Vědkyně na Provozně ekonomické fakultě MENDELU z rozboru komunálního odpadu zjistily, že průměrně jde v českých domácnostech o cca 37 kilogramů na osobu a rok vyplýtvaných potravin, které skončí v popelnicích. „Česko bude muset, dle směrnice EU o odpadech, do roku 2030 snížit plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Tento cíl se týká i domácností, znamená to tedy, že do roku 2030 bychom se měli dostat s těmito čísli na 50 %. Domácnosti v ČR rozhodně nepatří k největším plýtvačům v EU, takže snížení o 50 % nebude úplně snadná záležitost,“ popsala za Food Waste Institut Lea Kubíčková.
Cílem setkání je propojit řetězce a zapojit je do aktivit, které pomohou edukovat zákazníky a snížit tak plýtvání v domácnostech. „Z mnoha výzkumů plyne, že ke snížení plýtvání v domácnostech často vedou poměrně jednoduché kroky, jako například nakupování dle seznamu, díky kterému se nakupující nenechá zlákat impulsivními nákupy, správné skladování potravin nebo dovednost vařit ze zbytků. Právě obchodníci by mohli v místě prodeje komunikovat jednoduché tipy pro kupující, aby se plýtvání snížilo,“ nastínila Kubíčková.
Výzkumy realizované na PEF MENDELU ukázaly, že pokud se na domácnosti soustavně působí, skutečný objem vyplýtvaných potravin se sníží. Může se jednat o informační kampaň, edukaci, zvýšení povědomí o plýtvání, rady a tipy, jak rozumně nakupovat, správně skladovat potraviny a jak chytře spotřebovávat zbytky. „Roční experiment ukázal, že v domácnostech, kde se působilo, došlo ke snížení vyprodukovaného potravinového odpadu o cca 11 % oproti domácnostem, kde žádné intervence neprobíhaly,“ uvedla výzkumnice.
Některé řetězce již realizují jednotlivé akce a různá opatření, která se zaměřují na snížení plýtvání potravinami. „Jde spíše o jednotlivé individuální akce, ale že by některý řetězec měl ucelenou koncepci, kde by systematicky na zákazníky cílil v oblasti snížení plýtvání, zatím nevíme. Setkání, které Food Waste Institut na půdě MENDELU inicioval, by mohlo být startovacím podnětem k tomu, aby v této oblasti mohla začít spolupráce mezi maloobchodními řetězci, výzkumníky, dalšími zainteresovanými stranami, a ideálně v budoucnu třeba i ministerstvem životního prostředí či jinými ústředními orgány, které právě splnění cíle snížení objemu plýtvání potravinami mají ve své gesci,“ přiblížila Kubíčková.
Kontakty pro bližší informace: doc. Ing. et Ing. Lea Kubíčková, Ph.D., Food Waste Institut z.s. a Ústav marketingu a obchodu PEF MENDELU, +420 739 348 950, lea.kubickova@mendelu.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Více aktualit
-
V boji s houbovými chorobami může rostlinám pomoci plazmou aktivovaná voda. Zjistila to při svém výzkumu studentka Simona Rodopská z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Takzvaná caviplazmová voda podle ní nejen účinně ničí původce…22. 11. 2024
-
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny je nově partnerem vánočních jedliček v…
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) letos historicky poprvé spojil síly s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci tradičního projektu – prodej vánočních jedliček v květináči a jejich jarní výsadba do lesa. Jedličky…21. 11. 2024 -
Dva krajinářské projekty uspěly v národních soutěžích
Akademický pracovník Lukáš Štefl z Ústavu biotechniky zeleně ZF MENDELU se svým ateliérem získal prestižní ocenění ve dvou národních soutěžích, které se zaměřují na ekologické a inovativní přístupy v oblasti životního prostředí a krajinářské…20. 11. 2024 -
Obézní děti při řešení negativních emocí častěji hledají útěchu v jídle
Počet obézních dětí v posledních letech narůstá, proto se vědecký tým z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií zaměřil na jejich stravovací chování a vztah k jídlu. Z výsledků vyplývá, že děti s nadváhou a obezitou využívají jídlo jako…19. 11. 2024 -
Konopí je materiálem budoucnosti pro výrobu nábytku
S nárůstem populace na planetě roste i poptávka po nábytku, dřeva pro uspokojení této poptávky ale není dostatek. Jako náhrada za dřevo se dají využít alternativní materiály, například posklizňové zbytky z pěstování technického konopí na semeno,…12. 11. 2024 -
CSR MENDELU získalo cenu sociálního podnikání Zlatá vážka
Centrum společenské odpovědnosti a udržitelnosti MENDELU získalo národní cenu sociálního podnikání Zlatá vážka v kategorii Instituce. Ceny letos podruhé vyhlásila Deklarace odpovědného podnikání z.s. – iniciativa zastřešující víc než 120 sociálních…8. 11. 2024 -
MENDELU otevřela naučnou stezku v Mongolsku, na přípravě se podíleli i studenti
Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) otevřela v Mongolsku naučnou stezku s názvem Lesy pro život. Stalo se tak rok po vyznačení první turistické stezky v Mongolsku s využitím českého systému turistického značení. Stezka kopíruje část modře značené…31. 10. 2024 -
Děkanem FRRMS se stal Ondřej Konečný
Fakultu regionálního rozvoje a mezinárodních studií povede od prosince letošního roku Ondřej Konečný. Akademický senát fakulty jej jednohlasně zvolil v pátek 25. října. Ziskem všech hlasů přítomných senátorů a senátorek projevil senát Konečnému…30. 10. 2024 -
Sto let tradice vánočního stromu republiky oslaví Brno jedlí bělokorou z…
Vánočním stromem pro Brno v roce stých oslav této tradice je podobně jako loni jedle bělokorá. Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří. Na cestu do…23. 10. 2024 -
MENDELU hostí setkání zástupců klastrových organizací
Jihomoravský kraj přivítá další ročník Dne klastrů, který se uskuteční v prostorách Mendelovy univerzity v Brně. Akce, kterou organizuje Národní klastrová asociace (NCA) ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a klastrem CREA Hydro&Energy,…16. 10. 2024