„Tempo růstu bylo v minulých letech výrazně dynamičtější. Naposledy docházelo k tak nízkým nárůstům v letech 2008-2010, což je ale z hlediska vývoje tohoto trhu zcela nesrovnatelné období, kdy v regionu bylo jen kolem deseti minipivovarů. Tehdy šlo ještě o dozvuk hospodářské krize, nyní jde o krizi koronavirovou. Většina investorů vznik nových pivovarů odsouvá z různých důvodů na příhodnější dobu,“ uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který vývoj na trhu dlouhodobě sleduje.
Pivovar z Velkých Pavlovic začal s výrobou loni v srpnu, brněnský Pivovar HARRY pak v prosinci. Je za ním skupina zhruba 20 drobných investorů pod manažerským dohledem skupiny Městských pivovarů, která už pomohla obnovit pivovary v Jarošově nebo ve Znojmě a chystá další investice. „Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. Plánovat investice v dnešní době je poměrně složitá záležitost. My jsme se rozhodli už dál nečekat,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.
Velká část pivovarů v regionu je podobně jako HARRY restauračního rázu. „Ta je samozřejmě pandemií nejvíce ohrožená, protože situace komplikuje obě živnosti, tedy nejen pivovarskou, ale i restaurační. Oproti situaci před rokem je ale situace mnohem lepší, opatření se uvolňují. Pozitivním jevem je fakt, že se pivovary drží a nekrachují,“ uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.
Také podle absolventa MENDELU a pivovarského konzultanta Jana Grmely si pivovary novou situaci na trhu postupně přivykly, stejně jako jejich zákazníci. „Pochopitelně se nedá hovořit o tom, že je vše při starém a COVID-19 už potíže nepůsobí, ale zdá se, že již skončila doba horečného hledání řešení výpadku prodeje sudového piva,“ uvedl Grmela.
Pivovary si buď zakoupily zařízení na plnění do lahví a plechovek, nebo tuto technologii kapacitně rozšířily, aby dokázaly nahradit propad prodejů sudového piva. Současně mnoha pivovarům loni pomohla silná letní sezóna, která je vždy zejména o prodeji venku a tím pádem čepovaném pivu. „Odhaduji, že výstavem malé pivovary na hodnotách z roku 2019 ještě nebudou, ale tržby již mohly mít obdobné nebo i vyšší právě díky prodeji lahvového piva, které je, v případě minipivovarů, zásadně dražší než sudové. Tento trend bude pokračovat i v dalších letech a očekávat, že se trh vrátí k poměru prodeji lahví a sudů 60 ku 40 %, v případě velkých, a 30 ku 70 %, v případě malých pivovarů, nelze,“ dodal Grmela.
Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 1, Brno 14, Brno-venkov 17, Břeclav 9, Hodonín 12, Vyškov 3, Znojmo 7.
Kontakt pro bližší informace: tomas.gregor@mendelu.cz; filip.vrana@mendelu.cz, 602 216 656, petr.syriste@harry.beer, +420 792 375 244, grmela@gmail.com, tel.: 608 110 686.
Zdrojová data: https://pivni.info/pivovary/jihomoravsky-kraj/
Více aktualit
-
Nový druh škodlivé houby byl objeven pod kůrou kmene ořešáku královského nedaleko Brna. Houba je aktivně šířena nepůvodním kůrovcem, který se na ořešácích v Evropě vyskytuje posledních 15 let. Vědci potvrdili, že tato houba dokáže působit závažná…9. 12. 2024
-
Soutěž Stockholm Junior Water Prize 2025 hledá nejlepší mladé talenty v oblasti…
Česká republika se opět připojuje k mezinárodní soutěži Stockholm Junior Water Prize (SJWP), která oceňuje středoškolské studující za inovativní projekty v oblasti udržitelného hospodaření s vodou a ochrany vodních zdrojů. Národní kolo, které…6. 12. 2024 -
Studentky PEF MENDELU uspěly v soutěži Cena Atlas Copco Services
Studentky Nina Škarbalová a Kateřina Vacková z Provozně ekonomické fakulty MENDELU obsadily 3. a 4. místo v soutěži o nejlepší ekonomické diplomové práce, které každoročně vyhlašuje společnost Atlas Copco. Do letošního ročníku se přihlásilo…5. 12. 2024 -
Vědecký tým se zaměří na dopady a prevenci extrémních meteorologických jevů
Extrémní jevy, jako jsou vysoké teploty, povodně nebo vichřice, jsou v posledních letech stále častější. Proto se vědci ze Zahradnické fakulty MENDELU zaměří na výzkum negativních dopadů extrémů počasí ve velkých městech. Na základě vyhodnocení…4. 12. 2024 -
Uchazečská kampaň letos cílí na uplatnění v praxi
Cílem letošní uchazečské kampaně Mendelovy univerzity v Brně je zdůraznit, že studijní obory jsou orientované na praktické uplatnění a přípravu studujících pro reálný trh práce. Pomocí krátkých videí a fotek ukazuje kampaň příběhy šesti studentů a…3. 12. 2024 -
Studie brněnských vědců varuje před riziky využívání kovů v zemědělství
Zemědělci před dvěma dekádami přestali využívat antibiotika v chovech hospodářských zvířat a nahradili je zinkem. Tehdy se předpokládalo, že tento krok bude k životnímu prostředí s ohledem na rozvoj antimikrobiální rezistence šetrnější. Výzkum…27. 11. 2024 -
Projekt Od vidlí až po vidličku…a ještě dál! míří do základních škol v ČR
Znalosti o správném zacházení s jídlem mezi žáky ve třetí až páté třídě vzrostly až o 40 procent. Ukázaly to výsledky pilotního hodnocení první fáze vzdělávacího projektu Smart Food. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky,…26. 11. 2024 -
Na distribuci pesticidů v krajině má vliv jak hospodaření, tak druh přírodního…
Komplexní interakce mezi lokálními a krajinnými faktory, které mají vliv na distribuci pesticidů v trvalých plodinách ovocných sadů a vinic, studovali vědci z Ústavu ekologie lesa a Ústavu ochrany lesů a myslivosti LDF MENDELU. Výzkum navazuje na…26. 11. 2024 -
Rostliny ošetřuje obohacenou vodou. Za ekologicky inovativní přístup získala…
V boji s houbovými chorobami může rostlinám pomoci plazmou aktivovaná voda. Zjistila to při svém výzkumu studentka Simona Rodopská z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Takzvaná caviplazmová voda podle ní nejen účinně ničí původce…22. 11. 2024 -
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny je nově partnerem vánočních jedliček v…
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) letos historicky poprvé spojil síly s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci tradičního projektu – prodej vánočních jedliček v květináči a jejich jarní výsadba do lesa. Jedličky…21. 11. 2024