Pouhé kvetení jako fenologický znak nelze vytrhávat z kontextu mnoha faktorů, které předcházejí samotnému vykvetení stromu a které ovlivňují komplexní biologii meruněk. Na vykvetení meruněk má zásadní vliv odrůda, a teplota je až druhořadým faktorem. V letošním roce v Genofondové kolekci meruněk se 400 sledovanými odrůdami na Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty v Lednici z běžných odrůd vykvetly nejdříve odrůdy Wonder Cot a Sweet Red (1. 3. 2024), v roce 2023 vykvetla nejdříve odrůda Hulu xing (19. 3. 2023) a Scout (18. 3. 2023), v roce 2022 odrůdy Skaha a Manicot (obě 25. 3.) a v roce 2021 odrůda Merkurij a In bei xing (31. 3. 2021). Tyto záznamy nám říkají, že fyziologie kvetení meruněk je u každé odrůdy jiná a že každá odrůda reaguje na teplotní průběh zimy jinak. Pokud by to tak nebylo, musely by logicky každý rok odrůdy vykvétat ve stejném pořadí. Výrazně se toto pozorovaní projevilo při porovnání kvetení meruněk a mandloní. V běžném roce v kolekci mandloní vykvétají mandloně vždy před meruňkami, ale v letošním roce mají překvapivě na stejné lokalitě mírné zpoždění oproti kvetení meruněk.
Dalšími faktory ovlivňujícími vykvétání je zejména podnož, stanoviště, sluneční záření, ale i zdravotní stav (některé patogenní organismy významně ovlivňují kvetení i rašení – např. fytoplazmy), stáří stromů a celý management výsadby a řezu (Šittův řez). Na základě těchto faktorů pak odrůdy vykvétají nebo dozrávají v různých termínech, a dokonce i v různých obdobích. Podle publikovaných údajů vykvetly meruňky odrody Velkopavlovická v Lednici už 11. 3. 2024, ale na jiné lokalitě v blízkých Popicích odrůda Velkopavlovické ještě nekvete (14. 3. 2024).
Co nám to říká? Změna klimatu ovlivňuje dobu kvetení meruněk, ale nepůsobí stejně na všechny odrůdy. Z našich pozorovaní je zřejmé, že staré, tradiční odrůdy nejsou schopné adaptace na tyto změny. Například u odrůdy Velkopavlovická byly pozorované poruchy výstupu z dormance, diferenciaci květních pupenů, mrazuodolnosti a v posledních 10 letech neschopnosti přinášet pravidelné a alespoň průměrné sklizně (i bez mrazového poškození). Vliv klimatických změn je možné zmírnit i jinými opatřeními, jako např. výběrem lokality, managmentem výsadby, výběrem podnože apod.
V kolekci meruněk v Lednici jsme tento rok zaznamenali začátek kvetení meruněk již 27. – 29. 2. 2024, protože některé čínské odrůdy a některé lednické hybridy z Ústavu ovocnictví vykvétají extrémně brzy. Nicméně naopak mnohé pozdně kvetoucí odrůdy vykvetou letos teprve 17. – 18. 3. 2024 a některé mezidruhové hybridy až koncem března (P. brigantina x Olimp), čímž se dostávají na úroveň kvetení mnohých raných roků (žádný velký extrém). Variabilita termínu kvetení meruněk je tento rok výrazná. Díky podobným rokům můžeme vybírat odrůdy s pozdním kvetením, které pak využíváme v našem šlechtitelském programu v křížení s adaptovanými a ověřenými odrůdami pro získání nových pozdně kvetoucích hybridů, které mohou uniknout mrazům. Následným managmentem výsadby si potom bude moci pěstitel ještě více oddálit kvetení meruněk. Díky takovým opatřením budeme moci i nadále pěstovat meruňky v našem regionu, ale je potřeba se připravit již teď.
Položme si tedy znovu otázku, pokud v Lednici vykvetla odrůda Velkopavlovická 11. 3. 2024 jako odrůda s nedostatečnou adaptibilitou ke klimatickým změnám, je to dostatečný signál k tomu, že meruňky v ČR končí?
Autorem komentáře je Ing. Tomáš Nečas, Ph.D., tomas.necas@mendelu.cz, +420 776 024 434, Ústav ovocnictví, Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Více aktualit
-
Školní zemědělský podnik v Žabčicích navštívil ministr zemědělství Marek Výborný, ministr životního prostředí Petr Hladík a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. S vedením univerzity a zemědělského podniku jednali například o zemědělské politice…26. 7. 2024
-
Evropská komise podpořila novou evropskou univerzitní alianci HEROES, která…
Aliance HEROES spojuje devět univerzit aplikovaných věd v rámci EU s jediným společným cílem: posílit odolnost regionů, ve kterých se nacházejí, a to prostřednictvím digitálních inovací. Celkem 120 000 studentů a 14 000 zaměstnanců rozprostřených ve…4. 7. 2024 -
Vědci zkouší prodloužit život imunitním buňkám, využívají látky chránící…
Na posílení imunitního systému lidí i zvířat se v novém výzkumu zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Výzkumníci zkouší podpořit délku života imunitních buněk pomocí látek, které využívají rostliny k ochraně před stresem.…27. 6. 2024 -
Téměř třetina pokrmů, které se uvaří ve školních jídelnách, skončí jako odpad
Podrobný výzkum ve čtyřech školních jídelnách v Praze ukázal, že odpad z talířů žáků a nevydané pokrmy, které zůstávají po skončení výdeje v kuchyni, tvoří dohromady 31 % z hmotnosti uvařených pokrmů. Výzkum se uskutečnil v rámci projektu Prague…26. 6. 2024 -
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla silná bouře, poničeny jsou tisíce stromů
Lesy Mendelovy univerzity zasáhla v pátek 21. června silná bouře. Ze tří polesí Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny), který v lesích MENDELU hospodaří, je nejvíce postiženo polesí Habrůvka. První odhady hovoří o více než 40…26. 6. 2024 -
MENDELU podpořila hry handicapované mládeže Emil Open
Mendelova univerzita se podílela na organizaci soutěžního dne sportu Boccia v rámci třináctého ročníku Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Ředitelem soutěže byl Radek Procházka, paralympionik a absolvent Provozně ekonomické fakulty…24. 6. 2024 -
Studentskou soutěž MENDELU Boost vyhrál projekt Citymind: AI asistent pro města…
Vítězem prvního ročníku podnikatelské studentské soutěže MENDELU Boost se stal projekt Citymind, který slouží jako AI asistent pro města a obce. Druhé místo získalo hledání skrytých rizik a výhod na pozemcích. O třetí místo se dělí dostupné…19. 6. 2024 -
Přídavek hmyzu může zlepšit výživovou hodnotu masných výrobků
O hmyzu se mluví jako o potenciálním zdroji bílkovin pro budoucnost. Malé larvy obsahují vysoké množství proteinů i zdravých tuků. V porovnání s ostatními hospodářskými zvířaty se zdá být chov hmyzu také ekologičtější. Vědci z Agronomické fakulty…11. 6. 2024 -
Jak zastavit plýtvání potravinami? Na MENDELU vznikl FOOD WASTE INSTITUT
Stále rostoucí plýtvání potravinami je ekonomický, ekologický i etický problém. O jeho řešení se bude snažit FOOD WASTE INSTITUT (FWI), který má sídlo na Mendelově univerzitě v Brně. Univerzita je klíčovým partnerem tohoto unikátního projektu, na…5. 6. 2024 -
Studující Mendelovy univerzity v Brně a vrchní sládek pivovaru Starobrno uvaří…
Studující Mendelovy univerzity v Brně a pivovar Starobrno poprvé v historii společně připravili limitovanou edici pivního speciálu, který ponese název Chmendel. Ochutnají ho návštěvníci Mendel festivalu, který se bude konat 20. července v opatství a…5. 6. 2024