„Velká část pivovarů v regionu je restauračního rázu. Ta je samozřejmě pandemií nejvíce ohrožená, protože naráz přišla v podstatě o obě živnosti, tedy nejen tu pivovarskou, ale zároveň i restaurační. Pivovary logicky hledají i nové formy prodeje jako jsou výdejní okénka,“ uvedl Tomáš Gregor, vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně. Nejistou situaci dokládají některé odsouvané investice.
Například otevření Pivovarského domu Poupě, který má navázat na brněnské působení nejslavnějšího sládka české historie, se odsouvá už poněkolikáté. „V dopadu koronakrize je velký rozdíl mezi mikropivovary, které se zabývají převážně výrobou tzv. Craft beer prodejných v lahvích, a mezi malými pivovary, produkujícími klasická kvalitní piva, kterým vždy lépe slušely sudy. Segment čepovaného piva je samozřejmě postižen řádově víc, než segment piva lahvového,“ uvedl Marek Tichý z Pivovarského domu Poupě. „V centru Brna investoři chystají i další projekty, podobně jako v Boskovicích a v Lednici. Blanensko a Vyškovsko jsou okresy s minimálním počtem provozů. Jednou se určitě vrátí výroba piva i do Vyškova, i když zřejmě v jiném rozměru než v minulosti,“ uvedl Filip Vrána z MENDELU, který situaci v jihomoravském regionu dlouhodobě sleduje.
„Situace na trhu se dotkla i nás. Zefektivnili jsme výrobní procesy a rozšířili sortiment. Ve větší míře jsme se zaměřili na výrobu plechovkové piva, v kterém vidíme potenciál do budoucnosti,“ uvedl majitel skupiny Czech Craft Beers, a.s., která provozuje značky Lucky Bastard a Moravia Martin Šibal.
Podle sládka Petra Hauskrechta „čínská chřipka“ srazila do kolen především gastro segment. Pivovary, které jsou na jeho fungování bytostně závislé, tedy mají v současné době velký problém. „Značná část zákazníků však nepřestala pivo pít, jen ho nekonzumuje v gastru, ale někde jinde, nejčastěji doma. V oblasti minipivovarů tak vnímáme zásadní trend přeorientování se na pivo balené a jeho prodej buď pomocí vlastního e-shopu, nebo prostřednictvím etablovaných maloobchodních hráčů,“ uvedl Petr Hauskrecht, který v Brně provozuje s kolegy stejnojmenný pivovar. Podle něj pandemie urychlila mj. i trend přechodu minipivovarů na balení do plechovek. „V této oblasti vnímáme v posledních měsících asi největší posun. Následující měsíce jistě otevření nových malých pivovarů příliš přát nebudou, avšak jsem přesvědčen, že ve střednědobém horizontu se ještě najde mnoho investorů, kteří budou tuto oblast podnikání považovat za zajímavou,“ dodal Hauskrecht.
Jedním z pivovarů, který otevřel ve složitých časech (v prosinci 2020), je brněnský EFI Pivovar spojený s hotelem, wellness a restaurací. „Doba na otvírání nejen pivovarů je složitá. Přesto si myslíme, že spolu s naším e-shopem, kde zajišťujeme distribuci hlavně chlazeného vakuově baleného jídla a piva, to zvládneme a lidem pivo dokážeme doručit až domů, když na něj nemůžou do restaurací,“ uvedl Tomáš Urbánek z EFI Pivovaru.
Rok 2021 – nové provozy: Šardice, Louka, Sivice, Brno (EFI Pivovar). Technologii pivovaru Lucky Bastard v Brně převzal Minipivovar KOS Brno. Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 1, Brno 13, Brno-venkov 17, Břeclav 8, Hodonín 12, Vyškov 3, Znojmo 7.
Kontakt pro bližší informace: tomas.gregor@mendelu.cz; filip.vrana@mendelu.cz, 602 216 656, Tomáš Urbánek EFI Pivovar 702 188 138, Petr Hauskrecht, petr@hauskrecht.cz, Martin Šibal, Czech Craft Beers +420 737 243 040, Marek Tichý, m.tichy@archatt.cz, tel.: 777 718 550.
Zdrojová data: www.pivovary.info, https://pivni.info/pivovary/jihomoravsky-kraj/
Foto: Instalace technologie do Pivpvarského domu Poupě. Foto: Igor Zehl
Více aktualit
-
Na vývoji inovativních léčiv proti chemickým látkám ohrožujícím nervový systém spolupracují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a Univerzitou obrany hledají způsob, jak…13. 1. 2025
-
Generace Z se učí omezovat plýtvání potravinami, výzkumníci pro její edukaci…
Jak generace Z přistupuje k problematice plýtvání potravinami a jaké kroky mohou pomoci tuto situaci zlepšit? Na tyto otázky odpovídá výzkumný projekt Wasteful generation, jehož cílem je šířit povědomí o problematice plýtvání potravinami…9. 1. 2025 -
Vedení univerzity jednalo o spolupráci v regionu s hejtmanem a se starostou…
Vedení univerzity jednalo s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem a starostou městské části Brno-sever Martinem Malečkem. Hlavním cílem obou setkání, která proběhla na začátku ledna, bylo rozšířit a prohloubit spolupráci MENDELU s místní…9. 1. 2025 -
PF 2025
Vážené kolegyně, vážení kolegové, studentky, studenti, na sklonku letošního roku bych rád poděkoval každému z vás za vaši práci, úsilí a odhodlání, které přispívají k tomu, že je naše univerzita nejen místem vzdělávání, ale i inspirace, pokroku a…23. 12. 2024 -
Připomínka tragické události na FF UK
Akademická obec MENDELU s hlubokým zármutkem vzpomíná na kolegyni, kolegu a studující, kteří před rokem přišli o život při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.21. 12. 2024 -
Fotopasti mohou být v rámci monitoringu ptáků vhodným doplňkem tradičních metod
Fotopasti se běžně používají spíše jako metoda k pozorování savců. Dají se ale využít i k monitoringu ptáků jako doplněk k tradičním metodám, díky fotopastem mohou pozorovatelé o ptactvu zjistit podrobnější informace, jako je například frekvence…19. 12. 2024 -
Výzkumníci PEF MENDELU chtějí zpřístupnit svět rozšířené reality pro každého
Dříve byla virtuální a rozšířená realita určena spíše pro firemní účely z důvodu vysoké pořizovací ceny hardwaru. V dnešní době se však helmy pro virtuální realitu stávají dostupné i pro běžnou domácnost, využívají se především pro hraní her.…17. 12. 2024 -
Vědci z MENDELU varují před možnými dopady plastů na půdní organismy,…
Na konci listopadu se nepodařilo v rámci konference v jihokorejském Busanu vyjednat Globální plastovou úmluvu, která by směřovala nejen k omezení plastového odpadu, regulaci škodlivých látek v plastech a zlepšení systémů nakládání s odpady. Další…11. 12. 2024 -
Vědecký tým v čele s odborníky LDF MENDELU objevil nedaleko Brna nový druh…
Nový druh škodlivé houby byl objeven pod kůrou kmene ořešáku královského nedaleko Brna. Houba je aktivně šířena nepůvodním kůrovcem, který se na ořešácích v Evropě vyskytuje posledních 15 let. Vědci potvrdili, že tato houba dokáže působit závažná…9. 12. 2024 -
Soutěž Stockholm Junior Water Prize 2025 hledá nejlepší mladé talenty v oblasti…
Česká republika se opět připojuje k mezinárodní soutěži Stockholm Junior Water Prize (SJWP), která oceňuje středoškolské studující za inovativní projekty v oblasti udržitelného hospodaření s vodou a ochrany vodních zdrojů. Národní kolo, které…6. 12. 2024