„Zájem o odrůdy, které jsou odolné proti houbovým chorobám, roste a souvisí to i s módou bio vína, protože u odolných odrůd není nutné tolik používat chemii,“ uvedl Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Podle něj jsou speciálně šlechtěné odolné odrůdy na moravských vinicích už více než 30 let. Nejvíce se uchytil Hibernal, který je pro české prostředí odrůdou registrovanou přes deset let. Víno má charakter Ryzlinku rýnského a réva vinná je odolná proti napadení plísní šedou, plísní révovou a padlím révovým.
„Při pohledu do minulosti se ukazuje, že to byl právě Hibernal, který otevřel cestu PIWI odrůd mezi pěstitele a konzumenty vína,“ uvedl Pavloušek, podle kterého některá vína této odrůdy už získala medaile na mezinárodních soutěžích. „Velkou předností je, že se vinohradníci naučili tuto odrůdu správně pěstovat a sklízet v optimální zralosti. Kvalitní zralost Hibernalu není daná cukernatostí, ale strukturou aromatických látek,“ uvedl Pavloušek.
Hibernal nyní následují další odrůdy. Z těch vyšlechtěných na Moravě je to Rinot, Savilon, Vesna, Cerason, Mery nebo Sevar. Na Moravě a v Čechách se v poslední době rozšiřuje zejména Savilon, jeho velkou předností je vysoká odolnost k šedé hnilobě hroznů, ty pak vydrží dlouho na keřích a mohou dozrát i v okrajových oblastech pěstování révy vinné. Ze zahraničních odrůd se nejvíce rozšiřuje Solaris, jehož předností je vysoká odolnost k plísni révy, ranost a také vysoký výnos. „Často se proto využívá pro výrobu burčáku,“ uvedl Pavloušek.
Podle Pavlouška se pěstováním PIWI odrůd věnuje kolem stovky vinařů v Čechách a na Moravě a jejich počet pravidelně roste. K průkopníkům v této oblasti patří šlechtitel révy vinné Miloš Michlovský nebo již zesnulý expert na vinařství Vilém Kraus. Výsadba PIWI odrůd už také není záležitostí pouze menších vinařství, ale i větších firem. Specialisté na odolné odrůdy se sjedou 9. června do Šardic v rámci Hibernal fóra. Hlavní soutěžní odrůdou je Hibernal. Garantem akce je Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity v Brně.
Kontakt pro bližší informace: prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD., tel.: 728 120 454, mail: pavlous@zf.mendelu.cz
za Mendelův vinařský spolek Šardice: Ing. Zdeněk Buštík, tel 607 908 134, mail: Zdenek.Bustik@seznam.cz
Bližší informace k Hibernal fóru najdete zde: http://www.vinozesardic.cz/akce-2018/konference-v-ramci-akce-piwi
Více aktualit
-
Odborníci z České republiky učí svoje mongolské protějšky, jak se starat o les. Lesnictví je v Mongolsku na nízké úrovni. V oboru chybí znalosti i zkušenosti a situace s úbytkem a degradací lesních porostů je kritická. Čeští experti, kteří vedou…11. 8. 2022
-
Vědci budou sdílet informace, jak efektivně hospodařit s vodou
Voda se stává nedostatkovou surovinou a lidstvo se s ní bude muset naučit hospodařit. V době klimatické změny bude tento problém čím dál akutnější. Voda je už nyní v určitých obdobích nedostatkovou komoditou. Vědci z 11 zemí se nyní spojí a budou…9. 8. 2022 -
MENDELU získala doktorský diplom svého prvního rektora
Mendelově univerzitě v Brně (MENDELU) se podařilo získat doktorský diplom jejího prvního rektora Františka Bubáka. Více než sto let starou archiválii našla rodina Krausova z Prahy v pozůstalosti. Po zjištění, koho se vzácné dokumenty týkaly, je…5. 8. 2022 -
Stromy ve městech trpí, řešením je injektáž
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se snaží pomoci dřevinám rostoucím v městské zástavbě. Pro stromy je nejen v důsledku klimatické změny toto prostředí poměrně nehostinné. Čelí řadě stresových faktorů, což je problém zejména u…3. 8. 2022 -
Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala
Aktuální rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka jasně ukazuje, jak je česká krajina v posledních letech k podobným rizikovým situacím náchylná. Vzhledem ke klimatické změně a s ní…27. 7. 2022 -
Fermentace dělá z hrachu superpotravinu
V posledních letech roste celosvětově poptávka po bílkovinách rostlinného původu. Lidé častěji volí bezmasé alternativy například z etických důvodů nebo z přesvědčení, že rostlinná produkce méně zatěžuje životní prostředí. Ve srovnání se živočišnými…26. 7. 2022 -
Doležel: Bez geneticky upravených plodin se neobejdeme
Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Jednou z cest, jak se vyhnout nedostatku potravin, je pěstování geneticky upravených plodin. Řada zemí už tímto směrem vykročila, Evropská unie chystá změnu legislativního rámce. Jiná cesta…23. 7. 2022 -
Mendelova réva i po sto letech roste v Brně
Gregor Johann Mendel byl nejen zakladatelem genetiky. Jeho činnost se profilovala i v mnoha dalších směrech. S oblibou pěstoval na Starém Brně i další plodiny, například révu vinnou, kterou si podle dostupných informací přivezl z Itálie. Její další…22. 7. 2022 -
Brno je díky Mendelovi mekkou genetiků
Navštívit Augustiniánské opatství na Starém Brně, kde žil a pracoval zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, je pro světově uznávané vědecké kapacity v oboru genetika a příbuzných oblastech totéž jako zavítat do Mekky. Shodli se na tom nobelisté a…21. 7. 2022 -
Do Brna se sjely vědecké špičky z celého světa oslavit Mendela
Dnes přesně na den uplynulo 200 let od narození jednoho z největších vědeckých géniů historie. K poctě slavného genetika Gregora Johanna Mendela se do Brna sjely vědecké kapacity z celého světa včetně tří nobelistů, kteří budou ve čtvrtek přednášet…20. 7. 2022