Podle Miroslava Jůzla z Ústavu technologie potravin AF MENDELU bude pokračovat trend, že se více spotřebitelů zajímá nejen o složení, ale i o původ potravin. „Tedy přibývají spotřebitelé, pro které je při jejich nákupu stále důležitějším, zda mají veškeré pro ně relevantní informace o původu potraviny, a znalosti místních poměrů. Získává na významu i fakt, zda mají lidé důvěru ke konkrétnímu výrobci,“ uvedl Jůzl.
Mnoho lidí podle něj preferuje potraviny vyrobené z lokálních surovin. Dobře je znají a má to pro ně nezanedbatelný význam i z pohledu sociálního nebo ekologického. „I když doba dospěla do stádia, které se vyznačuje značnou nejistotou, všichni doufají, že se život vrátí co nejblíže k původnímu stavu. Jedno je jisté, budeme potřebovat dobré zázemí v podobě regionálních producentů kvalitních potravin,“ říká Jůzl.
Regionální potravina je soutěží, která se koná celostátně a je o ni na území Jihomoravského kraje mezi lokálními výrobci ve srovnání s jinými kraji větší zájem. V hodnotitelské komisi zasedají zástupci z řad pracovníků Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Paralelně se konají nejen u nás, ale i v dalších krajích soutěže, které této akci předcházely. Zde je to Chuť jižní Moravy. Kategorie jsou u obou ale trochu jinak koncipovány a nazvány. Výrobce ale může být oceněn v obou souběžných soutěžích.
„Cílem těchto soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Dále tak uvědomit si jejich význam nejen pro spotřebitele, ale i pro stát,“ dodal Jůzl
Letošního ročníku se zúčastnila i Mendelova univerzita v Brně prostřednictvím Ústavu technologie potravin AF. Přihlásila Akademický rohlík, Akademickou makovku, Gothajský salám a nově i Špekáčky 1919-2019.
Více aktualit
-
Vážené kolegyně, vážení kolegové, milé studentky, milí studenti, na prahu vánočního času a na sklonku dalšího společného roku bych Vám rád upřímně poděkoval za práci, energii a odpovědnost, s nimiž každý z Vás přispívá k životu Mendelovy univerzity…23. 12. 2025
-
MENDELU v čele mezinárodního projektu zaměřeného na ochranu a zachování jasanu…
Mendelova univerzita v Brně je hlavním koordinátorem mezinárodního projektu zaměřeného na ochranu a zachování jasanu úzkolistého (Fraxinus angustifolia), klíčové dřeviny v lužních lesích střední a jižní Evropy. V rámci České republiky se jedná…18. 12. 2025 -
MENDELU koordinuje aktivity k ochraně biodiverzity a udržitelnému hospodaření v…
Agronomická fakulta a Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU koordinují mezinárodní projekt v Amazonii, který přispívá k ochraně biodiverzity, udržitelnému hospodaření a zvyšování kvality života. Jde o první projekt Erasmus+, který přímo řeší…16. 12. 2025 -
Novým děkanem Lesnické a dřevařské fakulty je Vladimír Gryc
Akademický senát zvolil novým děkanem Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity (LDF MENDELU) v Brně profesora Vladimíra Gryce, dosavadního vedoucího Ústavu nauky o dřevě a dřevařských technologií. Od 3. dubna 2026 v čele fakulty nahradí…10. 12. 2025 -
MENDELU spouští Středoškolskou univerzitu, ode dneška je možné se hlásit
Mendelova univerzita v Brně na začátku roku 2026 spustí první ročník Středoškolské univerzity pro studující druhých a třetích ročníků středních škol. Cílem je umožnit dvaceti pěti středoškolákům a středoškolačkám nahlédnout do univerzitního…8. 12. 2025 -
Popularita mezigeneračního učení stoupá v Česku i na Slovensku
Mendelova univerzita v Brně a Žilinská univerzita v Žilině v prosinci pokračují v intenzivní spolupráci na rozvoji mezigeneračních programů, jejichž popularita v obou zemích v posledních letech roste. Společným cílem obou univerzit je vytvářet…4. 12. 2025 -
Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy…
Tým vědců na Mendelově univerzitě v Brně zkoumá, jak larvy potemníka druhu Zophobas morio dokážou rozkládat různé typy plastů. Cílem je detailně objasnit biodegradační mechanismy larev na molekulární úrovni a porozumět roli enzymů i dalších proteinů…2. 12. 2025 -
Devět set jedliček ze Křtin zamíří na brněnský vánoční trh, projekt ŠLP Křtiny…
Druhým rokem pokračuje spolupráce Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny (ŠLP Křtiny) s brněnskou neziskovou organizací Nadace Veronica v rámci projektu prodeje vánočních jedliček v květináči. Letos na předvánoční trh v Brně poputuje 900…19. 11. 2025 -
Vědecký tým Zahradnické fakulty se zabývá ochranou unikátních hustopečských…
Mandloňové sady v Hustopečích jsou evropský unikát, ale obdobně jako vinnou révu mohou i dřevo peckovin, kam patří mandloně, napadat patogenní houby. Stromy lze chránit dodržováním správných agrotechnických postupů, především realizovat řez v suchém…13. 11. 2025 -
Část finalistů soutěže MENDELU Boost podniká už v rámci studia
Ve třetím kole třetího ročníku soutěže studentských podnikatelských nápadů MENDELU Boost se odborná porota rozhodla finančně podpořit všechny čtyři finálové projekty. Posun v podnikání za posledního půl roku, tedy od vyhlášení finalistů ve druhém…12. 11. 2025