„Tempo růstu bylo v minulých letech výrazně dynamičtější. Naposledy docházelo k tak nízkým nárůstům v letech 2008-2010, což je ale z hlediska vývoje tohoto trhu zcela nesrovnatelné období, kdy v regionu bylo jen kolem deseti minipivovarů. Tehdy šlo ještě o dozvuk hospodářské krize, nyní jde o krizi koronavirovou. Většina investorů vznik nových pivovarů odsouvá z různých důvodů na příhodnější dobu,“ uvedl Filip Vrána z Mendelovy univerzity v Brně, který vývoj na trhu dlouhodobě sleduje.
Pivovar z Velkých Pavlovic začal s výrobou loni v srpnu, brněnský Pivovar HARRY pak v prosinci. Je za ním skupina zhruba 20 drobných investorů pod manažerským dohledem skupiny Městských pivovarů, která už pomohla obnovit pivovary v Jarošově nebo ve Znojmě a chystá další investice. „Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. Plánovat investice v dnešní době je poměrně složitá záležitost. My jsme se rozhodli už dál nečekat,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.
Velká část pivovarů v regionu je podobně jako HARRY restauračního rázu. „Ta je samozřejmě pandemií nejvíce ohrožená, protože situace komplikuje obě živnosti, tedy nejen pivovarskou, ale i restaurační. Oproti situaci před rokem je ale situace mnohem lepší, opatření se uvolňují. Pozitivním jevem je fakt, že se pivovary drží a nekrachují,“ uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.
Také podle absolventa MENDELU a pivovarského konzultanta Jana Grmely si pivovary novou situaci na trhu postupně přivykly, stejně jako jejich zákazníci. „Pochopitelně se nedá hovořit o tom, že je vše při starém a COVID-19 už potíže nepůsobí, ale zdá se, že již skončila doba horečného hledání řešení výpadku prodeje sudového piva,“ uvedl Grmela.
Pivovary si buď zakoupily zařízení na plnění do lahví a plechovek, nebo tuto technologii kapacitně rozšířily, aby dokázaly nahradit propad prodejů sudového piva. Současně mnoha pivovarům loni pomohla silná letní sezóna, která je vždy zejména o prodeji venku a tím pádem čepovaném pivu. „Odhaduji, že výstavem malé pivovary na hodnotách z roku 2019 ještě nebudou, ale tržby již mohly mít obdobné nebo i vyšší právě díky prodeji lahvového piva, které je, v případě minipivovarů, zásadně dražší než sudové. Tento trend bude pokračovat i v dalších letech a očekávat, že se trh vrátí k poměru prodeji lahví a sudů 60 ku 40 %, v případě velkých, a 30 ku 70 %, v případě malých pivovarů, nelze,“ dodal Grmela.
Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Blansko 1, Brno 14, Brno-venkov 17, Břeclav 9, Hodonín 12, Vyškov 3, Znojmo 7.
Kontakt pro bližší informace: tomas.gregor@mendelu.cz; filip.vrana@mendelu.cz, 602 216 656, petr.syriste@harry.beer, +420 792 375 244, grmela@gmail.com, tel.: 608 110 686.
Zdrojová data: https://pivni.info/pivovary/jihomoravsky-kraj/
Více aktualit
-
Studentky krajinářské architektury postoupily do semifinále mezinárodní soutěže Streetlife Design Competition. Smíšený tým ze Zahradnické fakulty MENDELU a Fakulty architektury VUT pracoval na návrhu umístěném ve svahu nad Mendlovým náměstím. Cílem…23. 3. 2023
-
Nové Centrum odborného vzdělávání Voda v krajině pořádá Water days: přiblíží,…
Na Mendelově univerzitě v Brně vzniká Centrum odborného vzdělávání Voda v krajině. Jeho cílem bude podpora inovativních přístupů ve vzdělávání v oblasti vodního hospodářství. Tento týden centrum pořádá akci Water days, která probíhá nejen na MENDELU…21. 3. 2023 -
Školní lesní podnik slaví stovku výstavou Pestrý život v pestrém lese
Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny si letos připomíná 100 let od svého založení - 100 let kontinuální péče o lesy Mendelovy univerzity v Brně. Jedním z bodů letošních oslav je i výstava pod širým nebem, kterou autoři pojmenovali Pestrý život v…20. 3. 2023 -
Díky osvětě vlastníků půdy budou obce odolnější vůči klimatické změně
Jak se obce připravují na klimatickou změnu, aby vůči negativním vlivům byly odolnější, zkoumají vědci z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU. K vyšší odolnosti venkova chtějí aktivně přispět působením na vlastníky zemědělské…16. 3. 2023 -
Rovnováhu mezi vlky a lidmi v kulturní evropské krajině hledá projekt LIFE WILD…
Porozumět interakcím lidí a vlků v kulturní evropské krajině a předcházet potenciálním kritickým situacím, to si klade za cíl unikátní mezinárodní projekt, který zahájila Mendelova univerzita v Brně. Na řešení se podílí rozsáhlý multidisciplinární…14. 3. 2023 -
MENDELU se proti rozhodnutí Rady NAÚ odvolala
Mendelova univerzita na základě podrobné analýzy formulovala odvolání proti rozhodnutí Národního akreditačního úřadu (NAÚ). Ten rozhodl o odnětí institucionální akreditace pro oblast vzdělávání Ekonomické obory v doktorském typu studijních programů.…10. 3. 2023 -
Hospodaření ve výmladkových lesích: zkáza pro les, či nikoli? Odpovědi hledají…
Výzkumem pařeziny, nebo také výmladkového nebo nízkého lesa, se zabývají už pátým rokem botanici, pedologové a další vědci Lesnické a dřevařské fakulty. Výmladkový les vzniká zpravidla po těžbě stromu tak, že z místa jeho pařezu nebo kořenu začnou…9. 3. 2023 -
ESA ocenila projekt satelitu, na kterém spolupracují studenti z VUT s…
Posunout se o krok dále na cestě za lidskou kolonizací Marsu a Měsíce chce pomoci mise s názvem CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research), za kterou stojí vědecký tým Mendelovy univerzity společně se studentským týmem YSpace z VUT.…2. 3. 2023 -
Florista Martinek uspěl jako jediný v Česku v mezinárodní floristické zkoušce
Jiří Martinek ze Zahradnické fakulty jako jediný florista v Česku úspěšně absolvoval mezinárodní stupeň zkoušky International Certified Judge in Floristry Design. Absolvování zkoušky jej opravňuje být součástí jury v mezinárodních floristických…28. 2. 2023 -
Novinka v menze: Vratné REkrabičky místo jednorázových boxů na jídlo s sebou
Strávníci si z menzy nově odnesou jídlo s sebou ve vratné REkrabičce. V nabídce jsou od tohoto týdne zároveň s jednorázovými menuboxy. Postupně tyto menuboxy zcela nahradí. REkrabička je k dispozici za vratnou zálohu ve výši osmdesáti korun a její…24. 2. 2023