Vědkyně na Provozně ekonomické fakultě MENDELU z rozboru komunálního odpadu zjistily, že průměrně jde v českých domácnostech o cca 37 kilogramů na osobu a rok vyplýtvaných potravin, které skončí v popelnicích. „Česko bude muset, dle směrnice EU o odpadech, do roku 2030 snížit plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Tento cíl se týká i domácností, znamená to tedy, že do roku 2030 bychom se měli dostat s těmito čísli na 50 %. Domácnosti v ČR rozhodně nepatří k největším plýtvačům v EU, takže snížení o 50 % nebude úplně snadná záležitost,“ popsala za Food Waste Institut Lea Kubíčková.
Cílem setkání je propojit řetězce a zapojit je do aktivit, které pomohou edukovat zákazníky a snížit tak plýtvání v domácnostech. „Z mnoha výzkumů plyne, že ke snížení plýtvání v domácnostech často vedou poměrně jednoduché kroky, jako například nakupování dle seznamu, díky kterému se nakupující nenechá zlákat impulsivními nákupy, správné skladování potravin nebo dovednost vařit ze zbytků. Právě obchodníci by mohli v místě prodeje komunikovat jednoduché tipy pro kupující, aby se plýtvání snížilo,“ nastínila Kubíčková.
Výzkumy realizované na PEF MENDELU ukázaly, že pokud se na domácnosti soustavně působí, skutečný objem vyplýtvaných potravin se sníží. Může se jednat o informační kampaň, edukaci, zvýšení povědomí o plýtvání, rady a tipy, jak rozumně nakupovat, správně skladovat potraviny a jak chytře spotřebovávat zbytky. „Roční experiment ukázal, že v domácnostech, kde se působilo, došlo ke snížení vyprodukovaného potravinového odpadu o cca 11 % oproti domácnostem, kde žádné intervence neprobíhaly,“ uvedla výzkumnice.
Některé řetězce již realizují jednotlivé akce a různá opatření, která se zaměřují na snížení plýtvání potravinami. „Jde spíše o jednotlivé individuální akce, ale že by některý řetězec měl ucelenou koncepci, kde by systematicky na zákazníky cílil v oblasti snížení plýtvání, zatím nevíme. Setkání, které Food Waste Institut na půdě MENDELU inicioval, by mohlo být startovacím podnětem k tomu, aby v této oblasti mohla začít spolupráce mezi maloobchodními řetězci, výzkumníky, dalšími zainteresovanými stranami, a ideálně v budoucnu třeba i ministerstvem životního prostředí či jinými ústředními orgány, které právě splnění cíle snížení objemu plýtvání potravinami mají ve své gesci,“ přiblížila Kubíčková.
Kontakty pro bližší informace: doc. Ing. et Ing. Lea Kubíčková, Ph.D., Food Waste Institut z.s. a Ústav marketingu a obchodu PEF MENDELU, +420 739 348 950, lea.kubickova@mendelu.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Více aktualit
-
Čtvrtý ročník národního kola celosvětové soutěže Stockholm Junior Water Prize vyhrál Ondřej Přibyl z EKO z Gymnázia v Brně. Svou práci zaměřil na toxické kovy v řekách, analyzoval šupiny ryb jako indikátory jejich znečištění.23. 4. 2025
-
LDF zahájila v lesích MENDELU unikátní sběr dat o fungování lesních ekosystémů
Monitoring vybraných přírodě blízkých modelů hospodaření zahájil Ústav ekologie lesa Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně (LDF MENDELU) ve spolupráci se Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny). Sběr dat v…22. 4. 2025 -
Pracovní skupinu ČKR pro udržitelnost vede rektor MENDELU Jan Mareš, první…
V čele pracovní skupiny pro udržitelnost České konference rektorů je nově vedení Mendelovy univerzity v Brně. Garantem pracovní skupiny je rektor MENDELU Jan Mareš, tajemníkem je Martin Klimánek, prorektor pro strategii, udržitelnost a účelovou…17. 4. 2025 -
Čeští vědci a vědkyně objevují hodnotu zapomenuté městské zeleně
Opomíjené zelené plochy mohou sehrát klíčovou roli v udržitelnosti měst, podpoře biodiverzity a adaptaci na klimatické změny. Naznačují to data projektu MAGDES, který spojil výzkumníky hned několika českých institucí. Ve vybraných lokalitách…15. 4. 2025 -
Vítězem Stavebního Hackathonu 2025 je studentský tým LDF MENDELU
Šestičlenný studentský tým navazujícího magisterského studijního programu Stavby na bázi dřeva ve složení Adam Hruška, Max Novák, Kateřina Pátková, Petra Škvárová, Jan Tinzl, Jan Zbořil obstál v konkurenci šesti dalších univerzit z Česka a Slovenska…9. 4. 2025 -
MENDELU rozšiřuje preventivní opatření proti šíření slintavky a kulhavky
Mendelova univerzita v Brně přijímá další preventivní opatření proti možnému šíření infekce slintavky a kulhavky (SLAK) z Maďarska a Slovenska. Reaguje tak na nová nařízení Státní veterinární správy o mimořádných veterinárních opatřeních k ochraně…8. 4. 2025 -
Sumeček černý ohrožuje vodní ekosystémy v Česku, vědecké týmy zlepšují odlovné…
Invazní ryba sumeček černý představuje v České republice stále vážnější hrozbou pro místní ekosystémy a přináší ekologické i ekonomické problémy. Vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR proto sumečka černého monitorují, spolupracují s…8. 4. 2025 -
Jídelní odpad z menz zredukuje nové zařízení až o 95 procent
Správa kolejí a menz MENDELU pořídila zařízení na zpracování gastroodpadu, v provozu je od února. Díky tomuto zařízení je možné zpracovat naprostou většinu vzniklého odpadu, zpracovaná hmota by navíc mohla být použitelná jako hnojivo.3. 4. 2025 -
Studentský design 2025: Cena čalounického řemesla putuje na MENDELU
V soutěži Studentský design 2025 konané v rámci veletrhu Mobitex na brněnském výstavišti byly oceněny práce studentů středních a vysokých škol z České a Slovenské republiky. Cenu čalounického řemesla získala studentka Designu nábytku Gabriela…27. 3. 2025 -
Nedostatek potravy v lesích láká v předjaří divoká prasata blíž k lidským…
Městské části Brna navazující na okolní lesy se v předjaří potýkají s výskytem divokých prasat, která se zde v důsledku nedostatku potravních příležitostí dočasně koncentrují. Městská zástavba či zahrady jim poskytují jak potravu, tak kryt. Podle…20. 3. 2025