„Velká část pivovarů v regionu je restauračního rázu. Ta je samozřejmě pandemií nejvíce ohrožená, protože naráz přišla v podstatě o obě živnosti, tedy nejen tu pivovarskou, ale zároveň i restaurační. Pivovary logicky hledají i nové formy prodeje jako jsou výdejní okénka,“ uvedl Tomáš Gregor, vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně. Nejistou situaci dokládají některé odsouvané investice.
Například otevření Pivovarského domu Poupě, který má navázat na brněnské působení nejslavnějšího sládka české historie, se odsouvá už poněkolikáté. „V dopadu koronakrize je velký rozdíl mezi mikropivovary, které se zabývají převážně výrobou tzv. Craft beer prodejných v lahvích, a mezi malými pivovary, produkujícími klasická kvalitní piva, kterým vždy lépe slušely sudy. Segment čepovaného piva je samozřejmě postižen řádově víc, než segment piva lahvového,“ uvedl Marek Tichý z Pivovarského domu Poupě. „V centru Brna investoři chystají i další projekty, podobně jako v Boskovicích a v Lednici. Blanensko a Vyškovsko jsou okresy s minimálním počtem provozů. Jednou se určitě vrátí výroba piva i do Vyškova, i když zřejmě v jiném rozměru než v minulosti,“ uvedl Filip Vrána z MENDELU, který situaci v jihomoravském regionu dlouhodobě sleduje.
„Situace na trhu se dotkla i nás. Zefektivnili jsme výrobní procesy a rozšířili sortiment. Ve větší míře jsme se zaměřili na výrobu plechovkové piva, v kterém vidíme potenciál do budoucnosti,“ uvedl majitel skupiny Czech Craft Beers, a.s., která provozuje značky Lucky Bastard a Moravia Martin Šibal.
Podle sládka Petra Hauskrechta „čínská chřipka“ srazila do kolen především gastro segment. Pivovary, které jsou na jeho fungování bytostně závislé, tedy mají v současné době velký problém. „Značná část zákazníků však nepřestala pivo pít, jen ho nekonzumuje v gastru, ale někde jinde, nejčastěji doma. V oblasti minipivovarů tak vnímáme zásadní trend přeorientování se na pivo balené a jeho prodej buď pomocí vlastního e-shopu, nebo prostřednictvím etablovaných maloobchodních hráčů,“ uvedl Petr Hauskrecht, který v Brně provozuje s kolegy stejnojmenný pivovar. Podle něj pandemie urychlila mj. i trend přechodu minipivovarů na balení do plechovek. „V této oblasti vnímáme v posledních měsících asi největší posun. Následující měsíce jistě otevření nových malých pivovarů příliš přát nebudou, avšak jsem přesvědčen, že ve střednědobém horizontu se ještě najde mnoho investorů, kteří budou tuto oblast podnikání považovat za zajímavou,“ dodal Hauskrecht.
Jedním z pivovarů, který otevřel ve složitých časech (v prosinci 2020), je brněnský EFI Pivovar spojený s hotelem, wellness a restaurací. „Doba na otvírání nejen pivovarů je složitá. Přesto si myslíme, že spolu s naším e-shopem, kde zajišťujeme distribuci hlavně chlazeného vakuově baleného jídla a piva, to zvládneme a lidem pivo dokážeme doručit až domů, když na něj nemůžou do restaurací,“ uvedl Tomáš Urbánek z EFI Pivovaru.
Rok 2021 – nové provozy: Šardice, Louka, Sivice, Brno (EFI Pivovar). Technologii pivovaru Lucky Bastard v Brně převzal Minipivovar KOS Brno. Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 1, Brno 13, Brno-venkov 17, Břeclav 8, Hodonín 12, Vyškov 3, Znojmo 7.
Kontakt pro bližší informace: tomas.gregor@mendelu.cz; filip.vrana@mendelu.cz, 602 216 656, Tomáš Urbánek EFI Pivovar 702 188 138, Petr Hauskrecht, petr@hauskrecht.cz, Martin Šibal, Czech Craft Beers +420 737 243 040, Marek Tichý, m.tichy@archatt.cz, tel.: 777 718 550.
Zdrojová data: www.pivovary.info, https://pivni.info/pivovary/jihomoravsky-kraj/
Foto: Instalace technologie do Pivpvarského domu Poupě. Foto: Igor Zehl
Více aktualit
-
Vánoční jedličky v květináči z produkce Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), distribuované v prosinci loňského roku Nadací Veronica, mohou zájemci vysadit zpět do lesa v sobotu 15. března. Na správné vysazení dohlédnou…10. 3. 2025
-
Strom před hlavním vchodem je ve špatném zdravotním stavu, nahradí jej nový…
Svitel latnatý, který je dominantou hlavního vchodu budovy A, je ve špatném zdravotním stavu. Aby univerzita předešla možným škodám, ke kterým by mohlo dojít při jeho případném vyvrácení, bude muset přikročit v průběhu března k pokácení stromu. Aby…7. 3. 2025 -
Pokles líhnivosti ze skladovaných vajec v líhňařských provozovnách je možné…
U vajec, ze kterých se líhnou kuřata, při delším skladování v líhňařských provozovnách klesá líhnivost, tedy šance, že se z oplozeného vajíčka vylíhne zdravé a silné kuře. Pokles líhnivosti je možné zvrátit tím, že se vejce vyjme ze skladu,…4. 3. 2025 -
Tradiční výstava orchidejí je v plném proudu
Botanická zahrada a arboretum zahájila letošní sezónu tradiční výstavou orchidejí. Kvetoucí orchideje ve sklenících si mohou návštěvníci přijít prohlédnout od soboty 22. února do neděle 2. března. V průběhu roku plánuje botanická zahrada tři další…25. 2. 2025 -
Zemřel emeritní rektor Stanislav Procházka
Akademická obec Mendelovy univerzity v Brně přijala smutnou zprávu o úmrtí emeritního rektora Stanislava Procházky, který zemřel v nedožitých osmdesáti pěti letech. Za jeho působení v čele univerzity byl uveden do provozu Univerzitní informační…20. 2. 2025 -
Vědci vytvořili speciální systém ke stresování rostlin, data z něj budou učit…
Odborníci z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky vybudovali unikátní pěstební systém, ve kterém vystavují rostliny abiotickému stresu. Reakci rostlin na stresové podmínky zaznamenávají pomocí různých druhů kamer a vybraných…20. 2. 2025 -
Prohlídky, soutěže a nové cedule čekají na návštěvníky dne otevřených dveří v…
V sobotu 22. února se pro veřejnost po roce otevře Arboretum Řícmanice. Komentované prohlídky vzácných dřevin chystá Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny ve spolupráci s Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy univerzity (LDF MENDELU). Při…18. 2. 2025 -
Udržitelnost je pro MENDELU priorita, vydala k ní strategii do roku 2030
Mendelova univerzita v Brně vydala Strategii udržitelnosti platnou pro období od roku 2025 do roku 2030, na univerzitě je prvním dokumentem svého druhu. Vizí MENDELU je směřovat k environmentální, sociální a správní udržitelnosti celé instituce,…13. 2. 2025 -
Student molekulární biologie AF MENDELU zvítězil v soutěži Talent roku Ostrava…
Za dosažení výjimečného studijního nebo vědeckého úspěchu získal student Agronomické fakulty Jan Veselský cenu města Ostravy Talent roku 2024. Titul spolu se stipendiem obdržel v kategorii bakalářských a magisterských prací. Odbornou komisi zaujal…12. 2. 2025 -
Degustační soutěže Czech Beer Star se zúčastnilo 67 pivovarů
Celkem 269 vzorků piv z Česka, Slovenska, Polska a Kypru se zúčastnilo nultého ročníku degustační soutěže Czech Beer Star. Tu letos poprvé pořádala Mendelova univerzita a Beer Academy v prostorách Agronomické fakulty. Hodnocení vzorků mělo na…10. 2. 2025