„Je zřejmé, že trh se začíná konsolidovat. Svědčí o tom nižší dynamika růstu počtu nových minipivovarů a také zánik některých podniků. Silný boom z roku 2015, kdy otevřelo celkem 10 nových provozů nebo z roku 2017, kdy přibylo dalších devět tak máme zřejmě za sebou,“ uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který se pivním trhem dlouhodobě zabývá.
Nejvíce minipivovarů se koncentruje do Brna, kde je jich už jedenáct. „Brno je specifické svou pivní kulturou. Podstatná je vyšší kupní síla obyvatel. Jde navíc o univerzitní město a studenti mají zájem experimentovat, takže počet minipivovarů zde ještě poroste. Příkladem je Pivovarský dům Poupě na Dominikánské ulici, který má otevřít ještě letos a vrátit výrobu do míst, kde byl v minulosti městský pivovar. Návrat výroby do historických míst je ale celorepublikovým trendem,“ uvedl Vrána. V Brně loni otevřel nový minipivovar Stern, skupina investorů obnovila výrobu piva v Předklášteří, vaří se nově i v Dubňanech a Prušánkách. Naopak po roce a půl zanikl minipivovar v Šatově na Znojemsku.
„Okolnosti nás donutily zamyslet se nad budoucností našeho pivovaru a přiznat si, že prvotní nadšení bylo silnější, než rozumné plánování do budoucna. Pivovar nelze dlouhodobě provozovat jako volnočasovou aktivitu po práci a o víkendech. Náš pivovar je příliš malý na to, aby nás uživil, ale zároveň příliš velký na to, abychom se mu věnovali při zaměstnání,“ uvedli před zavřením minipivovaru v Šatově jeho vlastníci na sociální síti. Přesto jde podle Vrány teprve o šestý uzavřený minipivovar v regionu. „Za více než čtvrtstoletí je to poměrně nízké číslo,“ dodal.
I přes krachy některých podniků očekává další růst i sládek Petr Hauskrecht, který v Brně vede stejnojmenný pivovar. „Spíše předpokládám nárůst takzvaných hostinských pivovarů, kteří vaří primárně pro spotřebu ve vlastní restauraci, než řemeslných pivovarů, zaměřených na prodej „přes ulici“. Rovněž je zajímavé sledovat, jak jsou nebo nejsou brněnští spotřebitelé lokálně orientovaní, což vzhledem k situaci, kdy se do Brna tlačí malé a střední pivovary z celé republiky, zatím nelze jednoznačně říci,“ uvedl Hauskrecht.
Také podle vrchního sládka skupiny Czech Craft Beers, sdružující brněnské minipivovary Lucky Bastard a Moravia, Jana Grmely ještě trh má kam růst, zejména v Brně. „Je pravda, že se růst zpomaluje, nicméně současně zákazník může rozpoznat, že značně roste kvalita piva a zájem sládků o výsledný produkt. Otázkou je, jaký podíl na pomalejším růstu počtu pivovarů má nasycenost trhu, a jaký podíl můžeme přičítat obecnému nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. Trendem na příští roky bude rozšiřování kapacity a zvětšování výstavu zaběhlých pivovarů. Nejen na jižní Moravě lze očekávat, že se z několika úspěšných minipivovarů stanou malé průmyslové pivovary s výrobou nad 10.000 hektolitrů ročně,“ uvedl Grmela, který je absolventem Mendelovy univerzity v Brně.
Nedostatek sládků řeší také jednotlivé školy. Loni spustila vlastní pivovar Střední průmyslová škola chemická Brno, která má už i celní sklad, v seznamu minipivovarů podobně jako MENDELU ale zařazená není, protože se nejedná o podnikatelský subjekt. „S vařením mi pomáhají studenti, kteří mají o tuto biotechnologii zájem. Vyrobené pivo používáme k propagaci naší školy a také jako pomůcku ke studiu. Studenti vyrobené pivo analyzují, zároveň máme zpětnou vazbu o našem vyrobeném pivu. Co se týče vyráběného piva, tak převážně experimentujeme s výrobou svrchně kvašených piv, ale už jsme vyzkoušeli i spodně kvašené,“ uvedl Vítězslav Klíma ze Střední průmyslové školy chemické.
Vlastní minipivovar má několik let i Mendelova univerzita v Brně. Potravinářskou technologii ročně absolvuje kolem 75 studentů v bakalářském a 50 studentů v magisterském navazujícím studiu, další se vzdělávají v rámci kurzu Pivovarské a sladovnické práce, který se těší stabilní oblibě. „Většinou na něj chodí zájemci, kteří už někde pivo vaří a chtějí se osamostatnit, nebo pivovar staví nebo v nejbližší době plánují stavět,“ uvedl vedoucí Ústavu technologie potravin Tomáš Gregor.
Kontakt pro bližší informace: Ing. Tomáš Gregor, Ph.D. tel.: 776 151 025, tomas.gregor@mendelu.cz; vedoucí Ústavu technologie potravin (AF), Mgr. Filip Vrána, filip.vrana@mendelu.cz, tel.: 602 216 656, Jan Grmela, jangrmela@ccbeers.com, tel.: 608 110 686, petr@hauskrecht.cz.
Pozn: Do počtu minipivovarů nebyl započítán minipivovar v Šardicích, který uvařil první várku 1. 1. 2020.
Na fotografii je jeden nejstarších českých minipivovarů – brněnský Pegas. Foto: Filip Vrána
Více aktualit
-
Na vývoji inovativních léčiv proti chemickým látkám ohrožujícím nervový systém spolupracují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a Univerzitou obrany hledají způsob, jak…13. 1. 2025
-
Generace Z se učí omezovat plýtvání potravinami, výzkumníci pro její edukaci…
Jak generace Z přistupuje k problematice plýtvání potravinami a jaké kroky mohou pomoci tuto situaci zlepšit? Na tyto otázky odpovídá výzkumný projekt Wasteful generation, jehož cílem je šířit povědomí o problematice plýtvání potravinami…9. 1. 2025 -
Vedení univerzity jednalo o spolupráci v regionu s hejtmanem a se starostou…
Vedení univerzity jednalo s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem a starostou městské části Brno-sever Martinem Malečkem. Hlavním cílem obou setkání, která proběhla na začátku ledna, bylo rozšířit a prohloubit spolupráci MENDELU s místní…9. 1. 2025 -
PF 2025
Vážené kolegyně, vážení kolegové, studentky, studenti, na sklonku letošního roku bych rád poděkoval každému z vás za vaši práci, úsilí a odhodlání, které přispívají k tomu, že je naše univerzita nejen místem vzdělávání, ale i inspirace, pokroku a…23. 12. 2024 -
Připomínka tragické události na FF UK
Akademická obec MENDELU s hlubokým zármutkem vzpomíná na kolegyni, kolegu a studující, kteří před rokem přišli o život při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.21. 12. 2024 -
Fotopasti mohou být v rámci monitoringu ptáků vhodným doplňkem tradičních metod
Fotopasti se běžně používají spíše jako metoda k pozorování savců. Dají se ale využít i k monitoringu ptáků jako doplněk k tradičním metodám, díky fotopastem mohou pozorovatelé o ptactvu zjistit podrobnější informace, jako je například frekvence…19. 12. 2024 -
Výzkumníci PEF MENDELU chtějí zpřístupnit svět rozšířené reality pro každého
Dříve byla virtuální a rozšířená realita určena spíše pro firemní účely z důvodu vysoké pořizovací ceny hardwaru. V dnešní době se však helmy pro virtuální realitu stávají dostupné i pro běžnou domácnost, využívají se především pro hraní her.…17. 12. 2024 -
Vědci z MENDELU varují před možnými dopady plastů na půdní organismy,…
Na konci listopadu se nepodařilo v rámci konference v jihokorejském Busanu vyjednat Globální plastovou úmluvu, která by směřovala nejen k omezení plastového odpadu, regulaci škodlivých látek v plastech a zlepšení systémů nakládání s odpady. Další…11. 12. 2024 -
Vědecký tým v čele s odborníky LDF MENDELU objevil nedaleko Brna nový druh…
Nový druh škodlivé houby byl objeven pod kůrou kmene ořešáku královského nedaleko Brna. Houba je aktivně šířena nepůvodním kůrovcem, který se na ořešácích v Evropě vyskytuje posledních 15 let. Vědci potvrdili, že tato houba dokáže působit závažná…9. 12. 2024 -
Soutěž Stockholm Junior Water Prize 2025 hledá nejlepší mladé talenty v oblasti…
Česká republika se opět připojuje k mezinárodní soutěži Stockholm Junior Water Prize (SJWP), která oceňuje středoškolské studující za inovativní projekty v oblasti udržitelného hospodaření s vodou a ochrany vodních zdrojů. Národní kolo, které…6. 12. 2024