„Velká část pivovarů v regionu je restauračního rázu. Ta je samozřejmě pandemií nejvíce ohrožená, protože naráz přišla v podstatě o obě živnosti, tedy nejen tu pivovarskou, ale zároveň i restaurační. Pivovary logicky hledají i nové formy prodeje jako jsou výdejní okénka,“ uvedl Tomáš Gregor, vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně. Nejistou situaci dokládají některé odsouvané investice.
Například otevření Pivovarského domu Poupě, který má navázat na brněnské působení nejslavnějšího sládka české historie, se odsouvá už poněkolikáté. „V dopadu koronakrize je velký rozdíl mezi mikropivovary, které se zabývají převážně výrobou tzv. Craft beer prodejných v lahvích, a mezi malými pivovary, produkujícími klasická kvalitní piva, kterým vždy lépe slušely sudy. Segment čepovaného piva je samozřejmě postižen řádově víc, než segment piva lahvového,“ uvedl Marek Tichý z Pivovarského domu Poupě. „V centru Brna investoři chystají i další projekty, podobně jako v Boskovicích a v Lednici. Blanensko a Vyškovsko jsou okresy s minimálním počtem provozů. Jednou se určitě vrátí výroba piva i do Vyškova, i když zřejmě v jiném rozměru než v minulosti,“ uvedl Filip Vrána z MENDELU, který situaci v jihomoravském regionu dlouhodobě sleduje.
„Situace na trhu se dotkla i nás. Zefektivnili jsme výrobní procesy a rozšířili sortiment. Ve větší míře jsme se zaměřili na výrobu plechovkové piva, v kterém vidíme potenciál do budoucnosti,“ uvedl majitel skupiny Czech Craft Beers, a.s., která provozuje značky Lucky Bastard a Moravia Martin Šibal.
Podle sládka Petra Hauskrechta „čínská chřipka“ srazila do kolen především gastro segment. Pivovary, které jsou na jeho fungování bytostně závislé, tedy mají v současné době velký problém. „Značná část zákazníků však nepřestala pivo pít, jen ho nekonzumuje v gastru, ale někde jinde, nejčastěji doma. V oblasti minipivovarů tak vnímáme zásadní trend přeorientování se na pivo balené a jeho prodej buď pomocí vlastního e-shopu, nebo prostřednictvím etablovaných maloobchodních hráčů,“ uvedl Petr Hauskrecht, který v Brně provozuje s kolegy stejnojmenný pivovar. Podle něj pandemie urychlila mj. i trend přechodu minipivovarů na balení do plechovek. „V této oblasti vnímáme v posledních měsících asi největší posun. Následující měsíce jistě otevření nových malých pivovarů příliš přát nebudou, avšak jsem přesvědčen, že ve střednědobém horizontu se ještě najde mnoho investorů, kteří budou tuto oblast podnikání považovat za zajímavou,“ dodal Hauskrecht.
Jedním z pivovarů, který otevřel ve složitých časech (v prosinci 2020), je brněnský EFI Pivovar spojený s hotelem, wellness a restaurací. „Doba na otvírání nejen pivovarů je složitá. Přesto si myslíme, že spolu s naším e-shopem, kde zajišťujeme distribuci hlavně chlazeného vakuově baleného jídla a piva, to zvládneme a lidem pivo dokážeme doručit až domů, když na něj nemůžou do restaurací,“ uvedl Tomáš Urbánek z EFI Pivovaru.
Rok 2021 – nové provozy: Šardice, Louka, Sivice, Brno (EFI Pivovar). Technologii pivovaru Lucky Bastard v Brně převzal Minipivovar KOS Brno. Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 1, Brno 13, Brno-venkov 17, Břeclav 8, Hodonín 12, Vyškov 3, Znojmo 7.
Kontakt pro bližší informace: tomas.gregor@mendelu.cz; filip.vrana@mendelu.cz, 602 216 656, Tomáš Urbánek EFI Pivovar 702 188 138, Petr Hauskrecht, petr@hauskrecht.cz, Martin Šibal, Czech Craft Beers +420 737 243 040, Marek Tichý, m.tichy@archatt.cz, tel.: 777 718 550.
Zdrojová data: www.pivovary.info, https://pivni.info/pivovary/jihomoravsky-kraj/
Foto: Instalace technologie do Pivpvarského domu Poupě. Foto: Igor Zehl
Více aktualit
-
Vědecký tým z Provozně ekonomické fakulty bude ve spolupráci s půdoznalci posuzovat možnosti dočasného využití brownfieldů, nevyužívaných nemovitostí a areálů, zejména ve městě Brně před tím, než dané lokality budou finálně revitalizovány. Ve…3. 10. 2023
-
Vědci odebírali vzorky naplaveného dřeva na severu Norska, teď budou zjišťovat…
Vědci z LDF MENDELU absolvovali v pořadí již druhou cestu za naplaveným dřevem na severní pobřeží Norska. Podobně jako v roce 2022 odebírali z naplaveného dřeva vzorky, které podrobí analýze v dendrochronologické a anatomické laboratoři MENDELU.…26. 9. 2023 -
MENDELU navštívil ministr zemědělství Marek Výborný
Mendelovu univerzitu dnes navštívil ministr zemědělství Marek Výborný. S vedením univerzity jednal o podpoře školního lesního i zemědělského podniku v rámci dotačních titulů, podpoře koncepce vzdělávání v agrárním sektoru i podpisu memoranda o…25. 9. 2023 -
Ceny rektora MENDELU dostalo sedm laureátek a laureátů
Sedm zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně dnes obdrželo Ceny rektora MENDELU za mimořádné výsledky své práce. Ocenění od rektora převzal například Radek Pokorný, který se významně podílí na popularizaci vědy a lesnictví, nebo Petr Rádl…21. 9. 2023 -
V Adamově mají nový lesopark, vznikl ve spolupráci se Školním lesním podnikem
Město Adamov veřejnosti představilo po třech letech prací nové relaxační místo s hracími i vzdělávacími prvky – Pohádkový lesopark. Vznikl na území bývalé skládky, v sousedství adamovského sídliště Ptačina. Pozemky Mendelovy univerzity, na nichž se…20. 9. 2023 -
Lesníci budou řešit adaptaci lesů v době globálních změn
Adaptace lesů na klimatickou změnu, pěstování druhově, prostorově i věkově pestrých lesů a udržitelná produkce dřeva. Nejen tato témata budou lesníci řešit na mezinárodní konferenci Pěstování nestejnověkých lesů: pohled na adaptaci lesů v době…18. 9. 2023 -
Titul honoris causa dostala na MENDELU nobelistka Emmanuelle Charpentier
Čestný vědecký titul doctor honoris causa dnes na Mendelově univerzitě v Brně převzala Emmanuelle Charpentier, francouzská výzkumnice v oblastech mikrobiologie, genetiky a biochemie. Vědkyně získala v roce 2020 společně s kolegyní Jennifer Doudna…13. 9. 2023 -
Jak zachovat učitelskou profesi udržitelnou? Tím se bude zabývat konference…
Učitelé patří k rizikovým skupinám ohroženým syndromem vyhoření. Jejich představy o školství se po absolutoriu na pedagogických či jiných fakultách rozcházejí s realitou, se kterou se denně potkávají ve školách. V důsledku toho ztrácí motivaci pro…11. 9. 2023 -
Experti z MENDELU hodnotili kvalitu nově vyšlechtěných druhů třapatkovek
Třapatkovky (Echinacea) jsou okrasné rostliny známé pro své léčivé účinky. Využívali je už domorodí obyvatelé Severní Ameriky, dnes se doporučují především na podporu imunity. Šlechtění těchto nenáročných trvalek se posledních dvanáct let věnují…7. 9. 2023 -
Krajinářští architekti se zaměří na globální výzvy současného světa
Mezinárodní konference Evropské rady škol krajinářské architektury ECLAS 2023: Labyrinth of the World – Landscape Crossroads přinese diskuzi o současných globálních změnách a jejich dopadu na krajinářskou architekturu a tvorbu prostředí. Jako hlavní…5. 9. 2023