Podle garantky soutěže za MENDELU Viery Šottníkové z Ústavu technologie potravin odborníci při hodnocení musí vědět, jak má daná potravina chutnat. Například u piva hodnotí plnost nebo říz, ví, kde se na jazyku nachází jedna z pěti chutí, certifikát hodnotitele přitom není jednoduché získat. „Vychováváme na univerzitě další generaci k tomu, aby byla schopna si vybírat jen kvalitní potraviny,“ uvedla Šottníková.
Podle ní se to už u spotřebitelů děje a lidé se stále častěji dívají například na etikety, zajímají se o to, kde byla daná potravina vyrobena a podle toho se v obchodech orientují. „Lidé by se měli zajímat o produkty, tedy například ovoce a zeleninu, vypěstované v okruhu 70-80 kilometrů,“ uvedla Šottníková.
Zlatá chuť jižní Moravy má 12 kategorií, soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje organizovaná ministerstvem zemědělství 9. Cílem obou soutěží je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. V soutěži mohou být jen výrobky z daného regionu. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. „Odměnou pro oceněné výrobky je právo čtyři roky používat logo Regionální potravina Jihomoravského kraje, u Zlaté chuti lze logo při dodržení určitých podmínek stále,“ uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která patří k hlavním organizátorům akce.
Každý hodnotitel dnes po anonymním představení výrobků, hodnotil body 0-10 originalitu, inovativnost ve zpracování, dostupnost na trhu, uplatnění místní suroviny, nadstandardnost, senzorické vlastnosti výrobků – vzhled, vůni a design výrobků. „Následně jsou programem, který byl vytvořen odbornými asistenty našeho ústavu, sečteny body od každého hodnotitele a uděláno pořadí v dané kategorií,“ uvedla Šottníková. Podle ní se soutěže v posledních letech účastní zhruba stejný okruh výrobců, zájem po potravinách s logem regionální potraviny v obchodech se ale zvyšuje.
|
Kontakt pro bližší informace: |
doc. Ing. Viera Šottníková, Ph.D., Ústav technologie potravin, tel.: +420 545 133 068
Jaromír Musil, Regionální agrární komora Jihomoravského kraje, tel.: 607 612 772
Bližší informace k soutěži najdete zde: https://www.regionalnipotravina.cz/
Více aktualit
-
Převratný objev se podařil vědcům z Mendelovy univerzity v Brně a jejich kolegům z Univerzity v Kolíně nad Rýnem. Vědecký tým se zaměřil na roli těkavých organických látek, které slouží jako signální molekuly mezi bakteriemi a rostlinami. Rostliny v…27. 10. 2025
-
Díky využívání umělé inteligence jsou studující spokojenější
Podle studujících zvyšuje využívání umělé inteligence kvalitu studia a současně zvyšuje jejich spokojenost se studiem. Ideálním přístupem je proto zařadit využívání umělé inteligence do výuky a naučit studující s těmito nástroji efektivně pracovat.…23. 10. 2025 -
Na začátku listopadu bude univerzita znát jméno nového rektora
V současnosti probíhají na Mendelově univerzitě v Brně volby na funkci rektora. O nové hlavě MENDELU rozhodne akademický senát na svém mimořádném zasedání již 3. listopadu 2025.22. 10. 2025 -
Starší lidé se na trhu práce potýkají s digitálními dovednostmi
Stárnoucí populace na trhu práce má největší nedostatky v digitálních dovednostech, například v práci s kancelářským softwarem nebo v kybernetické bezpečnosti. Rozdíly v digitálních dovednostech mladších a starších pracovníků jsou v Česku větší, než…20. 10. 2025 -
Na Zahradnické fakultě odhalují bakteriální infekci rostlin již v osivu
Vědecký tým ze Zahradnické fakulty se věnuje analýze osiva různých plodin. Díky laboratorním metodám je schopen určit nejen, jestli jsou bakterie v osivu přítomné, ale dokonce i v jakém množství. Součástí výzkumu vědců a vědkyň je i vývoj přípravků…15. 10. 2025 -
MENDELU spouští bezplatné online kurzy zaměřené na inovace a precizní medicínu
Mendelova univerzita v Brně otevírá dva nové bezplatné online kurzy, které propojují vědu s podnikatelskou praxí a účastníkům nabízejí možnost osvojit si základy inovací a precizní medicíny. Rozvíjejí praktické dovednosti využitelné ve studiu,…14. 10. 2025 -
Barevný podzim v Arboretu Křtiny: den otevřených dveří nabídne zrenovované…
Podzimní den otevřených dveří připadá na sobotu 18. října. Organizátoři zvou návštěvníky na zrenovované dřevěné sochy nacházející se na různých místech arboreta, pokračující proměnu hned několika zákoutí, především pak místa s vrbami, a nový…13. 10. 2025 -
MENDELU otevírá novou poradnu. Bude poskytovat informace o potravinách i…
Na Mendelově univerzitě v Brně vznikla nová Poradna pro zajištění správného životního stylu prostřednictvím stravování. Bude pomáhat nejen studujícím, zaměstnankyním a zaměstnancům, ale také široké veřejnosti. Za vznikem poradny stojí Ústav…9. 10. 2025 -
Ve Znojmě vzniká nová pobočka Univerzity třetího věku
Univerzita třetího věku MENDELU otevírá v pondělí 13. října už sedmou pobočku, tentokrát ve Znojmě. Navazuje tím na úspěšnou loňskou Jihomoravskou seniorskou akademii, o kterou projevili senioři a seniorky značný zájem. Nová pobočka vzniká ve…8. 10. 2025 -
MIND FEST 2025 bude o vztazích, které nás tvoří
Poradenské a profesní centrum Mendelovy univerzity v Brně pořádá 9. a 10. října dvoudenní festival MIND FEST 2025. Program nabídne více než dvacet dva hodin přednášek a workshopů vedených odborníky a odbornicemi z oblasti psychologie, komunikace a…6. 10. 2025