„U dětí s nadváhou a obezitou, na rozdíl od těch s normální hmotností, převažovala vyšší citlivost na negativní emoce, jako jsou smutek, starosti nebo rozrušení. Stejně tak vykazovaly tyto děti vyšší chuť na jídlo v přítomnosti externích podnětů, jako je konzumace jídla ostatními nebo při procházení kolem fastfoodů a cukráren,“ shrnula výsledky sociální geografka Dana Hübelová.
Ukázalo se, že emoční faktory hrají také významnou roli v chování dětí při jídle, zejména u těch s nadváhou nebo obezitou. „Tito jedinci častěji konzumují jídlo jako reakci na negativní emoce, například smutek, starosti nebo rozrušení. Nuda se ukazuje jako hlavní faktor, který ovlivňuje emoční jedení nejen u dětí s nadváhou a obezitou, ale také u těch s normální hmotností, a to u třetiny sledovaných dětí. Přesto platí, že emoční jedení je výraznější u obézních dětí, ale může být širším problémem zvládání stresu a emocí u dětí obecně,“ upozornila Hübelová.
Také vnější podněty, jako například vůně jídla nebo přítomnost fastfoodu, významně ovlivňují chuť na jídlo. U dětí s nadváhou nebo obezitou se častěji objevuje chuť k jídlu, pokud jsou vystaveny přítomnosti jídla u ostatních nebo při přechodu kolem stánku s občerstvením. „Tento vzorec chování podporuje myšlenku, že externí podněty mohou u obézních dětí narušovat přirozenou kontrolu hladu, což může přispívat k jejich váhovému nárůstu,“ vysvětlila vědkyně.
Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že u dětí s nadváhou a obezitou je vyšší tendence k omezování příjmu potravy ve srovnání s dětmi s normální hmotností. „Zjištění naznačují, že více než třetina těchto dětí dbá na kontrolu svého jídelníčku a téměř polovina se snaží jíst méně po přechozím přejídání nebo alespoň omezit jídlo po večeři. Tyto restrikční praktiky, přestože mají za cíl regulaci hmotnosti, mohou vést k cyklu omezení a následného přejídání, což paradoxně zvyšuje riziko přibírání na váze,“ popsala Hübelová.
„Lékaři podporují tvrzení, že obezita začíná v rodině. Proto cílíme nejen na děti s nadváhou a obézní, ale zejména na jejich rodiny, jelikož hlavně děti v nižším věku nemají možnost si sami nakupovat potraviny a připravovat si jídlo. Obezita je problém, který často bude pokračovat i v dospělosti a bude se spojovat s řadou dalších zdravotních komplikací. Vlastně se zaměřujeme na prevenci zdraví budoucích dospělých,“ přiblížila Hübelová. Z výsledků vyplývá, že intervence zaměřené na zlepšení stravovacích návyků by měly zahrnovat nejen podporu zdravého stravování, ale také rozvoj emoční regulace a zvládání vnějších podnětů.
Výzkumný vzorek tvořilo 98 participantů ve věku 11–17 let, z toho 53 dětí s obezitou nebo nadváhou z Dětské léčebny ve Křetíně a 45 dětí s normální hmotností z Dětské léčebny v Ostrově u Macochy. Jde o rizikový věk, kdy hmotnost výrazněji narůstá. Zároveň jsou děti už schopné samy za sebe vyplnit psychologický dotazník týkající se jejich stravovacích návyků. Součástí dotazníku byla právě i motivace k jídlu, která může být spojená s různými emocemi nebo nudou.
V posledních desetiletích se výskyt nadváhy a obezity v Česku významně zvýšil. Podle českých odborníků na výživu má vyšší než normální tělesnou hmotnost více jak 60 % dospělé populace, stoupá i počet dětí s nadváhou či obezitou. V roce 2021 mělo vyšší než normální tělesnou hmotnost 26 % dětské populace ve věkové kategorii 5–17 let, zatímco v roce 1991 to bylo 10 %.
Kontakt pro bližší informace: doc. PhDr. Dana Hübelová, Ph.D., dana.hubelova@mendelu.cz, +420 734 509 405, Ústav sociálních studií FRRMS MENDELU

Ilustrační fotografie: Adobe Stock
Více aktualit
-
Ubývá obchodů v malých obcích v Česku, v nichž žije řádově několik set obyvatel. Vytlačují je především supermarkety vznikající v přilehlých větších městech, problémem jsou například i zvyšující se náklady. Klasické prodejny na malých vesnicích by…16. 9. 2025
-
Jihomoravská seniorská akademie se letos otevírá v Kuřimi a Hustopečích
Od poloviny září se otevře Jihomoravská seniorská akademie pro seniory a seniorky z Kuřimi, Hustopečí a okolí. Čekají na ně nejen přednášky, ale i praktická cvičení a doprovodné aktivity. Vzdělávat se budou v tématech, jako je prevence požárů v…9. 9. 2025 -
Vědci vyvíjejí bio-fólie, které mohou nahradit plasty v zemědělství
Zatímco běžné plasty se ve volné přírodě rozkládají tisíce let, biodegradovatelné materiály jen několik měsíců nebo dokonce týdnů. Právě na vývoji těchto materiálů pracují vědci na Agronomické fakultě. Vyrábějí z nich takzvané bio-folie, které se v…4. 9. 2025 -
Vědecká expedice v Mongolsku: nové nálezy motýlů i varovné známky ekologické…
Odborníci Mendelovy univerzity ve spolupráci s kolegy z dalších vědeckých instituci v rámci letního třítýdenního pobytu v Mongolsku prováděli mapování biodiverzity se zaměřením na jihozápadní část země, oblast Gobijské Altaje. Bezprostředně v terénu…25. 8. 2025 -
Malá, trnitá a dokonale kamuflovaná. Český vědec v Somálsku nalezl zcela nový…
Je drobný, měří zhruba dva centimetry a v terénu je téměř neviditelný. Barevně totiž splývá s okolním prostředím. Řeč je o novém druhu pryšce, který objevil v západní Africe Pavel Hanáček s mezinárodním vědeckým týmem z Kapského města. Právě…21. 8. 2025 -
Olivovníky mohou být v Česku častější, množit se snadněji dají v laboratoři
Olivovníky se v Česku pěstují spíš okrajově. Vlivem mírnějších zim se jejich pěstování nicméně stává reálnější, množení ale není snadné. Rostou pomalu, potřebují teplo a specifické podmínky. Ty se dají zajistit v laboratoři. Doktorandka Pavla…19. 8. 2025 -
Univerzita podepsala memorandum s obcí Červená Voda
Rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš podepsal memorandum o vzájemné spolupráci s vedením obce Červená Voda v Pardubickém kraji, spolupracovat spolu budou v rámci vzdělávání i výzkumu.18. 8. 2025 -
MENDELU přivezla do Mongolska hravou lesní pedagogiku
Široké spektrum odborníků a odbornic MENDELU strávilo tři intenzivní týdny v Mongolsku, během nichž se věnovali tématům z oblasti lesnictví, biodiverzity a posilování vztahu mezi lesem a společností. Do této sekce spadal i propracovaný program lesní…11. 8. 2025 -
Krátké potravinové řetězce propojí zemědělce přímo se spotřebiteli
V České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku roste poptávka zákazníků po specifických zemědělských produktech a potravinách, díky tomu dochází k rozvoji krátkých potravinových řetězců. Tato specifičnost může být dána jak podobou samotného…7. 8. 2025 -
Pěstování kávy má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost, agrolesnický systém…
Káva v celosvětovém měřítku poskytuje obživu 125 milionům lidí. Prognostické modely ale ukazují, že její pěstování má kvůli změně klimatu špatnou budoucnost. Lokalit vhodných pro pěstování druhu Coffea arabica má podle vědeckých predikcí razantně…4. 8. 2025