jsou silnější, mají větší kořenový systém i mohutnější nadzemní část. Při analýze abundance patogenů ve dřevě révy je jich v ošetřených rostlinách diametrálně méně než v těch neošetřených,“ uvedl Eichmeier.
Choroby kmene révy vinné jsou novodobým fenoménem. Tato onemocnění, mezi něž jako nejznámější patří ESCA, se významně šíří zejména s ohledem na delší periody suchého a teplého počasí střídající se s delšími periodami chladu a vlhka. Rostliny révy jsou těmito abiotickými faktory mnohem více stresované a houby způsobující tyto choroby mají mnohem lepší podmínky k množení.
Choroby kmene révy vinné způsobují rychlá či pozvolná odumírání celých rostlin, a to jak sazenic, tak starších keřů. Vědci odhadují, že těmito chorobami je napadena celosvětově až pětina všech vinohradů a tento komplex chorob je tak aktuálně nejvýznamnější hrozbou a Česká republika v tomto není výjimkou. Ztráty se tak vyrovnají například ekonomickému dopadu historicky nejzávažnějších škod způsobených padlím révovým, plísní révovou či mšičkou révokazem.
„Choroby kmene révy vinné jsou častější při větší hustotě výsadby nebo tam, kde vinař používá mechanizovaný řez,“ uvedl Eichmeier, který společně s kolegy zjistil, že spousta sazenic, které běžně prodávají školkaři v Česku i v jiných zemích, už je infikovaná. Nová výsadba pak ve velkých počtech odumírá. „Výsledek našeho výzkumu může být důležitý krok k tomu, aby vinohradníci minimálně začali se zdravou sadbou,“ vysvětluje vědec. MENDELU už jedná o spolupráci s firmou sídlící v Jihoafrické republice, která by jejich objev ráda uvedla na trh.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Aleš Eichmeier, Ph.D., tel.: 774 644 120, ales.eichmeier@mendelu.cz.
Fotografie ke stažení: https://mega.nz/folder/mtgDxaoD#2OU7NucORebEgsRd_gKfyA
Více aktualit
-
Odborníci z České republiky učí svoje mongolské protějšky, jak se starat o les. Lesnictví je v Mongolsku na nízké úrovni. V oboru chybí znalosti i zkušenosti a situace s úbytkem a degradací lesních porostů je kritická. Čeští experti, kteří vedou…11. 8. 2022
-
Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou
Voda se stává nedostatkovou surovinou a lidstvo se s ní bude muset naučit hospodařit. V době klimatické změny bude tento problém čím dál akutnější. Voda je už nyní v určitých obdobích nedostatkovou komoditou. Vědci z 11 zemí se nyní spojí a budou…9. 8. 2022 -
MENDELU získala doktorský diplom svého prvního rektora
Mendelově univerzitě v Brně (MENDELU) se podařilo získat doktorský diplom jejího prvního rektora Františka Bubáka. Více než sto let starou archiválii našla rodina Krausova z Prahy v pozůstalosti. Po zjištění, koho se vzácné dokumenty týkaly, je…5. 8. 2022 -
Stromy ve městech trpí, řešením je injektáž
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se snaží pomoci dřevinám rostoucím v městské zástavbě. Pro stromy je nejen v důsledku klimatické změny toto prostředí poměrně nehostinné. Čelí řadě stresových faktorů, což je problém zejména u…3. 8. 2022 -
Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala
Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. Vzhledem ke klimatické změně a s ní…27. 7. 2022 -
Fermentace dělá z hrachu superpotravinu
V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí. Ve srovnání se živočišnými…26. 7. 2022 -
Doležel: Bez geneticky upravených plodin se neobejdeme
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. Řada zemí už tímto směrem vykročila, Evropská unie chystá změnu legislativního rámce. Jiná cesta…23. 7. 2022 -
Mendelova réva i po sto letech roste v Brně
Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další…22. 7. 2022 -
Brno je díky Mendelovi mekkou genetiků
Navštívit Augustiniánské opatství na Starém Brně, kde žil a pracoval zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, je pro světově uznávané vědecké kapacity v oboru genetika a příbuzných oblastech totéž jako zavítat do Mekky. Shodli se na tom nobelisté a…21. 7. 2022 -
Do Brna se sjely vědecké špičky z celého světa oslavit Mendela
Dnes přesně na den uplynulo 200 let od narození jednoho z největších vědeckých géniů historie. K poctě slavného genetika Gregora Johanna Mendela se do Brna sjely vědecké kapacity z celého světa včetně tří nobelistů, kteří budou ve čtvrtek přednášet…20. 7. 2022